ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Răzvan Caliţa, SVN România: Aeroportul din Braşov va atrage foarte mulţi investitori pentru zona hotelieră în perioada imediat următoare

09.05.2023, 00:07 Autor: Alex Ciutacu

 Braşovul a fost cea mai mare piaţă rezidenţială în T1/2023, după Bucureşti-Ilfov. Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav va deveni operational la jumătatea lunii iunie.

Judeţul Braşov va atrage în peri­oa­da imediat următoare interesul in­vestitorilor din HoReCa, în special pe zona hotelieră, odată cu opera­ţionalizarea Aeroportului Interna­ţio­nal Braşov-Ghimbav, programată pentru data de 15 iunie, a explicat Răzvan Caliţa, managing partner, SVN România – Braşov, în emisiunea ZF Investiţi în România!, reali­zată în parteneriat cu CEC Bank.

„Eu cred că potenţialul Braşovului este ca în următorii zece ani să devină un oraş tractor pentru zona Transilvania cel puţin. Aeroportul va atrage în perioada imediat următoare foarte mulţi investitori pentru zona hotelieră“.

Aeroportul de la Ghimbav este un pro­iect de peste 130 de milioane de euro şi re­pre­zintă primul aeroport dezvoltat de la zero în ultimii 50 de ani. Dincolo de acest punct de interes, consultantul SVN este de părere că la succesul Braşovului vor contri­bui şi autostrăzile, dar şi dezvoltarea zonei metropolitane.

„De aceea spun, în primul an sau în pri­mii doi ani eu văd o creştere clară a investi­ţiilor în zona turistică şi mă refer la hoteluri, iar din punctul de vedere al infrastructurii ho­­te­lu­rilor în momentul de faţă există un nece­sar de 1.000 de camere doar pe zona Braşov, iar resorturile care se vor dezvolta vor fi şi în oraş, dar şi în zona limitrofă, Cristian, Râş­nov, Bran, Codlea, toată zona se va dezvolta şi vor apărea produse turistice de calitate“.

Piaţa imobiliară din Braşov s-a remarcat la începutul acestui an prin avântul seg­men­tului rezidenţial, comparativ cu celelalte ju­deţe care înregistrează tranzacţii într-o piaţă care a încetinit puternic. Mai exact, în peri­oada ianuarie-martie 2023 au fost vândute peste 2.180 de case şi apartamente, compa­ra­tiv cu 2.050 în Timiş sau 1.800 în Cluj, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobili­ară (ANCPI) agregate într-un raport SVN.

„Consider că toate proprietăţile care sunt intabulate în momentul de faţă pe zona centrală sau semicentrală nu vor avea pro­bleme la tranzacţionare. În momentul de faţă, toţi dezvoltatorii care şi-au marketat corect proiectele în momentul în care piaţa mergea au câştig de cauză şi fac tranzacţii în continuare“. Dincolo de segmentul rezi­den­ţial, Răzvan Caliţa a subliniat că pe zona de office există deja campusuri clar dezvoltate, în timp ce sectorul logistic continuă să atragă atenţia investitorilor.

„Dezvoltările logistice sunt în curs, majoritatea celor care au dezvoltat logistic au deja spaţiile ocupate, mulţi se uită la al doilea-al treilea proiect în momentul de faţă, avem cereri constante şi există discuţii avan­sate petru achiziţia de terenuri. Din acest punct de vedere să ştiţi că în zona de logis­tică şi industrial există o efervescenţă mult mai mare decât în zona de office“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank