ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Elena Birtoc, Carel Woodworks: România nu mai este o ţară competitivă pentru cantităţi foarte mari, cu preţuri foarte mici. Aici pretenţiile au crescut şi sunt similare cu cele din ţările occidentale

27.12.2023, 13:36 Autor: Bogdan Alecu

 

Producătorul de mobilier Carel Woodworks din comuna Vetiş, jud. Satu Mare, livrează mobilă în Europa şi are clienţi precum gigantul de coworking WeWork, Amazon sau mai nou a produs pentru Hanul lui Manuc sau Nuba Iaşi, mizează tot mai mult pe piaţa locală, a explicat Elena Birtoc, cofondatoare şi CEO al companiei, în emisiunea ZF Investiţi în România!, un proiect ZF & CEC Bank.

“Întotdeauna mi-am dorit şi la mine în ţară să să să facem ceva. Şi am depus destul de mult efort ca să înţeleg piaţa românească ce îşi doreşte. Am observat cu mare bucurie, o o dezvoltare şi o o transformare a pieţei româneşti. De altfel, noi, expoziţiile internaţionale de care participăm, ne bucurăm să vedem din ce în ce mai mulţi români, designeri şi arhitecţi. Piaţa românească a devenit foarte interesantă”, a spus Elena Birtoc.

Carel Woodworks mizează acum mult pe mobilier pentru birouri, restaurante şi rezidenţial, cu mobilier realizat pe comandă.

“Dezvoltăm împreună cei de la Hanul lui Manuc noul mobilier. Au decis că vor să schimbe mobilier şi au apelat la noi printr-o firmă românească de arhitectură. Am fost foarte bucuroşi că au făcut şi un proiect foarte interesant. Pentru noi a fost o provocare şi deja a fost montat. Şi la clubul Nuba. Şi acolo a fost pentru noi o provocare. Noi, suntem mai mulţi specializaţi pe mobilier de birouri, dar şi mobilier de HoReCa. A fost o provocare pentru că designerul care a executat acel proiect are într-adevăr nişte idei extraordinar de interesante. Este o experienţă inedită să reuşim să facem acele produse gândite, desenate şi după aceea executate de către noi. Şi în continuare avem alte două restaurante în Bucureşti şi în plan mai avem şi rezidenţial, tot la Bucureşti”, a spus Elena Birtoc.

Carel Woodworks a închis anul 2022 cu un business de circa 4 mil. euro, faţă de 2,5 mil. euro în 2021. Dar anul 2019 l-a încheiat cu 5 mil. euro, în condiţiile în care la acea vreme avea de mobilat 50 de restaurante în Londra, din care au făcut 4. Îndemnul de a sta acasă a lovit puternic în HoReCa în acel an, în condiţiile în care estimările pentru 2020 vizau un business de 10 mil. euro.

 

“Până acum un an doi era aproape inexistentă piaţa locală, dar acum am descoperit o piaţă românească care este foarte deschisă la creativitate şi într-un anume fel, şi Horeca. În România deja arată altfel. Sunt restaurante extraordinare, care pot concura cu orice restaurant din afară”, a spus Elena Birtoc.

Ea a subliniat că mizează mai departe şi pe mobilier de birou, în condiţiile în care noul sistem de muncă hibrid aduce şi o nouă cerere pentru mobila de birou.

“Transformarea până la urmă este este normală. Este o o putem spune că este o evoluţie, cu bune şi cu rele, dar până la urmă nimic nu-i perfect şi spaţiile la de birouri se schimbă şi în România multe naţionale le apelează la designeri la firme de arhitectură din România. România a început să fie o ţară ca afară. România este o ţară dezvoltată. Pretenţiile sunt mai mari, salariile sunt mai mari, la fel şi condiţiile pe care le solicită. Pretenţiile noastre sunt mai mari şi atunci este normal ca noi să venim cu plus valoare a produselor noastre. România nu mai este o ţară competitivă pentru cantităţi foarte mari, cu preţuri foarte mici”, a explicat antreprenorul.

 

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank