ZF Investitii Smart

ZF Investiţii Smart. Ilinca Păun, Meta Estate Trust: Investiţiile în acţiuni în companii precum Meta Estate Trust sunt, în medie, mai lichide decât cele în imobile

01.06.2023, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar şi prezentă pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, mizează pe lichiditatea soluţiei de investiţie, în condiţiile în care acţiunile sale pot fi tranzacţionate mai uşor decât vânzarea unui imobil, iar acţiunile pot fi vândute parţial şi nu tot pachetul odată.

„Fiecare tip de piaţă - de acţiuni, bursa, sau de tranzacţii imobiliare - are diverse cicluri de oportunitate, dar şi momente de blocaj. Piaţa imobiliară are un ciclu când există mai multă cerere decât ofertă şi unul cu mai multă ofertă decât cerere. Este bine să cumperi când piaţa este jos şi să vinzi când este sus, dar nu este ceva uşor de făcut. Dar sunt momente în care nu poţi vinde un apartament – este mai ieftin decât la achiziţie, sau piaţa este blocată, nu mai există vânzări în urma unor reglementări. Poate dura şi o lună vânzarea unui apartament, dar şi între trei şi şase luni. Apartamente din blocuri noi, în proiecte de calitate şi unde returnul este cel mai bun. Şi în piaţa de capital există momente de lichiditate mică, sau cu acţiuni cu preţ în scădere în urma influenţelor efectelor emoţionale. În medie, bursa este mai lichidă decât o proprietate imobiliară deţinută direct“, a explicat Ilinca Paun, cofondator al Bravva Angels şi membru în consiliul de administratie al Meta Estate Trust, în cadrul emisiunii ZF Investiţii Smart, un proiect ZF&Meta Estate Trust. Bravva Angels este o comunitate de investitori de tip business angel din România dedicată susţinerii start-up-urilor cu cel puţin o femeie fondator.

Comunitatea este fondată de Ilinca Păun, cofondatoare a Entrepreneurship Academy şi investitor business angel.

Meta Estate Trust a anunţat venituri totale de 21,7 mil. lei, în creştere faţă de 3,1 mil. lei în anul anterior şi un profit net de 6,5 mil. lei, de la o pierdere de 2,4 mil. lei în 2021, potrivit datelor din raportul financiar preliminar neauditat publicat la BVB.

De asemenea, Meta Estate Trust şi-a atins ţinta de profit brut anunţată în singurul IPO de pe BVB din 2022, ajungând la circa 7,2 milioane de lei în 2022. Compania a avut venituri din exploatare de 18,5 mil. lei în 2022, faţă de 3,06 mil. lei în 2021, respectiv cheltuieli de exploatare de 14 mil. lei, faţă de 5,5 mil. lei în anul precedent.

„Mulţi îşi doresc să investească în apartamente, de obicei sume decente, nu milioane de euro. De obicei cine strânge 100.000 – 300.000 de euro primul gând care îi vine în minte este să cumpere 1-2 apartamente pe care să le închirieze ulterior. Deşi pare simplu, nu este deloc. Cea mai mare problemă este managementul chiriaşului. Pe lângă mobilare şi contracte de utilităţi, trebuie să oferi săptămânal câteva ore chiriaşului. Sunt şi firme de property management care se pot ocupa de imobile, dar costă şi implicit reduc profitul. De obicei tocmai din acest motiv investitorii apelează la fonduri, tocmai pentru că ei vor să se ocupe de businessul lor, nu de managementul a două apartamente. Eu investesc în Meta Estate Trust pentru că trebuie să mă ocup de Bravva Angels sau să predau, tocmai că aduc mai multă valoare decât să întreţin sau să mă ocup de mentenanţa unui apartament“, a spus Ilinca Păun.

Ea a explicat că spre deosebire de investiţia într-un apartament, cea într-un pachet de acţiuni în cadru unei companii de investiţii imobiliare o reprezintă faptul că nu necesită timp suplimentar acordat investiţiei, aceasta fiind una pasivă, nu activă.

„Altă modalitate de a investi este prin asumarea unui risc mai mare – dezvoltarea imobiliară, investiţie prin achiziţia unui teren şi construirea unui proiect – birouri sau apartamente. Dar este o investiţie activă. Dar mulţi nu sunt dispuşi să investească activ ca dezvoltator, ci vor să aibă 1-20 de apartamente într-un portofoliu fie direct, fie printr-un fond. Investiţiile imobiliare pornesc de la achiziţii simple precum un apartament şi fie este folosit, fie închiriat, cu speranţa că valoarea sa va creşte în timp şi va putea fi vândut mai scump peste un număr de ani. O alternativă este o companie precum Meta Estate Trust în cadrul căreia pot fi cumpărate acţiuni. Meta Estate Trust cumpără apartamente pe baza unei strategii, emite acţiuni şi investitorii devin acţionari. Nu este un model nou pentru Europa, dar în România este un produs inovativ“, a explicat Ilinca Păun.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Metaestate