ZF IT Generation

ZF IT Generation. Marius Istrate, preşedintele TechAngels – cel mai mare grup de business angels din România: Investiţiile membrilor grupului sunt estimate să crească cu circa 25% anul acesta la 3,5-4 mil. de euro. Eu personal vreau să văd mai multe start-up-uri tech pe domenii strategice ca apărarea, energia şi sănătatea

15 feb 2024 Autor: Ioana Nita

♦ „România are nevoie de capital şi sectorul de tehnologie are nevoie de capital în continuare. Pentru sumele care nu pot fi acoperite de jucătorii din România, vin în completare fonduri din Bulgaria şi Ungaria în special, dar şi din Croaţia, Cehia şi Polonia. Toate fondurile regionale sunt atente la România.“

Membrii TechAngels, cel mai mare grup de investitori de tip business angel din România, intenţionează ca anul acesta să facă investiţii în valoare totală de circa 3,5-4 milioane de euro, cu 25% mai mult decât în 2023, când investiţiile cumulate au scăzut la jumătate comparativ cu 2022. În 2023, investiţiile membrilor TechAngels s-au situat la aproape 3 milioane de euro, fiind finanţate în total circa 25-30 de start-up-uri. Pentru anul curent, apetitul investiţional este în creştere şi se aşteaptă chiar realizarea unor runde mari de finanţare cu valori de câteva milioane şi zeci de milioane de euro.

„Apetitul investiţional există. Dacă anul trecut au investit 35% din membri, anul acesta 50% din membri grupului au intenţia de investi. Intenţia cel puţin există, se mani­festă. Ca sume, apetitul declarat este pentru o sumă totală cu 25% mai mare pentru acest an. Este început de an şi e greu de spus dacă reuşim să aterizăm între 3,5 şi 4 mil. euro. Vom vedea, dar ne bucură faptul că există interes. Noi vedem impli­carea membilor noştri în sesiunile pe care le organizăm. Sunt prezenţi, vin cu multe întrebări. Sunt interesaţi de start-up-uri. Deci apetit există, însă am vrea să continuăm să creştem şi calitatea a ceea ce vedem. Dacă reuşim să cuplăm acest apetit cu o calitate din ce în ce mai bună a start-up-urilor, cu o pregătire mai bună a start-up-urilor atunci când vin la pitch, cred că putem să avem nişte rezultate interesante anul acesta“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Marius Istrate, preşedintele TechAngels – grup care în prezent are înregistraţi 140 de membri.

În 2023, în ecosistemul local de start-up-uri tech au avut loc şi câteva runde mari de finanţare, cum ar fi runda Druid de circa 30 milioane de dolari şi runda FlowX.ai de 35 milioane de dolari, la care, pe lângă fonduri de investiţii mari din străinătate, au participat şi VC-uri locale şi inclusiv business angels din România, iar anul acesta se aşteaptă să se mai concretizeze astfel de runde de dimensiune mare, potrivit lui Istrate.

„Cred că şi anul acesta vom vedea una sau două runde care în contextul României vor putea fi caracterizate drept mega runde şi vom vedea de asemenea companii care pe verticala lor vor fi capabile să ridice o serie care poate nu va fi de 8 cifre, adică spectaculoasă din punctul acesta de vedere, dar va fi spectaculoasă din punct de vedere al partenerului strategic pe care şi-l vor aduce. Şi cred că vom vedea acest lucru“, a punctat el, dând şi un exemplu:

„Ca să spun concret la ce mă gândesc. De exemplu, dacă ai un start-up healthtech sau o companie în domeniul cybersecurity, este greu de imaginat că vei ridica bani şi vei face o rundă ca un generalist de enterprise, SaaS, B2B. Pentru că nu e acelaşi lucru. Dar asta nu înseamnă că nu poţi să faci o rundă. Poţi să faci o rundă şi poţi să construieşti businessul în continuare solid şi sănătos, chiar dacă ridici o rundă de 5, 6, 7 milioane de euro. Este o rundă extraordinar de bună pentru un start-up pornit aici în România. Şi vom vedea şi astfel de runde.“

Anul trecut, majoritatea start-up-urilor tech finanţate de investitorii din grupul TechAngels au fost din zona deep tech, AI şi machine learning, accentul fiind pus pe soluţii B2B.

Pe lângă aceste verticale, Istrate a menţionat însă că există foarte multe oportunităţi pentru start-up-uri care să vină cu soluţii în domenii strategie precum apărarea, energia sau sănătatea.

„Acum vorbesc şi în nume personal, ca investitor care face investiţii din 2020 în ecosistemul local. Aş vrea să văd mai multă ambiţie. Mai puţine proiecte de tip <<copycat>>, copii ale platformelor sau ale ideilor din afară care au mers în Franţa şi atunci de ce nu facem şi în România, sau au mers în Marea Britanie şi atunci de ce nu facem şi în România. Mai puţin din aceste idei şi mai multe start-up-uri cu proiecte strategice. Suntem totuşi într-un context aparte în această ţară, nu suntem orice ţară din Europa. Suntem o ţară care are un război la frontieră“, a subliniat el, menţionând că există acum fonduri dedicate pentru astfel de proiecte pe zona de apărare.

„Suntem o ţară care este implicată într-un anume fel în ceea ce se întâmplă în lume astăzi. Şi vedem că sunt foarte mulţi bani puşi la bătaie de noi jucători instituţionali. Mă gândesc, de exemplu, la NATO Investment Fund, lansat recent, care dispune de peste un miliard de euro pe care pot să-i investească în soluţii de defence tech, cybersecurity şi intelligence tech. Şi atunci îndrăznesc să fiu un pic visător, dar şi un pic ambiţios şi să spun de ce nu un Palantir Tehnologies de România? Dacă tot vrem un <<copycat>>, măcar să fie la nivelul acesta. Adică se poate face ceva aici cu talentul care există în România, cu experienţa care există la noi pe zona de cybersecurity, de exemplu.“

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR