ZF Investitii Smart

ZF Investiţii Smart, un proiect ZF&Meta Estate Trust. Andreea Păun: Ne aşteptăm la creşteri ale chiriilor în următorii ani pe fondul scăderii ofertei

23.06.2023, 00:06 Autor: Bogdan Alecu

Diversificarea inves­tiţiilor aduce creşteri ale valorii portofoliilor indife­rent de perioadă, explică An­dreea Păun, ma­naging partner al companiei de consultanţă imo­biliară Griffes şi membru activ în consiliul consultativ al Meta Estate Trust.

„Când ai mai multe game de active, ca investitor, poţi avea randament mai bun în anumite clase de active. În­totdeauna este bine să alternezi perioadele şi să faci hedging în perioade de creştere ale unor active, iar în perioadele de scă­deri să compensezi prin altele care merg mai bine. Când au loc şi evenimente geopo­litice sau schimbări de percepţie peste noap­te, de men­talitate, de psihologie umană cum vorbim astăzi de piaţa de birouri. Este bine să ai în portofoliu active şi din alte domenii, să nu fii doar pe o piaţă influenţată de deci­ziile corporaţiilor. Este bine să ai în porto­foliu active care sunt in­fluenţate de de­cizia cumpărătorului final. Diver­sifica­rea este cheia în in­vestiţii“, a spus Andreea Păun în cadrul emisiunii ZF Inves­tiţii Smart, un proiect ZF & Meta Estate Trust.

Aşa cum retailul offline a revenit pu­ternic odată cu ridicarea restricţiilor, şi birourile vor reveni odată cu autorizarea unor noi proiecte.

„Am văzut în anii pandemiei schimbări în retail. Acum avem un mod de lucru hibrid, iar oamenii lucrează de oriunde, mai ales în domeniul serviciilor. Populaţia activă s-a dus spre varianta de lucru mixtă. Alături de apariţia noilor modele comportamentale s-a generat o scădere a ritmului de închirieri pe piaţa de birouri care s-a mai suprapus cu un eveniment – blocarea autorizaţiilor de construire, atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe – o mişcare politică şi mai puţin una administrativă. Blocarea intenţionată a proceselor de autorizare a declanşat o sincopă de 5-7 ani în care nu vom mai vedea nicio clădire nouă de birouri construită. În 2024-2025 nu vom mai vedea clădiri mari noi, ci doar 1-2 clădiri mici. Noi am finalizat dezvoltarea clădirii Muse în proximitatea Fântânii Mioriţa, mai este una de 7.000 mp în centru. Nu mai există proiecte mari care să schimbe peisajul. Şi mâine dacă ar demara un proiect nou, având în vedere atât situaţia autorizărilor cât şi apetitul scăzut din piaţă pentru închirieri, vom vedea clădirea căpătând contur abia peste 4-5 ani. Dar toate aceste situaţii generează oportunităţi. Ne vom afla în anii 2026-2027, după aproape 7 ani de livrări scăzute, într-o economie care creşte şi va antrena o creştere a chiriilor. Şi la apartamente după pandemie s-a remarcat o creştere a preţului pe metru pătrat“, a spus Andreea Păun.

În primul semestru din 2023 pe piaţa office au început primele modificări odată cu expirarea vechilor contracte. Companiile s-au îndreptat către suprafeţe mai mici, în special cele din IT.

„Companiile nu au schimbat contracte, ci au aşteptat maturitatea sau expirarea contractului şi au restructurat suprafaţa. Biroul a ajuns să fie un pretext de întâlnire pentru angajaţi şi se foloseşte intensiv doar de companii din domenii precum chimic, agricol, farma sau companii cu ramură de producţie şi care au nevoie să fie în birou. Ceilalţi, din IT sau outsourcing, pe fondul noilor tehnologii, reduc spaţiile. Dar nu se reduc peste tot sau în toate domeniile. În alte oraşe precum Cluj, Timişoara sau Iaşi, cu mici excepţii, stocul de birouri este insuficient. În Bucureşti, cu excepţia noilor parcuri cu multe facilităţi, precum One Cotroceni sau cu excepţia unui produs foarte bun“, a spus Andreea Păun.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Metaestate