ZF IT Generation

ZF IT Generation. Daniel Dumitrescu, CIO în cadrul InnovX – BCR: Am avut până în prezent circa 40 de interviuri cu diverşi potenţiali participanţi la InnovX Venture Capital Bootcamp

25 aug 2022 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ Înscrierile în cadrul programului InnovX VC Bootcamp, dedicat persoanelor sau echipelor care vor să deschidă un fond de investiţii, au loc până pe 1 septembrie, iar investitorii trebuie să aibă fonduri disponibile între 100.000 şi 500.000 euro.

Peste 40 de persoane au participat la interviuri cu reprezentanţi din cadrul acceleratorului InnovX – BCR pentru a se înscrie în programul InnovX VC Bootcamp, dedicat celor care vor să deschidă un fond de investiţii, a spus la emisiunea ZF IT Generation Daniel Dumitrescu, Chief Innovation Officer (CIO) în cadrul InnovX – BCR.

„Începând cu data de 14 iunie, când am avut primul eveniment pentru a anunţa acest program, am reuşit să facem şi o profilare a celor mai buni candidaţi. Iar după aproximativ 40 de interviuri cu diverşi potenţiali participanţi ne-am dat seama că avem un profil care vine din zona multinaţionalelor, corporaţiilor mari şi vorbim de cei care au poziţii de C level, chiar şi board member – iar aceştia sunt cei care au acumulat capital propriu şi pot veni cu expertiză de afaceri foarte mare. Iar alţii vin din zona financiară - din banking sau chiar şi din investment banking precum şi din zona de consultanţă Big Four“, a spus Daniel Dumitrescu.

El a adăugat că mulţi dintre cei interesaţi să participe la programul InnovX VC Bootcamp au avut preocupări în această zonă, prin investiţii personale, prin platforme de crowdfunding sau sub formă de business angel.

„Vor să facă pasul următor şi chiar să facă din această activitate o profesie pentru următorii ani. Unii au venit şi din diaspora - au experienţă pe zona de investiţii şi şi-ar dori să participe, să dezvolte acest ecosistem din România. Vorbim de oameni cu experienţă profesională în medii cât mai diverse, dar vorbim şi de o eligibilitate din punctul de vedere al disponibilului de capital. În oglindă cu alte programe pe care le avem, ne uităm spre persoane care pot avea disponibil un capital propriu dedicat investiţiilor între 100.000 şi 500.000 de euro. Am avut şi cazuri cu persoane care nu au acest capital disponibil acum, şi am venit cu ideea să se formeze o echipă, să încerce să mai atragă alte două persoane astfel încât împreună să atingă acest criteriu de eligibilitate.“

Înscrierile în programul InnovX VC Bootcamp sunt deschise până pe 1 sep­tem­brie, programul urmând să înceapă pe

20 sep­tembrie. „Dacă sunt persoane care s-au întors mai târziu din concediu, suntem deschişi şi după data de 1 septembrie. Chiar ne-a sur­prins în mod plăcut interesul pentru un astfel de program. Foarte mulţi parteneri şi mentori se alătură acestui program. Prima etapă educaţională de şase săptămâni va începe pe 20 septembrie şi va dura undeva până la sfâr­şitul lunii octombrie, după care se intră în faza de accelerare – care durează tot în jur de şase săptămâni“, a explicat Daniel Dumitrescu.

Printre partenerii programului dezvoltat de InnovX - BCR se numără şi fondul de venture capital Roca X, care a investit anul trecut 3,5 mil. euro în şapte startup-uri.

„Ecosistemul de start-up-uri din România este lipsit de capital şi asta a dus în două direcţii – pe de-o parte, nu ai suficient de multe resurse pentru start-up-urile româneşti ca să fii la fel de competitiv ca în vest, iar în ultimii trei-patru ani multe VC-uri, platforme de crowdfunding şi angel investori s-au adunat să ofere capital şi resurse start-up-urilor şi să le dea o şansă. Pe de altă parte, faptul că ecosistemul este tânăr şi încă la început, nu sunt suficient de mulţi jucători pe piaţă, a făcut ca multe modele de business care erau sau sunt viabile să fie trecute cu vederea, pentru că nefiind mulţi jucători ai unui proces de investment destul de subiectiv, aplici o matrice care în trecut a avut succes, dar care nu e aplicabilă la orice model de business“, a spus Sonia Fedorovici, Head of Legal & GP în cadrul Roca X.

Ea consideră că este nevoie de implicare activă în ecosistem pentru ca acesta să cunoască o dezvoltare accelerată şi să treacă de la stadiul colaborativ la cel competitiv.

„Este nevoie de foarte multă implicare activă în ecosistem. E un ecosistem tânăr care are nevoie de capital, de know-how, de management. Noi ne alăturăm cu încredere şi ideea că în cei peste trei ani de activitate ai lui Roca X şi cu un portofoliu internaţional de aproape 30 de start-up-uri, am observat că implicarea activă în dezvoltarea ecosistemului, inclusiv la nivel regional, este foarte importantă şi face diferenţa. Acum e un mediu colaborativ mai mult, decât competitiv“, a spus Sonia Fedorovici.

Daniel Dumitrescu a mai spus în cadrul emisiunii că România se află într-un moment oportun pentru ecosistemul de investiţii, astfel că prin programul InnovX- BCR VC BootCamp şi-a propus să îi ajute pe cei care vor să îşi deschidă fonduri de private equity sau venture capital.

„Oricum vor apărea pe piaţă noi jucători. Vrem să îi ajutăm să fie mai eficienţi pentru că încă mai este loc pe piaţă şi putem să ajungem la un mediu competitiv, de la unul colaborativ. Mi-aş dori ca în urma acestui program echipele care participă să înţeleagă dacă această profesie este o alternativă viabilă pentru ei, dacă sunt dispuşi ca în următorii 10 -15 -20 de ani să fie cu totul implicaţi în această zonă de venture capital. Dacă vom avea şi companii care vor face primele investiţii, succesul lor îl vom vedea peste 15 ani“, a menţionat Daniel Dumitrescu.

BCR a lansat în urmă cu aproximativ trei ani programul de accelerare a afacerilor din tehnologie InnovX – BCR, prin care şi-a propus să ajute start-up-urile de tehnologie să se dezvolte şi să crească. Până în prezent, în cadrul programului de accelerare au participat 126 de companii, care au atras investiţii în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR