ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Programul Construct Plus a fost amânat din nou. Roxana Mircea, REI Grup: Nu reindustrializezi România cu trei proiecte pe an. Avem nevoie de un buget mai mare sau de preacorduri pentru anul viitor

12.03.2024, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

Noul calendar pentru Construct Plus înseamnă că programul ar putea începe pe 8 aprilie  Bugetul alocat acestui program este de 149 mil. euro şi se pune accent pe proiectele mari de producţie de materiale de construcţii.

Programul Construct Plus, care a fost amânat din nou, ar trebui să fie lansat cu un bu­get mai mare sau cu posibilitatea de a semna preacor­duri pentru bugetul din anul următor, în contextul în care bugetul actual ar pu­tea fi epuizat doar din trei proiecte mari, a ex­plicat Roxana Mircea, mana­ging partner REI Grup, în emisiunea ZF In­vestiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Schema este dedicată producţiei de materiale de construcţii şi punctea­ză proiec­tele mari, proiecte de peste 40 mil. euro. Din acest motiv suntem reţinuţi să spunem dacă proiectele mai mici ar fi avut vreo şansă. Am de­pus nenumărate adrese şi memorii să se emită preacorduri şi pentru pro­iec­tele mai mici. Măcar pentru buge­tele de anul viitor să emitem preacor­duri de anul acesta, să se pregă­tească pentru anul viitor, să-şi obţină credit, să obţin autorizaţiile“.

În teorie, programul Construct Plus a apărut de la mijlocul anului tre­cut pentru a susţine investiţiile private pentru dezvolta­rea capacităţilor de producţie pentru mate­riale de con­struc­ţii. Iniţial, acesta trebuia lansat în 15 februarie, dar Ministerul Eco­nomiei l-a amânat pentru 11 martie.

Acum, programul a fost amânat din nou şi ar trebui să se desfăşoare în perioada 8 apri­lie – 8 mai, dacă acest calendar nu va suferi noi modificări.

„În această prelungire s-au mai co­rectat nişte lucruri, în sensul în care scă­paseră nişte erori în vechea formă a or­donanţei. Spre exemplu, dacă tu aveai două companii pe care produ­ceai cără­mi­dă nu puteai să aplici, ceea ce nu era normal“. Bugetul alocat programului Con­struct Plus este de circa 149 de mi­li­­oa­ne de euro şi ar putea fi epuizat încă de la primele trei proiecte mai mari.

„Ne aşteptăm să se deschidă, dar ne-am dori foarte tare să se evalueze la nivel de guvern ca aceste scheme de aju­tor de stat să pornească mult mai ra­pid prin emiterea de preacor­duri mă­car pentru anul viitor dacă nu se poa­te pentru toată perioada. Pentru că una este să finanţezi 3-4-5 proiecte pe an şi alta să emiţi preacorduri pentru dublul sumei şi toate aceste cifre să intre mult mai rapid în economie“. În rândul companiilor interesate de Con­struct Plus care au apelat la REI pen­tru servicii de con­sultanţă se numără atât companii cu proiecte de peste 40 de milioane de euro, cât şi proiecte mai mici, de 15-20 de milioane de euro.

„Şi aceste companii şi-a dori să aibă o şansă reală, tocmai din acest motiv insistăm pe emiterea unor preacorduri pentru că altfel nu ştii dacă au şanse reale pentru că numai noi avem câţiva cu punctaj maxim, de 100 de puncte, iar criteriul de de­partajare este capitalul social şi trebuie să măreşti capitalul social foarte mult“.

Consultantul a făcut o paralelă între Con­struct Plus şi programul INVESTALIM, unde există posibilitatea semnării de pre-acorduri. Rămâne de văzut dacă în cazul acestui program chiar vor apărea aceste pre-acorduri anunţate de minister.

„Aşteptăm şi rezultatele la INVESTALIM pentru că pe bugetul de anul trecut ar trebui să finanţeze doar trei proiecte, ori trei proiecte pe an este extrem de puţin. Nu industrializezi România cu trei proiecte pe an pe sector“.

REI Grup a depus în 2023 peste 500 de proiecte pe finanţări nerambursabile pentru Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT-uri).

„Anul trecut au lipsit cumva finanţările pentru mediul privat. Din acest motiv ne-am dus pe zona publică unde am lucrat şi am depus proiecte pentru peste 500 de UAT-uri pe zona de fotovoltaice, PNRR, dotări de şcoli şi alte axe. Anul acesta ne concentrăm, cel puţin în prima jumătate a anului, pe mediul privat, unde avem Construct Plus, avem schema de la Ministerul Finanţelor, avem încă Tranziţie Justă, Programe Regionale, foarte mulţi bani pentru investiţii private“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank