Start-up-ul are în plan să se extindă şi pe piaţa din SUA, în prima fază cu un market-place pentru evaluatori imobiliari, la fel cum a pornit şi pe plan local.
Platforma de tip market-place expert24.ro realizată de un start-up din Oradea, împreună cu celelalte sub-market-place-uri din reţea - evaluări24.ro, traduceri24.ro şi intabulari24.ro, vor genera venituri de 50.000-60.000 euro anul acesta, dublu faţă de 2019, în condiţiile în care compania se adresează acum mai multor categorii de prestatori de servicii.
„Iniţial proiectul a început cu evaluări24.ro. Eu m-am ocupat de partea tehnică, iar partenerul meu de partea de business. Pe măsură ce i-am dat drumul, ne-am dat seama că putem implementa şi alte categorii, nu doar evaluări imobiliare. Am trecut şi la evaluări de risc, iar apoi la evaluări energetice.
Pe parcursul drumului, am realizat că proiectul se poate extinde şi pe alte categorii, drept urmare am mai găsit încă un partner cu expertiză în partea de online care a cumpărat o parte din companie şi ulterior am rămas eu cu ultimul partener şi am început să dezvoltăm mai multe nişe oe acelaşi concept până când am ajuns la un singur market-place care acum se numeşte expert24.ro”, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Adrian Daniel, CEO-ul expert24.ro. Primul proiect - evaluari24.ro a fost demarat în 2017, iar apoi, treptat au fost lansate şi market-place-urile traduceri24.ro şi intabulari24.ro, iar anul acesta şi expert24.ro, sub umbrela căruia stau acum şi proiectele anterioare.
„Expert24.ro reuneşte şi proiectele anterioare care sunt un fel de sub market-place-uri. Toate funcţionează în cadrul reţelei pentru că ce avem de fapt acum este o reţea de market-place-uri care comunica între ele. Conţinutul, utilizatorii şi toate solicitările se sincronizează din ambele direcţii - către expert24.ro şi către celelalte sub-market-place uri”, a explicat el.
Cum funcţionează însă expert24.ro? „Dacă eşti în căutarea unui evaluator imobiliar, spre exemplu, intri pe site, completezi un formular, iar platforma în mod automat şi în timp real anunţă toţi evaluatorii imobiliari înscrişi care se potrivesc criteriilor de căutare – localitate, tipul serviciilor, ş.a.m.d. Evaluatorii vin apoi şi fac oferta.”
Modelul de business al start-up-ului se bazează pe comisionarea tranzacţiilor realizate prin intermediul platformei.
„Noi monetizam foar tranzacţiile care se încheie cu succes. Dacă clientul şi prestatorul de serviciu au bătut palma, noi luăm un comision. Valoarea comisionului diferă în funcţie de categoria de servicii oferite. În medie este la circa 20% - avem cazuri când este sub 20%, dar şi când urcă la aproape 30%”, a precizat Adrian Daniel.
Comisionul este principala sursă de venit, însă start-up-ul mai are încă două surse de venit adiţionale - pachete şi credite pentru prestatorii de servicii.
„Pachetele oferă acces sporit în platformă. Poţi să faci mai multe oferte şi să contactezi un număr mai mare de lucrări concomitent pe baza unor pachete plătite. În mod gratuit, orice prestator de servicii poate avea atribuite două solicitări – până când nu plăteşte comisionul pentru cel puţin una dintre solicitări nu poate face oferte sau cumpără un pachet. Majoritatea solicitărilor se contractează şi se plătesc în timp real”, a explicat CEO-ul expert24.ro.
De asemenea, start-up-ul le pune la dispoziţie prestatorilor de servicii şi credite pentru a debloca ofertele de preţ ale competitorilor.
„Pentru o solicitare pot face ofertă mai mulţi prestatori de servicii, iar pentru a te încadra şi a vedea care este preţul optim, pe baza creditelor poţi debloca şi vedea sumele celorlalţi concurenţi.”
În prezent, pe toate categoriile de servicii în cadrul platformei expert24.ro sunt înscrişi între 2.500-3.000 de prestatori de servicii la nivel naţional, majoritatea fiind din Bucureşti – circa 30%. În total, pe platformă sunt acum 25 de categorii de prestatori de servicii.
„În primă fază am zis că ne vom axa pe piaţa serviciilor de un nivel mai înalt, precum contabili, avocaţi, notari, topografi, evaluatori imobiliari şamd. Piaţa meşterilor spre exemplu vrem să o abordăm diferit – un site diferit”, a menţionat el.
Anul acesta, pe platforma expert24.ro s-au înregistrat între 6.000-7.000 de solicitări până acum, din care s-au concretizat circa 20-30%.
„Noi estimăm că vom dubla cifra de afaceri din 2019 şi că vom ajunge la circa 50-60.000 euro la finalul acestui an. Veniturile sunt generate de toate platformele din reţeaua de market-place-uri.”
Pentru finalul acestui an, ţinta start-up-ului este de a ajunge la circa 10.000 de solicitări per total pe expert24.ro.
„Noi acum ne axăm foarte mult pe evaluări imobiliare, evaluări de risc, traduceri şi topografi. Nu ne axăm foarte mult pe celalalte categorii – avocaţi, contabili, mediatori, psihologi, arhitecţi, iar în momentul în care vom începe să ne promovăm şi pe aceste categorii, numărul de solicitări va creşte simţitor pentru că în urma analizelor pe care le-am făcut aceste categorii sunt mult mai mari decât cele pe care le administrăm momentan”, a punctat Adrian Daniel.
Start-up-ul are de asemenea planuri de a se extinde şi în afara României în viitorul apropiat.
„Planul ar fi să începem în America. Deja lucrăm la market-place, este aproape finalizat. Vom începe cu o singură categorie, aşa cum am început şi în România. Vom lansa iniţial tot un market-place pentru evaluări imobiliare şi probabil că acolo vom opta pentru o finanţare. Vom căuta un finanţator deoarece costurile de promovare vor fi mult mai mari decât în România.”
Ce a mai declarat Adrian Daniel în cadrul emisiunii:
►Proiectul a început în 2017 de la ideea partenerului meu cu care am început acest proiect. Ideea propriu-zisă vine din partea unui evaluator imobiliar. Fiind un evaluator imobiliar aflat la început de drum nu prea avea de unde să îşi găsească clienţi pentru că majoritatea clienţilor de pe piaţa de prestări servicii merg pe recomandări. Atunci am venit cu ideea dezvoltării unui market-place unde un evaluator imobiliar se poate înscrie, iar un client îşi poate găsi un prestator de servicii.
►Până să ajungem la expert24.ro am mai lansat încă două market-place-uri similare cu evaluări24.ro, mai exact traduceri24.ro şi intabulări24.ro. Toate funcţionează în cadrul reţelei pentru că ce avem de fapt acum este o reţea de market-place-uri care comunica între ele.
►Primul proiect a început în 2017, iar în 2018 am început să îl promovăm mai mult. În primul an a fost mai mult partea de implementare şi de prototip. Expert24.ro a fost dezvoltat chiar anul acesta, la început.
►Am avut venituri din prima lună în care am început să promovăm şi să aducem utilizatori pe site. Modelul de monetizare este pe bază de tranzacţie.
Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE