♦ „Noile taxe vor acţiona precum scăderea limitei de viteză. Ajungem unde ne propunem, dar cu întârziere deoarece banii vor merge către taxe, nu către investiţii“.
Marius Bîcu, acţionar şi director general al companiei Ferma cu Omenie, vrea să se concentreze pe construcţia mai multor unităţi de producţie pentru brânzeturi după ce a renunţat la construcţia unei fabrici mari la Ocna Mureş.
„Acum doi ani am cumpărat un teren la Ocna Mureş, pe o platformă industrială şi visam să facem o fabrică mare de lapte de brânză acolo, construită din nişte module de două mii de metri pătraţi şi să ajungem la o fabrică în câţiva ani de zece mii de metri pătraţi. Dar la Ocna Mureş s-a schimbat tot. Primăria şi Consiliul Judeţean au demarat un proiect de turism şi au început în zonă investiţii în hoteluri şi pensiuni. Dar o fabrică mare într-o zonă turistică nu este ceva sustenabil, motiv pentru care am venit cu ideea de a realiza mai multe fabrici mai mici. Acum, din cele patru hectare, două sunt spaţii verzi şi am realizat acolo un parc public, cu alei pentru biciclişti, iar oamenii pot vedea cum producem brânza datorită faptului că am instalat ferestre mari“, a explicat Marius Bîcu, acţionar şi director general al companiei Ferma cu Omenie, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.
Ferma cu Omenie este producător de lactate din localitatea Unirea, judeţul Alba, desprinsă în 2019 din Unilact Transilvania, cu o istorie de aproape trei decenii în zootehnie. Din 2002 Marius Bîcu a preluat conducerea fabricii de brânzeturi, dezvoltând afacerea iniţiată de tatăl său. El explică faptul că industria lactatelor se confruntă cu o lipsă de personal, motiv pentru care vrea să investească în pregătirea oamenilor.
„Vreau să construiesc o şcoală mică, dar foarte bună, care să pregătească 20 de oameni anual, specialişti care să poată deveni şef de secţie, cineva care să ştie gestiune şi să poată conduce o echipă. Noi avem 60 de angajaţi în fabrica de brânză şi 30 de angajaţi în fermă. Ne apropiem uşor de 100 la anul. Anual noi recrutăm în medie 10 oameni“, a spus Marius Bîcu.
Pentru continuarea investiţiilor el explică faptul că Ferma cu Omenie mizează în continuare pe finanţarea bancară, în ciuda creşterii dobânzilor.
„Până acum suntem în parteneriate bune cu două bărci. Am primit întotdeauna bani de la bancă pentru că avem rezultate foarte bune. În proiectul de care spuneam, cu cinci fabrici şi patru depozite nu excludem însă găsirea unui partener pentru a continua investiţiile. De aceea am şi decis să mergem mai departe cu cinci fabrici, pentru a fi mai agili. Dacă avem nevoie să facem la vară o fabrică, o putem face. Dacă peste jumătate de an mai trebuie una mai facem una şi nu ne blocăm toţi banii. Şi nu ne îndatorăm atât de tare să facem o fabrică gigantică care să fie goală şi după aia să ne apucăm, să facem, că nu mai ştim ce să facem, ca să umpli cu producţie“, a spus Marius Bîcu.
El a explicat faptul că investiţiile mari se fac pe termen lung, însă industria alimentară este într-o continuă schimbare – „noi nu ştim ce vor mânca oamenii peste cinci ani“.
„În toată lumea modul de consum al mâncării s-a schimbat tare. Tare. Oamenii gătesc mai puţin şi nu mai ştiu ce să facă cu ingredientele. Adică dacă duci într-o familie de tineri de douăzeci şi cinci de ani, brânză de burduf, s-ar putea să nu ştie ce să facă cu ea, să o guste, dar să nu ştie să facă din ea. Tinerii îşi comandă mâncarea, vedem că mâncarea era mai demult prin rafturi, prin depozite, acum pe biciclete, pe stradă. Schimbările sunt extrem extrem de mari şi eu cred că este necesar un plan de dezvoltare agil. Acum nu ştim dacă se va mai mânca brânză peste cinci ani, poate oamenii vor dori altceva. Acum cinci ani nimeni nu credea că prânzul va veni pe bicicletă, şi uite că vine“, a spus Marius Bîcu.
Având în vedere măsurile fiscale anunţate, directorul explică faptul că acestea vor acţiona precum o frână, însă planurile rămân aceleaşi pe termen lung.
„Planurile noastre de investiţii vor încetini. Nu vom mai ajunge în 2024 unde ne-am propus. Vom ajunge în 2025. Este ca atunci când pe un drum scade limita de viteză. Nu ai ce comenta, trebuie să respecţi legea, altfel eşti amendat. Vom plăti mai multe taxe, iar banii vor merge către acestea, nu către investiţii“, a spus Marius Bîcu.
În 2022 Ferma cu Omenie a obţinut 1,4 milioane de lei profit, iar anul acesta şi-a propus să facă 2,7 milioane de lei. În 2022, Ferma cu Omenie a avut o cifră de afaceri de circa 25 de milioane de lei (circa 5 mil. euro) şi şi-a majorat cu 70% profitul.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE