„Vom continua discuţiile cu posibilii clienţi cu care vorbim în prezent şi sperăm că până la sfârşitul anului o să ridicăm şi o să încheiem o primă rundă de investiţii“.
Start-up-ul local MetaTags, care dezvoltă o soluţie IoT pentru monitorizarea transporturilor mărfurilor de valoare mare, se află în căutarea unei finanţări de minimum 20.000 euro, bani care să ajute echipa să construiască partea hardware care stă de altfel la baza soluţiei. Proiectul a fost demarat anul acesta şi până acum echipa MetaTags a reuşit să creeze un MVP ( Minimum Viable Product) format din partea hardware – un echipament dotat cu senzori - şi partea software – platformă web şi aplicaţie mobilă.
„Avem hardware-ul, echipamentul construit în prezent din module Arduino, însă în viitor vom migra pe un alt tip de infrastructură hardware. Apoi avem aplicaţia mobilă pentru rapoarte directe, pentru notificări push şi avertizări privind riscurile. Şi, de asemenea, avem şi platforma web. Dispozitivul l-am pus în diferite situaţii – ne-am apropiat de el, i-am adus o căldură externă, i-am provocat şocuri, astfel încât să demonstrăm că platforma primeşte datele şi generează alerte“, a explicat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Elvis Arteni, cofondator al MetaTags. El a adăugat că următorii paşi în dezvoltarea soluţiei sunt adăugarea de funcţionalităţi în platforma web şi obţinerea unei prime finanţări pentru a construi echipamentul hardware pe altă infrastructură.
„Mai trebuie să stilizăm platforma în funcţie de cerinţele pe care le-au formulat potenţiali clienţi. De asemenea, avem nevoie de o primă rundă de investiţii pentru a achiziţiona piesele necesare pentru hardware. Avem nevoie de o rundă de investiţii pentru a reuşi să acoperim un transport mai mare de hardware, pentru a crea un ecosistem şi a demara proiecte demo cu potenţialii clienţi. Doar pentru achiziţiile de hardware, fără partea de software, am estimat un necesar de circa 20.000 euro.“
Echipa MetaTags este formată în prezent din 6 persoane, ideea proiectului pornind de la unul dintre membrii care are peste 15 ani experienţă în industria auto. “Ideea a venit de la colega noastră Laura, care are 15 ani de experienţă în domeniul auto şi ne-a prezentat problemele cu care se confruntă.”
Ca atare, primul domeniu vizat pentru MetaTags este cel auto, dat fiind că valoarea transporturilor de maşini este foarte mare, iar soluţia start-up-ului ar fi de ajutor în acest caz.
“Valorile transporturilor companiilor auto sunt foarte înalte faţă de alte tipuri de mărfuri, cum ar fi transporturi de alimente sau transporturi de plastice, diferite transporturi care nu merită investiţia în supravegherea lor. Poate nu merită, cel puţin din calculele noastre. Mi-au fost însă prezentate câteva idei de transporturi pentru care companiile ar investi într-o astfel de soluţie, în special în domeniul farma, dar şi în domeniul bunurilor de valoare mare, doar că private. Şi cum soluţia noastră se aplică oricărui tip de bun, suntem deschişi la orice fel de colaborare, dar prima dată ne axăm pe zona auto”, a precizat Elvis Arteni.
Cum va arăta însă soluţia atunci când va fi gata de lansare pe piaţă? “Vom avea un desktop/laptop unde va fi panoul principal care este platforma în sine. Ea cuprinde tot ce am creat noi – alerte, raportări smart ş.a.m.d.. A doua parte este dispozitivul IoT pe care l-aş putea descrie ca fiind de dimensiunea unei baterii externe care poate fi ataşat paletului transportului. Şi în cele din urmă va fi aplicaţia de mobil, care are un demo acum pe Android”, a explicat el.
Proiectul MetaTags a prins contur în cadrul ediţiei programului de pre-accelerare Innovation Labs de anul acesta. “Eu am propus ideea la Innovation Labs deoarece mi s-a părut că networking-ul de acolo ne va ajuta pe viitor. Nu am estimat, nu ne aşteptam să ajungem până în finală şi chiar să şi câştigăm, deşi aveam speranţe.”
Mai multe detalii despre proiect se regăsesc în interviul video de mai sus.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE