ZF IT Generation

ZF IT Generation. Andrei Braşoveanu, gigantul american Accel, unul dintre cele mai puternice fonduri de investiţii din lume, care a contribuit la explozia UiPath: Discutăm şi cu alţi antreprenori români, vom semna şi alte tranzacţii

20 iul 2020 Autor: Adrian Seceleanu

„Dacă te gândeşti şi la rata de penetrare a comerţului electronic, aceasta este încă minusculă faţă de comerţul global şi multe companii la care ne uităm din portofoliul nostru - inclusiv UiPath - au în continuare un potenţial imens de creştere de aici încolo.“

Fondul de investiţii american Accel, unul dintre cei mai puternici jucători din industria globală de capital de risc dedicat industriei hi-tech, care are la activ spre exemplu prima investiţie a unui fond în Facebook şi care a ajutat UiPath să facă pasul decisiv de la un start-up din Bucureşti la o companie globală cu sediul central în New York, are discuţii cu mai mulţi fondatori de companii de tehnologie din România care, în timp, se vor transforma “sigur” în noi tranzacţii.

„Noi suntem foarte flexibili, am investit în companii în Australia, Rusia, China, Brazilia, peste tot. Şi în continuare vorbim cu mulţi antreprenori români. Noi suntem foarte buni pentru stadiul în care ca fondator ţi-ai găsit o piaţă pentru produsul tău, ai câţiva clienţi şi vrei să scalezi compania la următorul nivel, mai ales când doreşti să ai o creştere în America. Sunt anumite companii care au ajuns la acest stadiu şi cu care vorbim. Cred că este doar o chestiune de timp. În timp sunt sigur că vom mai investi în companii din Româ­nia“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Braşoveanu, partener în cadrul biroului din Londra al Accel. El a adăugat că în ultimii ani se observă o creştere a calităţii proiectelor din România din punctul de vedere al planurilor de business şi al ofertelor comerciale.

„Întotdeauna România a excelat în calitatea talentului tehnic şi multe echipe cu care ne intersectăm sunt foarte puternice pe partea de tehnologie. Ce mi s-a părut foarte interesant în ultimii ani este că şi partea de business şi partea comercială a acestor echipe a devenit una mult mai matură. Cred că este mult mai uşor să găseşti informaţii online, să găseşti mentori. Sunt mulţi alţi investitori din afara României care petrec timp în România. În general mi se pare că nivelul de sofisticare a crescut foarte mult. De asemenea sunt mulţi antreprenori români care încă pleacă şi noi ne intersectăm cu ei în America sau în Londra.“

Ecosistemul de start-up-uri de tehnologie din România creşte, însă în continuare nu sunt suficienţi IT-işti gata să îşi asume riscul de a lansa proiecte proprii. „Mi se pare că ecosistemul creşte. Dar cred că noi în continuare trebuie să încurajăm oamenii şi în general oamenii tineri să îşi asume riscul de a deveni fondatori de start-up-uri. În SUA sau în Londra mulţi fondatori cu background tehnic renunţă la oferte de la Google, Amazon sau Facebook ca să-şi deschidă propriile companii şi în România asta mi se pare că se petrece un pic mai rar. Deci trebuie ca fondatorii să fie convinşi că aceste riscuri vor fi compensate mai târziu.“

Accel, un gigant din industria globală de venture capital, cu unele dintre cele mai sonore nume din lumea tehnologiei în portofoliu, a fost şi primul vehicul de o asemenea dimensiune care a pariat câteva zeci de milioane de dolari, în 2017, într-un start-up fondat în Bucureşti, devenit între timp un jucător evaluat la 10 miliarde de dolari: UiPath.

Dincolo de runda de 30 de milioane de dolarim, decisivă pentru traiectoria fulminantă a UiPath, Accel a mai condus o rundă de investiţii şi a participat şi la toate celelalte care au urmat, inclusiv la cea abia anunţată de 225 mil. $.Pentru UiPath,  companie specializată în dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele din companii, creşterea este departe să se fi oprit, pariază Andrei Braşoveanu.

„UiPath este o echipă cu ambiţii foarte mari şi cu un potenţial foarte mare. Dacă te uiţi la industria de RPA încă nu este foarte dezvoltată, şi este o piaţă de software care creşte foarte mult, deci încă suntem foarte convinşi de potenţialul UiPath în continuare.”

 

Ce a mai declarat Andrei Braşoveanu în cadrul emisiunii:

►E important de pus în context povestea UiPath. E o poveste unică nu doar pentru România dar şi pentru Europa şi în general pentru industria de software în lume. Noi am avut plăcerea de a lucra cu echipa de la UiPath de acum trei ani când am condus prima lor investiţie de tip seria A. Apoi ne am întărit parteneriatul când am condus următoarea rundă de tip serie B şi am investit în următoarele trei runde până astăzi. Câteva statistici interesante despre ei: sunt prima companie de software care reuşesşte să atingă această valoare de 10 miliarde de dolari ca o companie privată din Europa.

Când te uiţi la companiile private din Europa în general sunt două alte firme - Spotify şi Supercell - care au atins o valoare de 10 miliarde de dolari. Suntem norocoşi ca Accel să fi lucrat cu toate cele trei.

De asemenea dacă te uiţi în contextul global de software UiPath este una dintre companiile care a crescut cel mai repede din toată istoria. Mai repede ca Slack, mai repede ca multe alte companii - ajungând la venituri de aproximativ 400 de milioane de dolari, de la aproximativ 5 milioane. Ce e incitant este faptul că este încă doar începutul.

►Sigur, credem că performanţa UiPath va avea un impact foarte mare asupra ecosistemului. UiPath este încă singura companie din România în care Accel a investit. Întotdeauna România a fost foarte puternică în zona de tehnologie, dar foarte puternică mai mult pe partea de outsourcing şi în general partea de cercetare & dezvoltare se întâmpla mai mult în America sau Europa de Vest.

►Ce s a întâmplat în ultimii ani este că mult mai multe centre, inclusiv de Amazon, Microsoft au demarat în România şi mult mai mulţi ingineri au ales să rămână în loc să plece şi au lucrat la probleme foarte interesante. Ce este foarte bine, din perspectiva performanţei UiPath, este că deodată ai modele în sensul de a avea ingineri foarte talentaţi care doresc să îşi deschidă propria companie decât să se angajeze la companiile altora.

De asemenea valoarea opţiunilor oferite angajaţilor UiPath este importantă. Opţiunile pentru acţiuni într-o companie privată nu cred că este un concept la care mulţi români au fost expuşi.

►Este nevoie de câteva succese de tipul UiPath pe piaţă ca să poţi oferi o anumită valoare pentru aceste pachete de acţiuni. Astfel deodată ai foarte mulţi angajaţi care, măcar pe hârtie, sunt milionari, sau sunt primii din generaţia lor care construiesc o avere interesantă pe care pot să o investească din nou în ecosistem. Ceea ce cred că vom vedea în următorii ani este o generaţie întreagă de investitori de tip angel, de noi fondatori, care au petrecut mai mulţi ani la UiPath dar care vor începe propriile lor companii. De asemenea vom vedea un ecosistem de noi fonduri locale care vor dori să investească în această nouă generaţie şi de asemenea multe fonduri globale care vor dori să petreacă mai mult timp în România văzând că se pot construi companii foarte valoroase de aici.

►Noi la Accel suntem unici prin faptul că suntem singura firmă originară în Silicon Valley care are prezenţă fizică în Londra şi în India. Suntem în Londra de 20 de ani. Investim din Londra în toată Europa şi în Israel. Ceea ce este interesant este că acum 10 ani majoritatea companiilor din Europa se concentrau către pieţele interne, erau multe afaceri copiate după cele din SUA şi încercau să aplice acele modele pe pieţele lor interne. Ceea ce a fost foarte interesant de văzut mai ales în ultimii cinci ani este că au apărut  companii mai ales în partea de software care au ambiţii globale şi care beneficiază de faptul că există un talent foarte puternic în inginerie în Europa.

►Apoi aceşti antreprenori vor să îşi construiască piaţa foart multe în State şi dacă ne uităm în ultimii ani sunt mai multe companii din Europa care s-au listat în America. Deja sunt companii care au ajuns la o valoare de 10 miliarde de dolari sau mai mult. Spotify de exexmplu a ajuns la o valoare de piaţă de 50 de miliarde. Deja mulţi investitori îşi puneau problema dacă se pot construi companii de valoare din Europa. Această întrebare şi-a primit un răspuns foarte elocvent. Acum vedem că întreg ecosistemul a explodat în ultimii ani, cu o mare diversitate de companii atât în segmentul de consumer cât şi în cel de software.  

►Când ne gândim la investiţia noastră în UiPath aveam o preocupare în automatizarea întreprinderilor şi făcusem deja mai multe multe investiţii în zona acesta. Sunt mai multe teme pe care ne concentrăm. Colaborarea este una dintre temele principale mai ales în contextul de creştere a lucrului de acasa; securitate mai ales în contextul în care acum organizaţii mult mai distribuite şi este foarte greu pentru echipele centrale de IT să ai o vizibilitate asupra cui accesează ce resursă într-o companie.

►Găsim multe oportunităţi în zona aceasta. De asemenea ne uităm la partea de soluţii no-code, care presupune o democratizare a accesului la a construi o aplicaţie şi în general mult mai mulţi utilizatori din mediul de business vor avea puterea de a şi construi aplicaţiile care să le îmbunătăţească activitatea de zi de zi în loc să aştepte inginerii să le construiască ceva. De aceea investim în mai multe companii care democratizează acest acces la construcţia de aplicaţii.

În segmentul de consumer sunt mai multe tendinţe în care sunt în care am investit deja. S-a accelerat foarte mult digitalizarea anumitor industrii mai ales în contextul de Covid-19: banking şi fintech sunt spaţii în care am investit deja dar vedem o accelerare foarte mare din tranziţia de servicii offline către servicii online. Aceasta mi se pare foarte incitant în sensul că potenţialul companiilor pe care le vedem este oarecum nelimitat pentru că pieţele offline sunt încă foarte mari. Dacă te gândeşti şi la rata de penetrare a comerţului electronic, aceasta este încă minusculă faţă de comerţul global şi multe companii la care ne uităm din portofoliul nostru - inclusiv UiPath - au în continuare un potenţial imens de creştere de aici încolo.

Urmăreşte zilnic emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR