ZF IT Generation

ZF IT Generation. Paul Popescu, fondator şi CEO al Agora Robotics – roboţi autonomi pentru curăţenie: Începem din vară producţia pentru primii 60 de roboţi de dimensiune mai mică pentru care avem deja comenzi de la clienţi. Iar din toamnă, demarăm producţia pentru roboţii de dimensiune mai mare

13 apr 2023 Autor: Ioana Nita

♦ Start-up-ul este susţinut de Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile ♦ Agora Robotics a intrat anul acesta în programul de accelerare Advancing AI organizat de Techcelerator.

Start-up-ul local Agora Robotics, desprins din cadrul proiec­tului privat de cercetare-dezvoltare Modulab, va începe anul acesta pro­duc­ţia pentru roboţi mobili autonomi care pot face în mod automatizat cură­ţenie în spaţii mari – de la super­marketuri până la depozite şi hale de producţie. Producţia pentru roboţii de dimensiune mai mică, potriviţi pentru spaţii de până la 2.000 mp, va începe din vară, start-up-ul având deja peste 60 de comenzi de la clienţi. Iar din toamnă, Agora Robotics va demara şi producţia pentru modelul de robot de dimensiune mai mare, care poate acoperi mai uşor spaţii de până la 20.000 mp. Roboţii vor fi ansamblaţi pe plan local, primele pieţe-ţintă fiind cele din Europa.

„Suntem la a treia iteraţie de ro­bot. Am trecut prin conversaţiile cu poten­ţialii noştri clienţi, de fapt, chiar avem deja clienţi care aşteaptă să dăm ro­botul în producţie. Sunt companii din industrie, din retail, pentru că ro­bo­tul nostru se adresează în mare parte sectorului de retail şi sectorul de pro­d­ucţie, celui de depozitare, logis­tică, ş.a.m.d. Practic, acolo unde sunt spa­ţii mari care necesită cură­ţenie. Acum noi încă suntem în teste cu ro­bo­tul, însă ne pregătim pentru in­tra­rea în producţie în vara acestui an pentru a scoate primele serii de roboţi.“

„Ne-am axat pe un model mic pentru spaţiile de până în 2.000 de metri pătraţi, care ar potrivit pentru supermarketuri, şi pe un model mai mare care să acopere suprafeţe de până la 20.000 de metri pătraţi“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Paul Popescu, fondator şi CEO al Agora Robotics.

El a demarat proiectul Agora Robotics în urmă cu trei ani, însă a început studiul roboticii şi a altor tehnologii complementare în urmă cu mai mulţi ani în cadrul Modulab.

“Practic, am început partea de proiectare de roboţii autonomi în urmă cu cinci ani. A fost o oportunitate bună în momentul pandemiei să ne concentrăm pe nişte roboti autonomi de dezinfecţie pentru spitale. În scurtă perioadă am reuşit să dezvoltăm un astfel de robot care a fost imediat preluat de clienţii noştri, inclusiv spitale şi companii, pentru că era foarte mare nevoie în momentul acela de a avea cetitudinea unei dezinfecţii fără contact prin metoda radiaţilor ultraviolete. În continuare, roboţii aceştia sunt în folosinţă, sunt la fel de buni pentru alţi agenţi patogeni în afară de SARS-COV2. Cazul acesta este unul foarte elogvent pentru utilizarea automatizării, pentru că natura acţiunii de dezinfecţie presupune nişte radiaţii nocive, care sunt la fel de nocive şi pentru oamenii care fac asta”, relatat fondatorul Agora Robotics, adăugând că partea de automatizare şi robotică a venit ca o încununare a tuturor celorlalte discipline pe care le-a experimentat de-a lungul timpului în cadrul Modulab - hardware, mecanică, design, ş.a.m.d.. “A fost un pas natural. Am început destul de timid partea de roboţi. Am început, practic, cu robotul pe care îl dezvoltăm acum, cel de curăţenie industrială, pentru că am observat o nişă în piaţă foarte mare pentru genul acesta de sisteme automatizate. Şi am început prin a testa piaţa.”

Care sunt avantajele utilizării roboţilor mobili autonomi pentru curăţenie? “Criza forţei umane este una foarte mare. Deficitul de forţă de lucru ajunge undeva aproape de 50% în zona în care activăm noi, cel de facility management. Acesta ar fi primul avantaj la care te poţi gândi. Alături de acesta vin toate celelalte avantaje care vin odată cu automatizarea. Cuantificarea, operarea de la distanţă, rapoarte minuţioase pentru fiecare detaliu al operaţiunilor - câţi centimetri pătraţi au curăţat într-o perioadă de timp, cum a fost suprafaţa înainte, cum este după, cât detergent s-a folosit, câtă apă, unde se poate face economie, unde poţi ajusta din costuri, etc. Deci ai un control foarte granular al operaţiunilor”, a explicat el.

Având în vedere că roboţii autonomi de curăţenie dezvoltatţi de Agora Robotics vor putea înlocui clasicele aparate de curăţenie care au nevoie de un operator, de un om, start-up-ul va oferi roboţii ca un serviciu lunar (robot as a service), costurile fiind similare cu cele aferente unui salariu plătit unui angajat care face această muncă acum.

Investiţiile în proiectul Agora Robotics din ultimii trei ani depăşesc un milion de euro, start-up-ul fiind susţinut de Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile. Aceasta a intrat în acţionariatul Agora Robotics cu o participaţie de 51%.

Producţia roboţilor va fi făcută pe plan local pentru un control mult mai bun, precum şi pentru asigurarea calităţii. “Faptul că putem face producţia la nivel european conferă un altfel de statut produsului. De asemenea, avem mult mai mult control asupra părţii de service. Noi vrem să vindem roboţii în prima fază în ţările europene cu toate că avem cereri cam de peste tot din lume, dar în primă fază o să îi testăm probabil până la sfârşitul anului în România şi ne vom extinde la nivel european pe măsură ce putem oferi un serviciu de mentenanţă şi service foarte bun. Este un detaliu foarte important detaliul”, a menţionat Paul Popescu.

Pe termen lung, obiectivul Agora Robotics este de a dezvolta un ecosistem de roboţi mobili autonomi (hardware si software) care contribuie la automatizarea proceselor logistice şi curăţenia pentru companii care au în administrare depozite sau spaţii largi - retaileri, aeroporturi, centre logistice. Mai exact, pe lângă roboţii pentru curăţenie şi dezinfecţie, start-up-ul are în plan să dezvolte şi alte tipuri de roboţi autonomi care să îndeplinească diferite sarcini din zona logistică.

“Noi ne-am axat în acest moment pe roboţii de curăţenie, dar noi plânim să facem un întreg ecosistem, pentru că am văzut nevoia asta din partea clientilor. Practic, noi avem gata şasiul şi platforma autonomă care face acelaşi lucru. Deci putem să aplicăm aceeaşi tehnologie pentru alte funcţionalităţi, cum ar fi logistica, unde este mare nevoie de transportat, cărat produse în depozit sau din depozit la raft.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR