ZF IT Generation

ZF IT Generation. Radu Puchiu, cofondator, Tinia, start-up local care dezvoltă soluţii tech pentru piaţa de energie: Am încheiat un parteneriat cu o firmă americană condusă de români pentru o fabrică de panouri solare în România, proiect de 60 mil. euro

10 mai 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Horia Faur, Specmat: Înainte de pandemie, exista mult interes din China şi foarte puţin din Europa pentru tehnologia noastră. Acum, lucrurile s-au schimbat.

Start-up-ul local Tinia, care dezvoltă „un nou sistem de operare pentru resursele energetice distri­buite“, a anunţat la Washington, în ca­drul evenimentului Romanian Start-up Day organizat de acceleratorul InnovX-BCR împreună cu Ambasada României în SUA, că a semnat un parteneriat cu o firmă americană condusă de români pentru a dezvolta în România o fabrică de panouri solare, un proiect cu o valoare esti­mată de 60 mil. euro, sumă pentru care antreprenorii caută finanţare.

„Am anunţat un parteneriat între Tinia, compania pe care o repre­zen­tăm, şi Specmat, care este o com­panie americană condusă de nişte români foarte pasionaţi şi specialişti pe do­me­niul lor, parteneriat prin care practic punem cap la cap nişte eforturi noi pe zona de transformare sau eficientizare a pieţei de producţie de energie solară. Specmat deţine un patent şi o tehnologie care eficien­tizează foarte mult celulele soare şi producţia acestor celule solare“, a declarat pentru ZF Radu Puchiu, cofondator al Tinia.

„Valoarea proiectului se duce undeva spre suma de 60 de milioane de euro ca şi investiţie în facilitatea de producţie. Fabrica vine cu o inovaţie în domeniu, deci vine cu echi­pamente, panouri solare, celule solare mult mai eficiente decât cele din prezent, pe o nouă tehnologie, cum spuneam, patentată de echipa de la Specmat şi sper ca împreună să reuşim ceea ce şi noi ne doream - să implementăm tehnologia noastră la nivel de panou deja, astfel încât ceea ce rezultă dintr-o fabrică să fie mai eficient şi ca producţie, dar apoi şi ca distribuţie de energie solară.“

De ce este atât de interesantă tehnologia propusă de Specmat? „În procesul de producţie al unor celule solare există nişte etape care implică un consum foarte mare de energie, sunt nişte straturi care trebuie să se lipească la temperaturi foarte mari.

Foarte pe scurt, foarte uşor de explicat, tehnologia pe care Specmat o propune elimină consumul acesta de energie printr-un alt procedeu care este patentat de către ei. Asta reduce costul foarte mult“, a explicat Puchiu.

Suma de 60 de milioane de euro reprezintă în acest moment o estimare, iar banii trebuie să fie strânşi de la investitori care cred în proiect, a explicat Radu Puchiu. „Evident, suntem în faza în care am făcut primele evaluări, am luat nişte parteneri care au experienţă în domeniu şi care au putut să ne ajute din perspectiva aceasta a unui plan de business iniţial pe ce ar însemna o capacitate de tipul acesta de producţie. Ei au experienţă cu punerea la punct a unor astfel de capacităţi. Deci era simplu să ne dea datele astea. Credem că proiectul este suficient de atractiv ca şi subiect ca să merite o conversaţie cu cine vrea să investească. Sumele par mari, dar în termen de pieţe şi în termen de ce se poate face, cred că e important. Evident, ţintim să atragem cât mai mulţi investitori în asta, poate unul foarte mare. Deci probabil că în următoarele luni un plan de business detaliat va ajuta mult mai mult în a convinge respectivii investitori. Pe de altă parte, ştim şi noi că este mai uşor când ai o chestiune mai concretă, de tipul fabrică în locul x. E mai uşor de convins lumea.“

Momentul este unul bun pentru acest proiect pentru că Occidentul nu mai vrea să fie dependent de producţia în China, iar criza din energie a pus un accent puternic pe zona de producţie de energie solară, a explicat Horia Faur, reprezentant al Specmat (foto jos). El a relatat că firma era în discuţii să lanseze un proiect în China, în 2019, dar izbucnirea pandemiei a blocat discuţiile, iar apoi şi contextul politic s-a schimbat. „Am început acum să primim mult interes din partea Europei, în special din România, dar şi din SUA pentru producerea de celule solare, având în vedere că avem o metodă mult mai eficientă de a le produce“, a spus Faur.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR