ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ion Bădău, Brenneka Install: Am deschis o subsidiară în Franţa când angajaţii noştri se pregăteau să plece acolo să muncească. Am preferat să mergem noi după ei decât să îi pierdem

15.01.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Brenneka Install a lucrat proiecte internaÅ£ionale în FranÅ£a, Germania, Belgia, Polonia ÅŸi Guyana Franceză â™¦ Cifra de afaceri pe România s-a ridicat la 16 mil. euro în 2023, de la 13 mil. euro în 2022, iar Å£inta pentru 2024 este de 18 mil. euro â™¦ Compania din FranÅ£a Å£inteÅŸte 2,5 mil. euro, comparativ cu 2 mil. euro anul trecut.

Compania românească Brenneka Install a deschis o subsidiară internaţională în urmă cu câţiva ani în Franţa pentru a ţine în companie angajaţii care îşi do­reau să plece la muncă peste hotare, iar astăzi înregis­trează afaceri de 2 milioane de euro pe subsidiara franceză, a explicat Ion Bădău, director general Brenneka Install, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Am înfiinţat subsidiara din Franţa în 2016 din cauza crizei de forţă de muncă, din cauza migraţiei de forţă de muncă, pentru că ne plecau muncitori în străinătate. Am preferat să mergem noi după ei decât să îi pierdem“.

Compania specializată în instalaţii pentru construcţii avea o experienţă internaţională limitată la acel mo­ment, întrucât a mai lucrat anterior doar în regim de sub­antrepriză în Polonia, sub alţi contractori mari. „Iniţial am mers şi am căutat proiecte în Franţa cu firma româ­neas­că. Am găsit nişte proiecte cu ajutorul unor cunoş­tin­ţe, unor prieteni, am intrat în piaţă, am început să facem treabă şi după un an am deschis firma, Brenneka S.A.S., care este de sine stătătoare, înregistrată în Franţa şi plătim taxe acolo. Avem 40 de oameni în Franţa“.

Subsidiara franceză a pornit la drum cu o echipă de instalaţii electrice, dar în timp s-a extins şi către instalaţii mecanice, instalaţii de încălzire, de răcire sau instalaţii sanitare.

„Am făcut proiecte de spitale, şcoli, în mare parte clădiri publice. Am avut şi nişte clădiri de birouri de-a lungul timpului“.

Brenneka Install este o companie care a luat naştere în 2007 şi este controlată de Lucian Vultur şi Mihai Ojog. În portofoliul companiei pe România sunt incluse proeicte precum clădiri rezidenţiale, clădiri de birouri, hale industriale, spitale sau aeroporturi.

„Dacă din 2013 până la perioada pandemiei noi activam cam 80-85% pe segmentul de investitori privaţi din piaţă, după situaţia pandemică şi războiul de la graniţele noastre investiţiile din spaţiul privat s-au diminuat foarte mult. Lucram mult pe clădiri de birouri, unde investiţiile s-au dus în cap şi am fost nevoiţi să ne reorientăm“.

Începând din 2022, circa jumătate din activitatea companiei a rămas pe mediul privat, în timp ce jumătate s-a reorientat spre sectorul public, unde Brenneka Install lucrează prin intermediul unor contractori generali.

„Lucrăm la Aeroportul de la Iaşi acum, Aeroportul de la Tuzla, Aeroportul de la Craiova, am făcut şi spitale, am lucrat la Spitalul Bagdasar Arsenie la o unitate de primiri urgenţe nouă şi mai există în piaţă acum lucrări de reţele exterioare în sectorul public“.

Dincolo de subsidiara din Franţa, compania a ajuns pe plan internaţional în mai multe ţări, cel mai îndepărtat teritoriu fiind Guyana Franceză, în nordul Americii de Sud.

„În Guyana Franceză am lucrat câteva luni la un spital unde veneau crocodili la gardul şantierului, nu câini comunitari. La momentul de faţă lucrăm în Franţa, Belia şi Germania“.

Compania a deschis un birou şi în Germania, însă acea piaţă aparţine tot de firma din România. Şi aici, compania a reuşit să intre în proiecte publice.

„În Belgia am lucrat pe nişte investiţii ale statului, să spunem aşa, spitale şi şcoli, în Germania lucrăm acum la Aeroportul de la Frankfurt. Marea deosebire între Vestul Europei şi România este că acolo statul investeşte foarte mult. Fac penitenciare, spitale, extraordinar de mult se investeşte în sectorul public“.

Brenneka Install are în total 156 de angajaţi în România şi alţi 40 de angajaţi în Franţa. Dintre angajaţii din România, 12 oameni lucrează în Belgia, iar 15 lucrează în Germania.

„Din ianuarie începem un nou proiect în sudul Germaniei, un spital, contract semnat pentru doi ani şi jumătate şi va trebui cel puţin să dublăm numărul de angajaţi din Germania“.

Ion Bădău a povestit că diferenţa salarială între cei care lucrează în România şi cei care lucrează în Vestul Europei a ajuns să fie de 20-30%, întrucât aceasta a scăzut în ultimii ani.

Una dintre provocările domeniului de instalaţii este forţa de muncă îmbătrânită, în contextul în sunt mai mulţi oameni care ies din domeniu, la pensie, decât oameni care intră.

„Îmbătrânirea forţei de muncă este o problemă, într-adevăr, media de vârstă este undeva pe la 45 de ani. Noi considerăm că avem o echipă tânără. Chiar dacă muncitorii şi maiştri buni sunt destul de în vârstă pentru că sunt veniţi de la început şi din altă parte, sunt cei care au fost formaţi înainte de ă89, se apropie câţiva de pensie, dar echipa de ingineri, de coordonatori de proiecte, TESA, sunt oameni foarte tineri“.

El nu este de acord că tinerii nu mai vor să muncească, doar că trebuie „să vadă ce înseamnă meseria respectivă“. Venitul mediu net pentru un lucrător în instalaţii este de 1.000 de euro. Mai vor tinerii să fie instalatori?

„Dacă le arăţi frumuseţea meseriei şi văd ce înseamnă meseria respectivă eu sunt sigur că da. Dar şcolile de meserii aproape au dispărut, foarte puţine au mai rămas în România şi e foarte greu să iei nişte tineri care nu ştiu nimic despre meseria respectivă şi să îi introduci în şantier. Munca în construcţii e o muncă grea, în frig, praf, noroi, departe de casă de multe ori, că avem proiecte în ţară“.

Una dintre soluţiile la această provocare este calificarea la locul de muncă, pe care o practică şi Brenneka Install, dar o alta ar putea fi înfiinţarea unei şcoli de meserii.

„Eu mă gândeam într-un tim chiar să ne adunăm mai multe firme din domeniu şi să facem o şcoală de meserii. E o investiţie. Aici ar trebui să te sprijine şi statul că dacă investeşti ceva măcar să te mai scutească de la nişte impozite şi revitalizezi cumva. Sunt nişte discuţii care trebuie avute“.

În 2023, compania a investit circa 100.000 de euro într-un soluţie software ERP, în calificarea personalului şi în scule şi utilaje. În 2024 are ca priorităţi fidelizarea clienţilor şi extinderea echipelor, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern“.

Cifra de afaceri a Brenneka Install s-a ridicat la 16 milioane de euro în 2023, comparativ cu 13 milioane de euro în 2022, iar ţinta pentru 2024 este de 18 milioane de euro. În mod separat, compania din Franţa a înregistrat afaceri de 2 milioane de euro şi merge spre 2,5 milioane de euro în 2024.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank