ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Cum recrutezi cu succes forţă de muncă asiatică? Producătorul de ambulanţe Deltamed şi-a trimis oamenii în Vietnam pentru procesul final de selecţie când a recrutat mecanici, sudori şi electricieni

12.09.2023, 00:06 Autor: Alex Ciutacu

Compania va finaliza investiţiile în extinderea producţiei la Gilău şi la Aiud până la jumătatea anului 2024 Deltamed nu exclude ca pe viitor să atragă şi investitori în companie.

Importul de forţă de muncă poate fi o soluţie la criza de forţă de muncă cu care se confruntă companiile din România, însă procesul este unul îndelungat şi angajatorii nu sunt întotdeauna mulţumiţi de rezultatul obţinut. De aceea, producătorul de ambu­lanţe şi vehicule speciale Deltamed din Cluj a trimis un om dedicat în Vietnam pentru etapa finală a procesului de selecţie în vede­rea recrutării, a explicat Viorel Toadere, di­rec­torul comercial al Deltamed, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parte­neriat cu CEC Bank.

„Durează foarte mult să aduci oameni din afară. Noi nu facem pur şi simplu import de forţă de muncă, avem oameni care merg din cadrul firmei şi fac o selecţie riguroasă. (...) Colegii au fost în Vietnam să facă selec­ţia şi să ajungem la o listă scurtă dintr-un număr foarte mare de candidaţi care au fost selectaţi de firme specializate“. Compania are deja 15 lucrători din Vietnam în echipa sa de circa 170 de angajaţi şi plănuieşte să mai aducă în această toamnă încă 20-25 de angajaţi tot din această ţară.

„Sunt calificaţi în specializările pe care le căutăm la un moment dat, mecanici, sudori, electricieni, iar când ajung aici au şansa să se dezvolte şi să se recalifice pe domenii care sunt necesare la un moment dat în firmă, pentru că totul se dezvoltă cu o dinamică extraordinară. Evoluţia tehnologică este foarte accentuată în ultima perioadă“.

Deltamed estimează că va ajunge până la finalul anului 2024 la circa 250 de angajaţi, întrucât în prezent derulează investiţii pentru capacităţi de producţie noi. Mai exact, pro­ducătorul de ambulanţe şi vehicule speciale Deltamed are astăzi spaţii de producţie de circa 13.000 de metri pătraţi în Gilău, judeţul Cluj, unde are un plan de investiţii de 4 mil. euro aflat în ultima etapă de implementare.

Totodată, compania ridică o nouă fabrică în Aiud, judeţul Alba, unde investiţia se ridică la 1,5 mil. euro, pe lângă teren. În final, compania va avea peste 15.000 mp de spaţii de producţie, iar fabrica de la Aiud va lucra doar pe producţie de ambulanţe.

„În momentul de faţă am dat în folosinţă o hală nouă în Gilău, mai este încă una care va fi dată în folosinţă în primul trimestru din 2024 şi suntem acum în etapa de construcţie a unei hale la Aiud, unde se vor asambla doar ambulanţe şi doar producţie de serie“.

Producătorul de ambulanţe şi vehicule speciale spune că a avut un bun şi estimează o creştere de circa 25% în 2023. Clienţii sunt în principal instituţii publice, servicii publice urgenţă, spitalele judeţene sau instituţii precum IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă). Pe lângă aceştia, compania are şi clienţi din zona privată, atât în ţară, cât şi peste graniţe.

„Clienţii din afara României reprezintă în momentul de faţă un procent de 15% din cifra de afaceri. Suntem prezenţi în Ucraina, Moldova, Bulgaria, fosta Iugoslavie, Austria, Germania, cu foarte multe solicitări din ţările din Orientul Mijlociu şi, recent, din Canada“.

Pe pieţele externe Deltamed operează prin parteneri, în afară de piaţa din Republica Moldova, unde a intrat direct.

Deltamed este pe piaţă din 1997, iar activitatea companiei este în principal cea de carosier. Mai exact, compania comandă vehicule de la producătorii auto şi le echipează şi adaptează în linie cu cerinţele şi nevoile clienţilor.

Dincolo de forţa de muncă, cealaltă provocare majoră cu care se confruntă Deltamed este modul de funcţionare din piaţa locală, acolo unde carosierul trebuie să cumpere şi vehiculele în numele clienţilor săi, nu doar să le echipeze, ceea ce blochează sume mari de bani.

„În Europa de Vest clienţii vin cu vehiculele lor şi cer carosierilor de genul Deltamed doar pregătirea, carosarea, integrarea şi ataşarea de echipamente medicale. În România este diferit, noi trebuie să cumpărăm aceste vehicule, ceea ce reprezintă o investiţie semnificativă şi aici cred că e un obicei de piaţă, nu ştim cum am putea să ajungem la o schimbare să zicem aşa. E un blocaj financiar“.

Fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei Deltamed este Dan Gorgan, iar ceilalţi acţionari sunt Daniela Georgeta Gavrilă, Ioan Dan Oşan şi Mihai George Oşan. Compania a obţinut anul trecut afaceri de circa 20 mil. euro.

Compania nu exclude pe viitor ideea de a atrage investitori, însă Viorel Toadere a subliniat că Deltamed trebuie să ajungă la un anumit nivel înainte de a face acest pas.

„Sunt multe oportunităţi pe care mergem în momentul de faţă, una este dorinţa autorităţilor din România de a înnoi parcul de vehicule speciale, în primul rând ambulanţe, care ar trebui să se desfăşoare în următorii doi ani, 2024-2025, unde noi ştim că va fi un pachet de în jur de 600 de ambulanţe. Şi sunt multe ambulanţe care sunt în uz şi care sunt uzate tehnic şi moral“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank