ZF IT Generation

ZF IT Generation. Investor Watch. Liviu Munteanu, partener, fondul de investiţii Founders Bridge: Discutăm un nou exit şi negociem şi două noi tranzacţii de finanţare

3 apr 2024 Autor: Adrian Seceleanu

♦ „În 2023 noi am făcut doar investiţii de tip follow-on, nu am investit în nimic nou. Eu personal în schimb am investit într-un startup nou pentru mine“.

Fondul de investiţii Founders Bridge din Suedia, care este concentrat pe proiecte din România şi Europa de Est, discută un al doilea exit dintr-un proiect din portofoliu dar şi alte runde de finanţare.

„Noi suntem activi cu investiţii în principal în România şi în general în Europa de Est. Existăm din 2020, începutul anului 2020. Deja am bifat un exit acum 2 ani şi urmează încă unul în curând. De asemenea, avem în plan să continuăm poate cu două investiţii anul acesta“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Liviu Munteanu, general partner, Founders Bridge. El nu a oferit detalii despre cele trei proiecte aflate în discuţie.

Negocierile vin după un an în care fondul nu a mai realizat tranzacţii cu proiecte noi. “În 2023 noi am făcut doar investiţii de tip follow-on. Nu am investit în nimic nou. Eu personal în schimb am investit într-un startup nou pentru mine. Este un start-up foarte fierbinte, dacă mi-e permis cuvântul ăsta. Ei au câştigat cohorta de proiecte din cadrul acceleratorului InnovX-BCR de la începutul lui 2021. Până la urmă am ajuns să colaborăm iar acum am şi investit în proiect - este vorba de Fagura. Ei acum au dovedit că se descurcă cu navigatul prin ape tulburi, se extind în România, şi au luat licenţă de operare la nivel european. Fondatorii au acel know-how de a creşte, ceea ce e o calitate rar întâlnită la fondatori“, a spus Liviu Munteanu. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF IT Generation, înregistrate în Austin, SUA, la SXSW 2024, o conferinţă-festival dedicată tehnologiei dar şi industriei de muzică şi film care atrage anual peste 300.000 de vizitatori. Liviu Munteanu a făcut parte dintr-o delegaţie de investitori, antreprenori şi mentori pentru start-up-uri care a participat la eveniment ca parte a programului de accelerare InnovX-BCR.

 

Ce a mai declarat Liviu Munteanu în cadrul emisiunii:

Noi la Founders Bridge suntem în mod tradiţional focusaţi pe două verticale: ne uităm la marketplace-uri de orice fel şi la soluţii SaaS B2B. Ce avem interesant acum în pregătire este un alt startup care a trecut prin programul InnovX-BCR dar al cărui nume nu o să-l dau deocamdată. Cu acest start-up suntem în discuţii de mai bine de o jumătate de an. Dacă echipa se hotărăşte să finalizeze totuşi o rundă, ne va avea ca parteneri. Proiectul este activ în altă zonă, conexă cu ceea ce face BCR, de exemplu, şi estimăm ca în al doilea trimestru să reuşim să semnăm o colaborare.

► Dacă e să folosim un singur cuvânt pentru 2023, cred că a fost un an de tranziţie. Adică având în vedere boomul postpandemic şi revenirea de acum, 2023 e undeva la mijloc.

► A asigurat o tranziţie de la liniştea de la finalul lui 2022 către mişcările care încep să se întâmple, încep să se vadă în primul trimestru în 2024.

► Tot capitalul care a stat şi a aşteptat un an, un an şi jumătate, pare că începe să trezească şi să fie pus la treabă şi să fie investit în start-up-urile care au făcut o treabă foarte bună supravieţuind. Această perioadă a fost un triaj foarte bun de start-up-uri, între start-up-urile care au ştiut să se axeze pe profitabilitate, pe breakeven şi cele care vizau creştere cu orice preţ. Se pare că sita a cernut destul de bine aceste lucruri.

► Mi se pare că faţă de evenimentele de anul trecut care erau dominate de subiectul AI, aici la SXSW în Austin lucruri sunt puţin mai aşezate. Mi se pare că AI -ul nu mai este privit ca un produs, un scop în sine, ci ca o utilitate, ca o funcţionalitate care poate să ajute diverse domenii - poate să augmenteze orice - de la mobilitate urbană până la descoperirea tratamentelor pentru cancer.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR