ZF IT Generation

ZF IT Generation. Lucian Toader, fondator şi CEO, Alt.Real – marketplace pentru sisteme fotovoltaice: Anul acesta vrem să luăm o finanţare de 250.000 de euro şi să ajungem la un milion de euro profit

25 ian 2024 Autor: Ioana Nita

♦ Alt.Real estimează că valoarea proiectelor de energie regenerabilă pe care le va intermedia va ajunge la circa 30 milioane de euro la finalul lui 2024 ♦ Pentru 2025, start-up-ul şi-a propus să înceapă extinderea în afara României.

Alt.Real, start-up-ul local care a creat o platformă de tip marketplace pentru a ajuta utilizatorii să îşi aleagă furnizorul potrivit pentru sistemele fotovoltaice, şi-a propus să atragă anul acesta o finanţare în valoare de 250.000 euro, bani pe care să îi investească în partea de marketing, PR, extinderea echipei şi dezvoltarea unor noi funcţionalităţi în platformă astfel încât să poată creşte într-un ritm accelerat acum când piaţa de energie regenerabilă este în plin proces de dezvoltare în România. Înfiinţat la finalul anului 2022, start-up-ul a investit până în prezent circa 200.000 de euro în proiectul Alt.Real, jumătate fiind fonduri proprii, iar cealaltă jumătate provenind de la investitori.

„Ne propunem să mai ridicăm o rundă de finanţare în jur de 250.000 de euro pe care să o închidem până la finalul lunii iunie pentru că avem nevoie de creştere accelerată. Adică noi ne putem susţine, volumul de proiecte creşte, dar avem nevoie să ne mişcăm şi repede fiindcă este o oportunitate care nu va fi prezentă pentru 10 ani. Avem acum câţiva ani să devenim lideri de piaţă aici şi în restul Europei Centrale şi de Est şi de Sud şi pentru acest lucru avem nevoie de finanţare ca să putem creşte accelerat“, a precizat Lucian Toader, fondator şi CEO al Alt.Real, în cadrul emisiunii ZF IT Generation. El a adăugat că deja discută cu fonduri de investiţii din România şi cu comunităţi de angel investors.

„Luăm de asemenea în calcul şi posibilitatea de finanţare pe platforme de crowdfunding. Deci nu excludem nicio variantă, dar contează foarte mult pentru noi să existe un interes direct în proiect ca şi viziune şi concept, dincolo de suma de bani.“

Start-up-ul se aşteaptă ca 2024 să fie un an foarte bun pe zona energiei regenerabile, în condiţiile în care vor fi o serie de programe guvernamentale şi fonduri europene care vor încuraja atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice să instaleze sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

„Ne aşteptăm să fie un an extraordinar de bun. În primul rând se reia programul Casa Verde şi mai există un set de persoane de circa 20.000 care încă nu s-au înscris. Urmează de asemenea un program guvernamental prin fonduri europene, prin REPowerEU, care va mai include încă 60.000 de beneficiari. Şi totodată se preconizează lansarea fondului de modernizare pentru persoane juridice, de unde sunt alocări de zeci de milioane per firmă pentru instalarea de capacităţi fotovoltaaice. Iar în plus, cererea din mediul privat este cu siguranţă în creştere - deja am ajuns la peste 107.000 de prosumatori după ultima estimare“, a punctat el, menţionând că inclusiv pentru sectorul public există fonduri europene.

„Noi avem şi în sectorul public câteva proiecte cu primării, printre care şi unul de 3 MW care ar fi în valoare de 3 milioane de euro. Avem multe zone pe care le explorăm şi cu siguranţă o să fie un an de creştere foarte mare pe zona de energie solară.“

Cum funcţionează însă platforma Alt.Real? Pentru a-şi găsi furnizorul potrivit pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, utilizatorii trebuie să completeze un formular pe site-ul altreal.ro în care să specifice consumul mediu lunar de energie electrică şi o serie de alte detalii, iar apoi echipa Alt.Real îi contactează pentru a stabili exact ce nevoi au respectivii clienţi astfel încât să facă recomandările potrivite.

„Suntem ca un consilier imparţial. Noi nu avem în interes să recomandăm un anumit produs sau o anumită firmă. E vorba de serviciul de care ai nevoie tu ca şi client sau de sistemul de care ai nevoie. Ulterior şedinţei de consiliere, completăm detaliile tehnice pentru ofertare şi apoi revenim cu un set de oferte în platformă de la parteneri care corespund cu criteriile pe care le-am stabilit împreună. Avem încă o discuţie în care prezentăm posibilităţile şi alegem varianta cea mai potrivită”, a explicat fondatorul şi CEO-ul Alt.Real. În plus, a adăugat el, start-up-ul oferă şi servicii conexe, cum ar fi spre exemplu partea de finanţare.

„Putem face partea de creditare şi pentru persoane fizice şi juridice sau dacă e nevoie de asigurare pentru sistemul de fotovoltaice. De asemenea, avem parteneriat pe partea de consultanţă de fonduri europene ş.a.m.d. Avem discuţii punctuale şi venim cu servicii şi oferte punctual pentru ce are nevoie clientul.”

Platforma Alt.Real a fost lansată oficial în iunie anul trecut, iar de atunci a intermediat circa 130 de proiecte a căror valoare cumulată s-a situat la aproximativ 700.000 de euro.

Ca model de monetizare, Alt.Real reţine de la parteneri un comision de circa 7% pentru proiectele finalizate, clienţii finali, beneficiarii proiectelor, neplătind nimic.

Anul acesta, echipa Alt.Real are în plan să adauge o serie de funcţionalităţi noi în platformă, în special pentru parteneri. „Sunt mai multe lucruri la care lucrăm, printre care şi plata direct din platformă. Ne propunem să fim un CRM pentru zona de parteneri de instalare, adică vrem să le asigurăm toate facilităţile ca să îşi administreze proiectele direct din platformă. Urmează să adăugăm integrări cu sisteme de facturare, cu ERP-uri pentru partenerii care folosesc asemenea softuri. Vrem să venim cu integrări cu sisteme de proiectare ale sistemelor fotovoltaice. Iar pe zona de clienţii avem în plan o subscripţie de mentenanţă pentru sistemele fotovoltaice, care va necesita nişte modificări şi în platformă”, a precizat Lucian Toader.

El estimează că valoarea proiectelor de energie regenerabilă pe care le va intermedia  Alt.Real până la finalul acestui an va ajunge la circa 30 milioane de euro. Principalul obiectiv al start-up-ului pentru 2024 este să ajungă la un profit de un milion de euro. Iar pentru 2025, echipa Alt.Real şi-a propus atragă o altă finanţare şi să înceapă extinderea în afara României.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR