ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România Timişoara, Gabriel Pralea, director reţea, CEC Bank: CEC Bank a avut o creştere a creditelor noi acordate companiilor de 125% în regiunea de vest a ţării în 2021. Avansul cel mai mare l-a avut sectorul construcţiilor

21.06.2022, 00:05 Autor: Mircea Nica

♦ Gabriel Pralea, CEC Bank: Judeţul Timiş este al treilea cel mai mare anagajator al ţării şi reuşeşte în acelaşi timp să ofere al treilea cel mai mare salariu net, ceea ce înseamnă că aici se produce foarte multă plusvaloare. Din punctul acesta de vedere, atât pentru investitori, cât şi pentru bănci este un pol de interes important pentru că arată mult mai multă stabilitate.

La nivelul regiunii de vest a ţării producţia nouă de credite a CEC Bank a fost de 125% pe zona copaniilor şi peste 43% pe zona persoanelor fizice în 2021, ceea ce înseamnă că banca a finanţare de două ori şi ceva mai mult companiilor în zona judeţului Timiş, a spus Gabriel Pralea, director reţea la CEC Bank, în cadrul conferinţei ZF Investiţi în România, organizată la Timişoara.

„Piaţa pe creditare a fost pe plus în special în zona de retail. Am avut un plus de 15% în primul trimestru şi piaţa de persoane juridice a fost una bună în contextul în care prin comparaţie cu 2021, anul 2021 a fost un an foarte bun. La nivelul acestei regiuni am avut o creştere de 125% a creditării companiilor şi peste 43% finanţarea persoanelor fizice anul trecut. Vorbim de producţie nouă. Portofoliul depinde de utilizarea finanţelor respective. La nivel de producţie, am finanţat de două ori şi ceva mai mult companiile“, a spus Gabriel Pralea.

El a mai explicat că deşi companiile au fost relativ flat, trebuie luat în considerare că anul 2021 a fost un an extraordinar de bun, ceea ce înseamnă că baza a fost foarte mare.

„Companiile au fost relativ flat, dar trebuie să ne gândim şi la faptul că anul trecut a fost un an extraordinar de bun, ceea ce înseamnă că baza a fost foarte mare. Atunci, din punctul meu de vedere consider că şi primul trimestru a fost unul foarte bun pentru zona de companii. Avansul cel mai mare anul trecut l-a avut construcţiile, care au reprezentat 30% din toate finanţările acordate în regiune, apoi partea de industrie, servicii, comerţ în jurul cifrei de 15%, ceea ce validează specificul acestei regiuni care este una destul de echilibrată din punct de vedere al structurii sectoriale. Aceasta a fost structura de finanţare pe un an întreg“, a detaliat Gabriel Pralea.


Avansul cel mai mare anul trecut l-a avut construcţiile, care au reprezentat 30% din toate finanţările acordate în regiune, apoi partea de industrie, servicii, comerţ în jurul cifrei de 15%, ceea ce validează specificul echilibrat al regiunii


Directorul de reaţea al CEC Bank a mai adăugat că judeţul Timiş este al treilea cel mai mare angajator al ţării şi reuşeşte să ofere cel mai mare salariu net, ceea ce înseamnă că produce foarte multă plus valoare.

„Din punctul acesta de vedere, atât pentru investitori, cât şi pentru bănci este un pol de interes important pentru că arată mult mai multă stabilitate. Pe de o parte un avans de 43% arată o asumare şi o încredere în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a familiei şI a bugetului. S-au pus pe tapet deja cifre legate de specificul regiunii. Discutăm de a treia regiune şi Timişul al treilea judeţ din punct de vedere PIB per capita. De asemenea, discutăm în termen de salariu net de al treilea cel mai mare salariu net, în jur de 4.000 lei şi de cea mai bună dinamică a PIB-ului“, a mai spus Garbiel Pralea.

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank