ZF IT Generation

ZF IT Generation. Elisa Rusu, CEO, Omnicredit – platformă pentru microfinanţare online: În patru ani am finanţat circa 600 de companii locale. Acum avem 100 de companii active în portofoliu şi o expunere de 7 milioane de euro

15 dec 2023 Autor: Ioana Nita

Omnicredit va aloca un buget de 80.000 – 100.000 de euro pentru dezvoltarea unor produse şi funcţionalităţi noi în cadrul platformei în 2024.

Start-up-ul local Omnicredit, susţinut de fondul de investiţii Reconstruction Capital II LTD, care a creat o platformă prin intermediul căreia persoanele juridice pot obţine o finanţare rapidă exclusiv online, a finanţat în cei patru ani de activitate circa 600 de companii din România, iar în prezent are în portofoliul său 100 de companii active, finanţările acordate acestora ridicându-se la aproximativ 7 milioane de euro.

„Avem în portofoliu mulţi transportatori, multe companii care lucrează în zona de infrastructură, unde beneficiar final de foarte multe ori este statul, pentru că au fost foarte multe proiecte care s-au lansat în anii aceştia, proiecte finanţate şi cofinanţate pe diverse surse - cu bani româneşti sau din afară. De asemenea, avem în portofoliu mici producători, mici retaileri şi 2-3 companii de IT“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Elisa Rusu, CEO şi acţionar în cadrul Omnicredit, cu o experienţă de circa 20 de ani în domeniul financiar-bancar. Proiectul a fost demarat în 2019, investitorul şi acţionarul majoritar (85%) al start-up-ului fiind fondul de investiţii Reconstruction Capital II LTD, listat pe secţiunea AIM a Bursei de valori din Londra şi controlat de omul de afaceri Ion Florescu.

Investiţia iniţială în dezvoltarea platformei şi demararea proiectului s-a situat la circa 50.000 de euro, însă suma a fost suplimentată ulterior pe parcursul celor patru ani de activitate.

„Până în momentul de faţă, în cei patru ani, s-au strâns peste 300.000 de euro, pentru că am automatizat şi mai mult din fluxuri. Noi am pornit iniţial doar cu un singur produs, cel de factoring, şi în timp am mai adăugat încă câteva produse - microcreditul de capital de lucru, microcreditul de investiţii, linia de credit pentru plăţi furnizori, scontarea instrumentelor de plată, cesiunea de creanţă pură. Deci de fiecare când s-a adăugat un produs a fost o nouă dezvoltare practic şi s-a ajuns în timp la această sumă“, a precizat ea.

Platforma Omnicredit se adresează micilor antreprenori care nu pot obţine finanţare de la bănci şi care au nevoie rapidă de bani. Prin intermediul Omnicredit aceştia pot obţine finanţare exclusiv online într-o singură zi şi cu mai puţină birocraţie – mai puţine documente necesare.

Cum funcţionează însă mai exact platforma Omnicredit? „Sunt câţiva paşi de înrolare care sunt foarte simpli. Antreprenorii trebuie să îşi creeze un cont, să valideze un email, un număr de telefon, iar apoi pot plasa direct cererea de finanţare. Noi avem mai multe tipuri de produse. El îşi va alege cu siguranţă produsul de care are nevoie, pentru că fiecare produs este, până la urmă, axat pe o anumită nevoie a unei companii. Antreprenorul va trebui să încarce din faţa calculatorului câteva documente, 5-6 la număr, după care trimite cererea către analiză, care ajunge la noi în back office“, a explicat Elisa Rusu, adăugând că Omnicredit are dezvoltat un sistem de scoring automatizat, care în maxim jumătate de oră dă ratingul companiei bazat pe calcularea şi interpretarea a peste 20 de indicatori financiari şi nonfinanciari.

„Deci, în timp foarte scurt, vom şti deja dacă acel client este finanţabil sau nu. După care urmează un proces în care vrem să ne şi cunoaştem clientul şi vom face şi un interviu video în care vrem să aflăm mai multe detalii despre nevoie, despre finanţare, ş.a.m.d.“

„Bineînţeles, asta în cazul în care clientul a fost preaprobat de platformă. Discuţia durează circa jumătate de oră, iar dacă toate lucrurile sunt în regulă, dosarul lui va fi aprobat. După care se generază automat din sistemul nostru contractele de finanţare pe care el trebuie să le semneze cu un certificat digital pe care îl obţine în două minute, la fel, online prin cadrul platformei noastre. Şi după că se semnează contractele, într-o oră sau maxim două are banii în cont. Deci totul este extrem de simplu şi rapid.“

Pentru a avea capitalul necesar pentru finanţarea companiilor, Omnicredit a atras resurse financiare din mai multe surse. 

„Avem un mix de finanţări în prezent. Baza cu care s-a pornit proiectul şi aportul investitorului principal, care este cu un procent majoritar în cadrul companiei, este una solidă, dar alături de ei am reuşit totuşi să atragem finanţări de la anumite fonduri specializate, fonduri de «debt» specializate în a finanţa genul acesta de afaceri din afară şi am mai reuşit să obţinem un împrunut consistent de la o bancă din România. Şi de asemenea, mai avem câţiva investitori privaţi care au crezut în businessul nostru şi au fost alături de noi cu finanţare“, a menţionat CEO-ul Omnicredit.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR