ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Producătorul Containere FDC din Bacău a vândut 150 de case din containere în ultimii doi ani. Compania exportă containere în ţări precum Germania, Franţa şi Olanda, iar în 2024 vrea să exporte mai mult

11.01.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Compania vrea să deschidă două showroomuri în 2024, în Bacău şi în Bucureşti ♦ Cifra de afaceri s-a ridicat la 4,8 mil. euro în 2022, după o creştere de 90%, iar în 2023 s-a îndreptat spre 7,5-8 mil. euro.

Compania Containere FDC din Bacău a produs şi vândut aproximativ 150 de case din containere în ultimii doi ani, iar în prezent lucrează la un produs rezidenţial premium cu care vrea să atace pieţele internaţionale, a explicat Cristinel Fichitiu, director general şi acţionar al Containere FDC, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în par­teneriat cu CEC Bank.

„În 2015 nu am vândut nicio căsuţă din containere, în 2016 am vândut-o pe prima, de altfel şi singura din anul respectiv, iar de la an la an a tot crescut volumul şi au crescut şi cerinţele clienţilor pentru o casă de acest tip. (...) Vă pot spune că în ultimii doi ani am vân­dut în jur de 150 de căsuţe din contai­nere“.

Containere FDC este o companie înfiin­ţată de Cristinel Fitichiu în 2015, iar de atunci şi până acum în România a început să se dezvolte mai pronunţat piaţa de case modu­lare sau case din containere.

„Nu se mai cumpără doar acele căsuţe ieftine, aproape s-a dublat preţul pe care sunt dispuşi clienţii să îl plătească pentru o căsuţă din containere. Le vor mai dotate, mai bine finisate, mai bine izolate şi cumva şi clientul caselor din containere a devenit mai ex­perimentat“.

Preţul de început „pentru o căsuţă basic“, aşa cum o numeşte fondatorul, se ridică la aproximativ 6.000 de euro, iar pentru o locuinţă din containere în care se poate trăi pe tot parcursul anului poate ajunge în jur de 20-30.000 de euro, într-un proiect care cuprinde şi dormitoare, living, baie complet utilată şi zonă de bucătărie. 

„Este o tendinţă aşa când se vorbeşte de containere să fie foarte ieftine. Foarte ieftine nu sunt. Sunt mai ieftine decât o casă clasică, dar nu foarte ieftine. Dacă vrem acelaşi confort e posibil să plătim undeva la 60-70% dintr-o casă clasică“.

Segmentul de case din containere reprezintă astăzi doar 15% din încasările Containere FDC, în contextul în care producătorul realizează o gamă completă de produse din containere, de la cabine de pază şi organizare de şantier şi până la căsuţe modulare, rezidenţiale sau turistice. Printre proiectele companiei se regăseşte chiar şi o grădiniţă.

În acelaşi timp, 10-15% din veniturile companiei sunt realizate la export, în ţări europene, precum Germania, Franţa, Olanda, Italia sau Suedia, unde cel mai bine merg containerele de birou şi organizare de şantier. În 2024, Containere FDC vrea să extindă atât proiectul de căsuţe, cât şi cel de export.

„Produsul pe care îl avem la căsuţe este unul mediu, avem cerinţe de căsuţe premium din Olanda şi Franţa, e un proiect pentru 2024 pe care vrem să îl scoatem în a doua parte a anului. Lucrăm în perioada asta la prototip şi sperăm să facem testele în ianuarie asupra lui“.

Un alt proiect pentru 2024 se va materializa prin lansarea companiei Fan Container, care va aduce containere de buget pe zona de şantiere, adică mai ieftine cu circa 25%.

„Am vrea să creştem procentul din export, avem acest proeict cu căsuţe premium despre care v-am spus, dar mai avem un proiect pentru un container de buget. Noi cumva acopeream partea de containere cu un preţ mediu şi premium pe zona de şantiere şi pe zona de căsuţe acopeream zona căsuţelor de buget. Şi am vrea să completăm portofoliul cu căsuţe premium şi containere de buget“.

Proiectul este aproape finalizat şi va fi lansat în această lună. Practic, el aduce containerul modular de la o zonă de 4.100 de euro la una de 3.000-3.200 de euro.

Containere FDC este un producător, în sensul în care materia primă este foaia de tablă pe care o prelucrează, o debitează, o transformă în profile, care la rândul lor sunt transformate în cadre. Cadrele sunt vopsite şi utilate cu panouri sandviş, instalaţii electrice, sanitare şi diferite finisaje interior-exterior, în funcţie de cerinţe.

În anul 2023, investiţiile s-au ridicat la circa 900.000 de euro, reprezentând investiţii în utilaje de prelucrare a tablei, în două hale noi de producţie şi în renovarea unei alte hale.

„Nu sunt hale foarte mari, sunt dimensionate pentru secţiile pe care le avem, astfel încât să avem foarte bine organizată şi structurată producţia. În plus, am relocat deja secţia de tâmplărie, inclusiv tâmplăria o facem în fabrica noastră. Urmează să relocăm secţia de prelucrare tablă şi o zonă de asamblare containere“.

Şi bugetul de investiţii pentru 2024 se apropie de 1 milion de euro şi va cuprinde inclusiv două showroom-uri, în Bacău şi Bucureşti.

„La cel din Bacău lucrăm, sperăm să îl finalizăm în prima parte a anului, iar în Bucureşti urmărim terenul potrivit pentru această activitate şi cum îl găsim vom demara amenajarea lui şi popularea cu containere şi case din containere. Va fi un proiect interesant, le vom mobila şi utila astfel încât clienţii să înţeleagă uşor şi să se poată inspira pentru amenajare şi pentru funcţionalităţile pe care le pot avea containerele. Sperăm să găsim cât mai repede acest teren în jurul Bucureştiului şi să dăm drumul la proiect“.

Cifra de afaceri Containere FDC s-a ridicat la 4,8 milioane de euro în 2022, după o creştere de 90% faţă de anul anterior. În 2023, aceasta ar fi de 7,5-8 mil. euro. În companie lucrează 124 de persoane.

Cristinel Fichitiu deţine 50% din acţiunile Containere FDC, iar din 2019 a intrat în acţionariat şi Adelina-Petrina Soveja.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank