ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ovidiu Bucătaru, Grup Şerban Holding: Creditul ne ajută să aducem viitorul în prezent. Atunci când vorbim despre reindustrializare trebuie să vorbim despre investiţii care să meargă către industria alimentară

22.04.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Finanţarea investiţiilor permite jucătorilor din agribusiness să investească în procesare, pentru ca la finalul campaniei să nu vândă direct grâul din câmp, ci să îl depoziteze în silozuri, iar cu banii din credit să investească în procesare, iar mai departe cerealele să fie transformate în furaje pentru pui, iar puii de carne vânduţi prin propriile băcănii.

Valoarea adăugată devine tot mai importantă în agricultură, unde marja de profit este una redusă, iar prin finanţare fermierii pot investi în depozitare şi procesare, pentru a nu fi nevoiţi să vândă repede şi ieftin pentru a cumpăra utilaje.

„Creditul ne ajută să aducem viitorul în prezent. Toate sumele discutate cu privire la planurile de investiţii – am semnat investiţii anuale de 30-35 mil. lei. Tot ce înseamnă cash rămas a fost pentru sume mult mai mici. Fără aceste sume multiplicate de credite n-am fi putut accelera acest proces. Mai mult, am mers şi către piaţa de capital pentru ca acest mix să ne permită accelerarea dezvoltării“, a spus Ovidiu Bucătaru, director financiar la Grup Şerban Holding în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF şi CEC Bank. Grup Şerban Holding, companie antreprenorială fondată de Nicolae Şerban, activă în mai multe domenii din agricultură, continuă investiţiile în dezvoltare şi are în plan, pe lângă investiţiile în irigaţii şi capacităţi de producţie, şi investiţii în dezvoltarea de depozite.

Grup Şerban Holding şi-a început activitatea în urmă cu 27 de ani în Oneşti, în prezent activităţile grupului sunt extinse pe mai multe direcţii de dezvoltare, precum agricultura comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, dar şi creşterea păsărilor şi altele.

„Noi am venit cu valoare adaugată investind în spaţii de depozitare. Am venit cu capitaluri atrase prin Bursa de Valori Bucureşti pe care le-am folosit cu finanţările bancare pentru a investi în capacităţi de depozitare – noi în campanie aveam supraproducţie, vindeam greu la preţul dorit, motiv pentru care am investit în depozitare iar acum avem 1.500 de tone disponibile şi încă 4.000 de tone până la recolta din toamnă. Mai mult, am văzut că ne confruntăm cu secetă, motiv pentru care am investit în sisteme de irigaţii, avem acum pe 1.500 de hectare şi vom ajunge la 5.000 de hectare. Avem inclusiv irigaţii prin picurare pentru o risipă cât mai mică de apă şi mai puţine îngrăşăminte şi pesticide şi aşa avem o eficienţă şi o profitabilitate mai mari“, a spus Ovidiu Bucătaru.

Grup Şerban Holding  anunţa la finalul anului trecut închiderea cu succes a plasamentului privat pentru acţiunile sale, în urma căruia a atras 12,7 milioane de lei de la investitori, finanţare care va merge în extinderea business-ului.

Grup Şerban  a înregistrat o cifră de afaceri de 74 milioane de euro în 2020, în creştere cu 5,6%, potrivit ultimelor date.

„Atunci când vorbim despre reindustrializare trebuie să vorbim despre investiţii care să meargă către industria alimentară. Este important să ştim care sunt priorităţile şi către ce trebuie să se îndrepte investiţiile. România dacă reuşeşte ca atunci când vorbim despre materii prime precum cerealele să aibă un excedent comercial, pe partea de industrie agroalimentară deficitul este la 1,5% din PIB iar industria alimentară este spre 0,6% din PIB. Pe lângă partea de a veni cu valoare adăugată, trebuie să ţinem cont de două elemente importante – siguranţa alimentară şi sustenabilitatea”, a spus directorul financiar.

El explică faptul că agricultura românească are un decalaj de 32% faţă de Polonia când vine vorba de valoarea adăugată pe hectar procesând producţia. România obţine acum 1.400 de euro per hectar faţă de 1.800 de euro Polonia. Sunt perspective pentru a îmbunătăţi acest randament.

“Concret ce ar trebui făcut – sunt etape pe care le avem - în lanţul de producţie, de la producţia primară precum cultura mare sau legume şi zootehnie, trebuie să aducem capacităţi de procesare şi depozitare şi vom reuşi să aducem valoare adaugată. Trebuie să ţinem cont şi de cererea din piaţă pentru un produs de calitate la un cost acceptabil. Noi am făcut acest lucru în parteneriat cu producători foarte mari, cu contracte care oferă predictibilitate pe termen lung. Este complicat să faci astfel de investiţii dacă nu ştii cum va reacţiona piaţa”, a explicat directorul financiar.

Ei au mizat puternic pe irigaţii pentru a creşte productivitatea.

“Întâi am mers spre zona de irigaţii şi am crescut producţia, tehnologie superioară cu randamente mai bune, output mai mare. Am ajuns la 1.500 de hectare irigate în acest moment, avem un plan de investiţii prin care extindem cu 500 de hectare pe an şi ne oferă perspectiva de a creşte producţia valorificată superior cu 60%. Investiţiile sunt semnificative – la un hectar neirigat de cartofi veniturile sunt de 25.000 – 30.000 de lei la o producţie medie la 45.000 – 50.000 de lei cu irigaţii, echipamente necesare”, a spus Ovidiu Şerban.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank