ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank. Tinu Sebeşanu, Impact: Investim în energie geotermală în proiectul Greenfield. Avem această resursă pentru a încălzi locuinţele şi pentru a dezvolta un centru de wellness

03.02.2022, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Impact are în plan construcţia de noi proiecte sub brandurile Greenfield şi Luxuria, atât în oraşele principale cât şi secundare din România Cel mai mare proiect demarat în 2022 va fi Greenfield din Iaşi, care va ajunge la investiţii totale de 100 mil. euro, conform dezvoltatorului.

Impact Developer & Contractor (simbol bursier IMP), unul dintre cei mai mari dezvoltatori rezidenţiali din România, are în plan valorificarea resursei geoter­male din nordul Capitalei pentru a permite încălzirea locuinţelor pe care le construieşte în proiectul Greenfield.

Momentan doar Oradea a demarat un astfel de proiect pentru încălzirea lo­cuinţelor. În Bucureşti se discută despre in­vestiţii enorme într-un sistem de termoficare ciuruit şi ineficient, în timp ce în nordul Capitalei există resurse geotermale nevalorificate şi pentru care nu există niciun plan concret de valorificare, cu toate că reprezintă energie verde, nepoluantă.

„Noi în Greenfield de la fazele existente am scos centralele din case şi am mizat pe centrale de cartier. În curând vom veni acolo şi cu energie geotermală, suntem în explorare acum. Va implica o scădere de 70% a costurilor de acum. Avem certificat pentru Greenfield pentru explorare, acolo există apă termală şi în curând o vom putea folosi. Am pregătit deja infrastructura pentru viitoarele faze din Greenfield pentru a putea conecta la această resursă la centralele de cartier. Într-o primă fază investiţia va depăşi

10 mil. euro. În iunie vom deschide Greenfield Wellness Centre, care va avea piscină interioară, exterioară, săli de sport, săli de exerciţii. Este într-o fază avansată de construcţie. Va avea o capacitate de până la 1000 de clienţi“, a spus Tinu Sebeşanu, CEO al Impact Developer & Contractor, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România, realizată de ZF & CEC Bank.

Tot la Greenfield în Băneasa următorul pas va fi cel de continuare a investiţiilor în infrastructura rutieră, pentru a permite un mai bun acces.

„La Greenfield am finalizat o parte din investiţiile în infrastructură şi mai departe vom construi o pasarelă peste calea ferată, pentru a avea acces în centura Capitalei, pe sub podul nou. Vorbim de investiţie de ordinul milioanelor de euro. Avem nevoie de un parteneriat între dezvoltatori şi admi­nistraţiile locale pentru astfel de investiţii în infrastructură“, a subliniat CEO-ul companiei.

Tinu Sebeşanu a subliniat că dincolo de dezvoltarea locală, în România, a companiei, vizează şi ieşirea în ţările vecine. Spre exemplu, şi Dedeman vizează o expansiune regională.

„Ne gândim şi să ieşim în afara ţării. Avem multe cunoştinţe şi putere financiară. Suntem pregătiţi să ducem mai multe proiecte simultan. După ce avem o cotă de piaţă mare în ţară, vrem să ieşim şi pe pieţele limitrofe. Dacă ieşim peste graniţă vrem să mergem alături de parteneri locali care cunosc piaţa şi să vină cu terenuri şi partea de autorizare. Acum ne concentrăm pe oraşele principale şi secundare din ţară unde suntem în discuţii pentru terenuri şi vrem să mergem cu cele două branduri, Greenfield, pentru care vizăm dezvoltări de peste 10 hectare şi Luxuria, care este un proiect compact şi urban. Cu aceste două vrem să intrăm în toate oraşele mari din ţară. Putem şi noi să fim transfrontalieri, ne uităm şi la UiPath, nu doar la Dedeman spre exemplu“, a explicat CEO-ul companiei.

Anul acesta Impact va demara şi proiectul de la Iaşi, momentan cel mai mare din zona Moldovei, un proiect cu 800 de apartamente în cartierul Copou. Proiectul din Copou va cuprinde grădiniţă, zone comerciale, zonă de spa, zone de relaxare şi spaţii de co-working.

„Am început anul cu o majorare de capital finalizată de curând, primul pas din planul de dezvoltare pe şase ani, împărţit în două cicluri de trei ani care se bazează pe expansiune geografică. Am demarat anul trecut proiectul la Constanţa, acum va demara cel de la Iaşi, cel mai mare proiect din Moldova la ora actuală, în care vom investi în total 100 mil. euro. Vrem desigur să deschidem şi noi oraşe“, a subliniat CEO-ul.

De asemenea, în Bucureşti Impact are în plan demararea unui proiect în zona Barbu Văcărescu, care să includă şi un hotel.

„Vrem să diversificăm portofoliul, pe lângă rezidenţial există nevoie şi de centre comunitare  cu magazine de proximitate, şcoli şi grădiniţe publice, staţie de transport în comun, pentru a deservi comunitatea nou creată acolo. Vom lansa şi un proiect mixt la Luxuria City Center, un proiect compact în zona Barbu Văcărescu, care va avea şi o zonă comercială dar şi un hotel, un mixed use. Hotelul va fi un aparthotel parte a unui lanţ internaţional şi administrat de un lanţ internaţional“, a subliniat directorul.

Impact Developer & Contractor a obţinut în primele nouă luni din 2021 venituri de 110 mil. lei din vânzarea proprietăţilor imobiliare, în scădere cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 43%, la 7,5 mil. lei.

Compania este controlată în proporţie de 60% de antreprenorul Gheorghe Iaciu, în timp ce Andrici Adrian deţine 15,9% din capitalul social, arată datele BVB.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank