ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ştefan Radu Oprea, ministrul economiei: România are trei atuuri - este hubul logistic perfect pentru reconstrucţia Ucrainei, beneficiază de energie verde, căutată acum de toţi producătorii şi avem o industrie IT în creştere

19.03.2024, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

„Antreprenorii români s-au maturizat, capitalul românesc s-a maturizat şi acum ei vin cu metode noi care stimulează angajaţii, dincolo de pachetul salarial“.

Resursa umană reprezintă un subiect tot mai des adus în discuţie de investitori, însă industria de IT din România reprezintă acum rezultatul primelor modificări realizate în învăţământ la începutul anilor 2000.

„Deciziile bune de a înfiin­ţa acele clase matematică-infor­ma­tică şi informatică intensiv, o decizie luată în 2000-2004 au dus astăzi la rezultatul pentru ca acei elevi din liceu de atunci, astăzi sunt softişti, IT-şti în zona de cercetare, dezvoltare, oameni foarte performanţi. Nu întâmplător agenţia europeană de cybersecurity are sediul în Bucureşti. Asta este, dacă vreţi, o recu­noaş­tere la nivel european asupra capacităţii pe care o au inginerii români din acest dome­niu al IT-ului“, a spus Ştefan Radu Oprea, ministrul economiei, turismului şi antrepre­noriatului în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, un proiect ZF şi CEC Bank.

Pe de altă parte, el explică faptul că miza este de a avea propriile invenţii şi patente în domeniu, nu doar angajaţi care să lucreze în multinaţionale.

„Am mers la Continental şi am cunos­cut-o pe şefa Departamentului de inteli­gen­ţă artificială, care este o doamnă din România. Astfel de exemple găsim din fericire pentru noi în foarte multe companii. Dar vom progresa foarte mult în momentul în care reuşim să aducem proprietate intelectuală“, a spus ministrul.

Spre exemplu, în România se lucrează inclusiv la un proiect de drone care vor putea fi produse pe plan local.

Mai departe, antreprenorii de pe plan local pot contribui la retenţia forţei de muncă în România.

„Antreprenorii români s-au maturizat, capitalul românesc s-a maturizat şi acum ei vin cu metode noi care stimulează angajaţii, dincolo de pachetul salarial. Avem exemple precum companiile domnului Umbră­rescu“, a spus Ştefan Radu Oprea. Capta­rea, utilizarea şi stocarea carbo­nului (CCUS) este o tehnologie-cheie ino­va­toare pentru atingerea neutralităţii cli­matice. La nivel european, au fost lansate o serie de proiecte în domeniu, primele dintre acestea urmând să devină operaţionale din 2024.

„Soluţia de stocare a carbonului este una corectă, care nu prezintă riscuri, pentru că avem o geologie deosebită faţă de foarte multe alte state. Stocarea carbonului în România reprezintă o oportunitate. În ace­laşi timp, energia românească, mixul ener­getic se schimbă. În 2030, toată energia va fi verde. Nuclearul este verde. Astăzi, în Europa, energia produsă din gaz în peri­oada de tranziţie este verde. Hidro este verde. Regenerabilele sunt verzi. Adică vom avea toată energia verde. Aceste două lucruri puse împreună reprezintă o imensă oportunitate comparativă a României“, a spus ministrul economiei.

El a subliniat că sunt foarte multe com­panii cărora acţionarii le cer să aibă politici prietenoase cu mediul să fie din ce în ce mai verzi şi îi analizează până la al patrulea furnizor.

Dacă energia pe care o folosesc este o energie verde, mesajul este foarte simplu, locul unde trebuie să vă aflaţi în perioada imediat următoare este România.

Şi din această perspectivă sunt semne încurajatoare, sunt semne bune, sunt companii care deja investesc în România, proiecte Greenfield. Şi eu cred că acest potenţial pe care l-avem, dacă reuşim să atragem fonduri europene cum ar fi cele din fondul de inovare, pentru a putea duce la capăt proiectele pilot de stocare a carbonului vor face ca România să aibă o şansă unică comparativ cu restul statelor membre din Uniunii Europene“, a spus ministrul.

De asemenea, industria de apărare este una cu potenţial pentru România, în contextul în care bugetul MApN din 2024 este de 8 mld. euro, ceea ce înseamnă 2,3% din PIB-ul de 350 mld. euro. Opt miliarde de euro este bugetul Ministerului Apărării Naţionale în 2024, în creştere faţă de anul trecut cu 25%, dar sub ţinta asumată verbal de 2,5% din PIB. Din cei 8 mld. euro însă, doar 3 mld. euro merg spre investiţii, şi 5 mld. euro merg spre funcţionare: salarii, pensii şi bunuri şi servicii, conform bugetului Armatei publicat de Ministerul de Finanţe.

„Este o industrie care are oportunitate foarte mare în aceste momente, o ferestre de oportunitate care probabil că nu va dura foarte mult. De aceea încercăm să ne mişcăm iute în această industrie. Vom fi prezenţi şi noi la BSDA, vom fi prezenţi cu mai multe dintre produsele noastre şi dorim să avem o imagine a Romarmului, a companiei naţionale, împreună cu filialele acestei companii şi cu produsele pe care le avem în portofoliu în acest moment, dar sunt şi alte companii în afară a Romarmului care au tangenţă cu industria de apărare. Mai mult decât atât, avem companii cu capital privat în România care lucrează în domeniul industriei de apărare şi multe dintre ele sunt centre de excelenţă. Şi cum putem atrage noi nume mari din industria de apărare, din industria mondială? Suntem în discuţie cu foarte multe nume mari din industria de apărare. Sper la BSDA să şi facem câteva anunţuri importante despre proiecte la care lucrăm de ceva vreme şi unde am convenit împreună cu partenerii externi să facem anunţuri care să materializeze eforturile pe care le-am făcut până acum. Pot să vă spun că astăzi dintre filialele Romarmului sunt câteva care sunt pe profit“, a spus ministrul economiei.

Tot în această perspectivă. România poate fi hubul logistic pentru reconstrucţia Ucrainei.

„România are o şansă extrem de mare, poate să fie hub-ul logistic perfect pentru reconstrucţia Ucrainei. De ce spun acest lucru? Pentru că de data aceasta geografia ne este prietenă. Spun lucrurile acestea companiilor americane, companiilor din Germania, din Franţa pe drumurile şi pe căile ferate din România să introducem şi echipamente, utilaje, oameni în condiţii de securitate în Ucraina, astfel încât în momentul în care reconstrucţia Ucrainei devine o realitate şi va începe acest mare proiect, putem fi hub-ul logistic perfect din această perspectivă. Să ai baza logistică într-un stat membru al Uniunii Europene şi NATO reprezintă o garanţie foarte mare pentru toate companiile care pot veni în România să se stabilească aici ca bază logistică şi împreună cu companiile române să merge mai departe“, a spus ministrul economiei.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank