ZF IT Generation

ZF IT Generation. Cătălin Rus, cofondator al Prime Dash, un fintech pornit din Oradea: Suntem parte dintr-un consorţiu care va analiza cu ajutorul AI, pentru Departamentul Economiei din Dubai, sute de mii de cereri de finanţare ale IMM-urilor

11 ian 2024 Autor: Adrian Seceleanu

„Contractul este unul foarte important, pentru că în Dubai să lucrezi pentru guvern este o mândrie, este o validare în faţa oricărui partener“, spune Cătălin Rus.

Prime Dash, un start-up fintech pornit din Oradea, va furniza o componentă cheie dintr-un program semnificativ de finanţare a IMM-urilor derulat de o divizie a Departamentului Economiei din Dubai - mai exact modulul de scoring al cererilor de finanţare depuse de companii şi managementul creditelor pentru firmele acceptate, ca parte a unui consorţiu condus de CXDA, un fintech susţinut de fondul american de investiţii JC Flowers.

Modulul livrat de Prime Dash va juca un rol central în a răspunde cerinţelor formulate de guvernul din Dubai ca procesul de analiză a cererilor şi de alocare a banilor să fie unul extrem de rapid.

„Scopul nostru este acela de a acelera procesul de analiză şi de a face alocări de capital extrem de rapide, obiectivul autorităţilor este ca în 24 de ore o companie care aplică la un credit pe termen scurt să primească banii în cont. Este o provocare extremă, am trecut prin foarte multe validări, foarte multe teste, proiecte pilot, testări după testări, verificări de la securitate, la compliance, la absolut tot“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Cătălin Rus, cofondator şi director operaţional al Prime Dash. „Componenta noastră în acest proiect ţine de partea de scoring şi de management al creditului. Noi gestionăm partea de analiză financiară, de evaluare a riscurilor financiare cu produsul nou pe care îl prezentăm acum şi pe care îl vom lansa în piaţă. Practic toată partea de management a împrumuturilor va fi gestionată de platforma Prime Dash, toate creditele vor fi fi gestionate prin sistemul Prime Dash. Creditul mediu oferit este de 300.000 de dolari iar dimen­siunea totală a fondului Mohammed bin Rashid al Dubai SME (divizia din Departamentul Economiei din Dubai care ges­tionează acest proces - n. red.) este de 8 miliarde de dolari“, a adăugat Rus.

Semnarea contractului vine după aproape un an de discuţii, a povestit reprezentantul Prime Dash. „Este un contract pentru care am început practic negocierile şi discuţiile acum un an de zile, după asocierea cu CXDA, un fintech susţinut de JC Flowers. După un an de zile de discuţii, pregătiri, acest parteneriat a dat roade“.

Semnarea contractului cu divizia din cadrul Departamentului Economiei din Dubai are o importanţă majoră pentru Prime Dash pentru că îi deschide perspectiva de a se extinde pe piaţă.

„Contractul este unul foarte important, pentru că în Dubai să lucrezi pentru guvern este o mândrie, este o validare în faţa oricărui partener. Din acest moment când mergem să discutăm cu o bancă , fiindcă avem deja discuţii şi cu bănci şi cu alţi parteneri locali - companii globale care sunt prezente în zonă şi vor să dezvolte produse, faptul că deja suntem într-un contract cu guvernul este o validare extrem de mare. Arată că am trecut prin toate sistemele de securitate, de audit, cum zicea cineva, că ne-au căutat şi în gaură de şarpe până am ajuns să semnăm contractul. Din acest moment este extrem de uşor să discutăm cu orice partener“.

Cătălin Rus nu a oferit detalii despre valoarea contractului dar a spus că în viitor ar putea juca un rol „extrem de important“ în balanţa companiei. În prima fază de derulare a acestui contract, veniturile generate vor ajuta compania să treacă pe break even. „Dar în următorul an, când se va extinde gama de produse şi de servicii pe care le vom oferi, cred că (acest contract - n. red.) va deveni extrem de important (din punct de vedere financiar - n. red.)“, a explicat Cătălin Rus.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR