ZF IT Generation

ZF IT Generation. Adrian Ispas, fondator şi CEO al Vatis Tech – tehnologie pentru recunoaştere vocală: Am început discuţiile pentru o nouă rundă de finanţare în valoare de minim 500.000 de euro

10 iun 2022 Autor: Ioana Nita

„Vrem să depăşim pragul de 100.000 de euro ca venit anual şi între 8.500 şi 10.000 de euro în venit lunar. Asta înseamnă de 20 de ori mai mult decât în 2021.“

Start-up-ul local Vatis Tech, care a creat o tehnologie de recunoaştere vocală, se află acum în discuţii pentru demararea unei noi runde de investiţii, ţinta fiind de a atrage între 0,5 şi 1 milion de euro pentru a se putea extinde pe noi pieţe din Europa. Momentan, tehnologia de recunoaştere vocală dezvoltată de Vatis Tech este disponibilă doar pentru limba română, însă luna aceasta start-up-ul va lansa şi versiunea în limba engleză care îi va permite să acceseze clienţi din mult mai multe ţări. Primele pieţe vizate pentru extindere sunt Spania, Franţa şi Polonia.

„Am început deja pregătirile pentru o nouă rundă de finanţare pe care vrem să o închidem în următoarele luni, undeva până în toamnă. Dimensiunea rundei va fi între jumătate de milion de euro şi un milion de euro, bani cu care să intrăm pe pieţele noi pe care le vizăm – Spania, Franţa şi Polonia, şi cu care să dezvoltăm în continuare tehnologia. În momentul de faţă am început discuţiile doar pe plan local, însă luăm în calcul să avem ca investitori şi VC-uri din pieţele în care vrem să intrăm pentru că ar fi un lucru destul de oportun pentru noi. În acele pieţe căutăm inclusiv parteneri care să ne ajute la dezvoltarea tehnologiei, în sensul că dacă sunt oameni interesanţi din respectivele pieţe care vor să contribuie la dezvoltarea tehnologiei noastre şi evident ulterior să primească şi o ofertă mai avantajoasă în a folosi tehnologia noastră, noi suntem deschişi şi la acest lucru şi ne uităm după astfel de parteneri“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Adrian Ispas, fondator şi CEO al Vatis Tech. El a demarat proiectul Vatis Tech în 2020 alături de Alexandru Nicolae Topală şi Emanuel Ioan Nazare, cei trei susţinând dezvoltarea tehnologiei din fonduri proprii până în toamna anului trecut, când start-up-ul a reuşit să atragă o primă finanţare în valoare de 200.000 euro de la fondurile locale de investiţii Early Game Ventures şi Sparking Capital şi de la Mălin Ştefănescu, business angel şi preşedintele Asociaţiei TechAngels.

În prezent, dezvoltarea tehnologiei de recunoaştere vocală Vatis Tech este completă, fiind pregătită pentru scalarea pe orice altă limbă, prima fiind limba engleză. În limba română, soluţia are o acurateţe de 97%, după cum susţin reprezentanţii Vatis Tech.

„Am dus algoritmul de recunoaştere vocală la un nivel de acurateţe de aproximativ 97% şi are implementate toate funcţionalităţile de care cineva ar avea nevoie, fie că vorbim efectiv de transcrierea per se, fie că vorbim de toate elementele de postprocesare - punctuaţie, majuscule, recunoaştere de vorbitori, adică inclusiv transcriptul poate fi împărţit pe vorbitori. Am implementat şi un sistem de transcriere în timp real, adică aplicaţia poate fi folosită şi pentru a transcrie conversaţii în timp real. Totodată, aplicaţia poate fi folosită atât în cloud cât şi on premise şi poate duce volume foarte mari de date“, a precizat Adrian Ispas.

El a adăugat că în medie, fişierele pe care le încarcă utilizatorii în platforma Vatis Tech au o durată între 30 - 60 de minute, viteza de transcriere fiind undeva la aproximativ 20-30% din durata totală a fişierului încăcat.

“Am optimizat destul de mult viteza de transcriere în sensul că noi ca sa transcriem o oră de audio avem nevoie undeva la 20-30 la sută din acea durată a fişierului, ceea ce înseamnă că o oră poate fi transcrisă în aproximativ 15 minute, iar capacitatea curentă, adică în momentul de faţă transcriem peste 100 de ore de audio pe zi.”

Momentan, start-up-ul are clienţi doar din România, atât din zona privată, cât şi din zona guvernamentală. “Am început să lucrăm la un algoritm pentru limba engleză şi va fi lansat în următoarele săptămâni - prima versiune pe limba engleză. Şi am început deja discuţii cu potenţiali clienţi din afară şi ne uităm deja şi la alte pieţe.”

Principalii beneficiari ai tehnologiei Vatis Tech de recunoaştere vocală sunt din domenii precum media (posturile radio-TV, firmele de monitorizare), guvernamental, juridic (instanţe de judecată, companii de avocatură), medical, financiar, servicii de call center, dar şi firme IT (producători sau integratori ce furnizează sisteme de înregistrare audio-video sau echipamente cu comanda vocală care au nevoie de un software de conversie din audio în text pentru a efectua transcrieri de înregistrări sau preluarea de instrucţiuni şi comenzi vocale). Companiile pot folosi API-ul Vatis Tech pentru nevoile proprii de transcriere şi monitorizare sau pot integra tehnologia Vatis Tech în produsele şi serviciile lor beneficiind de suport dedicat.

“Preţurile la noi pleacă de la 2 euro dacă vrei să foloseşti aplicaţia în sistem pay as you go, adică pur şi simplu plăteşti cât consumi. Dar avem şi anumite abonamente care pleacă de la un euro şi se duc la 0,7 euro pe oră. Însă aceste abonamente au un număr de ore incluse, un fel de angajament lunar care este mai degrabă adresat companiilor mari. Dacă ar fi să facem o comparaţie din punct de vedere al vitezei şi al costului, practic tehnologia noastră este de nouă ori mai rapidă decât ceea ce ar face un om şi este de cinci ori mai eficient ca costuri decât un om”, a subliniat Adrian Ispas.

Anul acesta, start-up-ul vrea să depăşească pragul de 100.000 euro ca venit annual, deci între 8.500 10.000 de euro ca venit lunar, ceea ce înseamnă de 20 de ori mai mult decât în 2021.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR