ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Holde Agri Invest preia o fermă din judeţul Brăila şi ajunge să exploateze 17.000 de hectare. Liviu Zăgan, CEO: Negociem o altă tranzacţie importantă şi e posibil să o cuplăm cu transferul pe piaţa principală

09.01.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Nucleul din Brăila are aproximativ 3.000 de hectare♦ Holde Agri Invest a construit capacităţi noi de stocare de 10.000 de tone în 2023 ♦ Compania a ajuns la 100 de hectare cultivate cu legume tehnice.

Operatorul de terenuri agricole Holde Agri Invest preia încă o fermă, în judeţul Brăila, care se va concretiza drept al cincilea nucleu de dezvoltare al companiei, ajungând astfel să lucreze în total circa 17.000 de hectare de teren, a explicat Liviu Zăgan, CEO, Holde Agri Invest, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Am înfiinţat deja culturi pentru diferenţa de la cele aproape 14.000 de hectare pe care le aveam anterior până la 17.000 de hectare. Este într-o zonă foarte bună, judeţul Brăila, irigăm foarte mult, deja avem instalaţii pentru 700 de hectare acolo şi anul trecut s-a irigat. Vrem să investim mai mult acolo, e o zonă cuprinsă într-un sistem naţional de irigaţii“.

Tranzacţia este „în stare foarte avansată“ şi se ridică la „câteva milioane de euro“, însă Holde Agri Invest deja a început să opereze acele 3.000 de hectare.

„Tranzacţiile sunt în curs, dar în stare foarte avansată. Sunt semnate documente, sigur că tranzacţiile presupun o perioadă destul de lungă, unele se desfăşoară pe un an, un an şi jumătate. Noi deja am înfiinţat culturi pe suprafeţele acestea şi urmează să închidem şi restul de detalii“.

Înfiinţată în 2018, compania Holde Agri Invest mai exploatează alte aproape 14.000 de hectare răspândite în patru nuclee: Roşiori, Frumuşani, Videle şi Conţeşti. Compania cultivă grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui în regim convenţional, dar are şi 2.000 de hectare de culturi bio.

În ceea ce priveşte capacităţile de depozitare, Holde Agri Invest a ajuns la 25.000 de tone după ce a investit într-un nou siloz de 10.000 de tone la ferma din Frumuşani în 2023.

„Pentru 2024 prognozăm o recoltă de 75.000-80.000 de tone, deci putem depozita cam o treime din cantitatea pe care o producem. Este cam ce ne-am propus. Ne dorim să vindem o treime în regim forward, o treime trebuie să o vindem la recoltă şi cealaltă treime o putem depozita şi o putem vinde la momentul cel mai bun“.

Cu cele 700 de hectare acoperite de irigaţii cu care vine nucleul din Brăila, Holde ajunge la 1.000 de hectare irigate şi vrea să continue investiţiile.

„Ne propunem să extindem sistemul de irigaţii la ferma din Brăila cu încă 1.000 de hectare în următorii 1-2 ani. Avem potenţial de a avea o suprafaţă irigaţă de cel puţin 2.000 de hectare. Mai sunt şi în alte ferme proiecte în curs de aprobare“.

Compania a început să-şi diversifice activitatea intrând şi pe segmentul de legume tehnice. Iniţial a realizat un proiect pilot de 10 hectare în 2022 pentru gigantul PepsiCo, cu cartofi de chips, iar 100 de hectare cu legume tehnice şi cultivă cartofi de chips, sfeclă roşie şi porumb zaharat pentru mai mulţi clienţi.

„Sunt culturi high value, sunt încasări semnificativ mai mari, pot fi şi de 10 ori mai mari încasările. Depinde mult de producţie, vorbim de 30-40 de tone la hectar cu cartof, dacă e un an ma bun poţi să faci 40 de tone. Inputurile sunt cam aceleaşi“.

Agricultura românească este într-un moment complicat, în contextul în care anul 2023 a adus preţuri de desfacere mici, după costuri de înfiinţare foarte ridicate.

„Din punct de vedere operaţional, producţii medii am făcut socotelile, ne-am uitat pe cifre şi este cel mai bun an al nostru, cu toate că din punct de vedere meterologic nu a fost un an de excepţie. Din punct de vedere financiar este un an foarte dificil. Este un an pe care eu personal nu l-am mai văzut. (...) O combinaţie de costuri foarte mari la înfiinţarea culturilor, cu preţuri foarte mici la recoltă şi, din păcate, şi după“.

Un exemplu de cost mare este cel al azotatului de amoniu, care a crescut de la 1.100 lei/tonă până la peste 5.000 lei/tonă în 2022. Ulterior, în 2023, preţul s-a stabilizat în jur de 1.800 lei/tonă.

În acest an, corelarea dintre costuri de înfiinţare şi preţuri de desfacere ar trebui să intre pe un făgaş normal, în contextul în care preţurile la inuturi au mai scăzut, însă va fi un an complicat pentru fermierii care au acumulat multe pierderi din urmă.

„Anul 2024 nu va fi unul simplu, mai ales pe fondul pierderilor suferite de agricultori în 2023. Dacă sunt şi agricultori care au suferit pierderi şi în 2022, pe fondul stocurilor pe care le-au păstrat şi al vânzărilor de cereale pe care le-au făcut la preţuri mult mai mici, probabil le va fi foarte greu în 2024“.

Holde Agri Invest este listată pe piaţa AeRO a Bursei de la Bucureşti, iar în prezent se pregăteşte de trecerea la piaţa principală. În paralel, compania negociază o tranzacţie importantă, despre care Liviu Zăgan nu a dat mai multe detalii la acest moment.

„Tot timpul am zis că vrem ca transferul pe piaţa principală să fie legat de un eveniment major în viaţa companiei. Ideal ar fi să fie o achiziţie importantă, cu o finanţare de tip IPO, acces pe piaţa principală cu ridicare de capital. Sunt şanse să se întâmple în 2024 în primăvară, negociem o tranzacţie importantă, să vedem în ce măsură se concretizează şi e posibil să cuplăm şi cu transferul pe piaţa principală“.

Cifra de afaceri a companiei Holde Agri Invest a fost de peste 148 de milioane de lei în 2022 (29,6 mil. euro), însă în 2023 aceasta ar putea fi de sub 20 de milioane de euro. Numărul de angajaţi este de 140.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank