ZF IT Generation

ZF IT Generation. Romeo Chira, cofondator: Lung US Diagnosis, un proiect creat de doctori şi ingineri din Cluj, ţinteşte dezvoltarea unei aplicaţii care depistează mai repede şi mai ieftin cancerul pulmonar

10 apr 2020 Autor: Adrian Seceleanu

„Dacă se foloseşte aplicaţia noastră se obţine o reducere de cel puţin 20-30% a costului per caz pentru că se evită mai multe consulturi, şi explorări radiografice preliminare care adună câteva sute de euro, minimum 600-700 de euro per caz.“

Un consorţiu format din doctori şi ingineri din Cluj a dezvoltat o aplicaţie care, folosin­du-se de ecografii şi o reţea neuronală, poate depista rapid şi la costuri mai mici cazurile de cancer pulmonar, şi cu care fondatorii au planuri să se extindă la nivel european.

„Aplicaţia funcţionează într-un mod destul de simplu: un tehnician sau medic recoltează imagine ecografică, face o ecografie oriunde ar fi el - într-o clinică, în cabinet privat, în elicopter, oriunde ar fi. El trimite pentru analiză acea imagine în serverele noastre şi aici începe prelucrarea computerizată în sensul în care se realizează o detecţie a conturului imaginii, după care se aplică un set de 7 algoritmi care analizează diverşi parametri ai imaginii. Aceşti parametri sunt ulterior introduşi într-o reţea neuronală care învaţă pe baza experienţei acumulate având peste 100 de cazuri până în acest moment confirmate biopsic şi urmărite clinic şi oferă în final pe baza analizei din reţeaua neuronală, o probabilitate a diagnosticului de cancer pulmonar. Ceea ce livrează această aplicaţie este un procent de probabilitate ca leziunea pe care o vedem, boala pe care o vedem, să fie cancer sau nu“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Gene­ration conf. dr. Romeo Chira, cofondator al Lung Cancer Diagnosis and Monitoring Sys­tem şi Medical Lead la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, şef disciplină la clinica medi­cală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Folosirea aplicaţiei economiseşte timp şi bani şi pentru pacienţi şi pentru sistemul de sănătate, a afirmat Romeo Chira.

„Sunt două elemente care se câştigă prin aplicaţia noastră. În primul rând este sigur timpul pentru că dacă de la o primă examinare non-invazivă, non iradiantă, există deja o orientare diagnostică foarte credibilă în sensul de a fi un pacient suspect de cancer, se trimite automat pentru explorările să spunem diagnostice definitive, tomografie computerizată, biopsia, bronhoscopia, care confirmă în final mai rapid cazul. Nu mai este nevoie de a trece prin constructuri pneumonologice sau de medicină internă, radiografii şi alte lucruri care durează câteva săptămâni până pacientul ajunge în final să facă acea tomografie ccomputerizată sau bronhoscopie. Odată este partea de timp şi al doilea lucru este economia de resurse în primul rând financiare pentru că la ora actuală diagnosticul unui caz de cancer pulmonar costă în jur de 3.000 - 3.200 de euro. Dacă se scad câteva etape, consulturi preliminare, radiografii, care fiecare desigur adaugă o parte din acest cost, se realizează o economie considerabilă pentru fiecare diagnostic. Dacă se foloseşte aplicaţia noastră se obţine o reducere de cel puţin 20-30% a costului per caz pentru că se evită mai multe consulturi, şi explorări radiografice preliminare care adună câteva sute de euro, minim 600-700 de euro per caz, pentru a putea fi economisite”.

 

Ce a mai declarat Romeo Chira în cadrul emisiunii:

- Avem două priorităţi - una este protejarea dreptului intelectual la nivel european pentru că nu ştim cât va mai dura în România până vom obţine acel brevet la care am aplicat în regim de urgenţă cu un an şi jumătate în urmă. Deci prima etapă va fi protejarea drepturilor la nivel european ţi în SUA unde există un protocol mai rapid dar mai costisitor de obţinere a brevetelor de invenţie.

- A doua problemă este creşterea numărului de pacienţi pentru a ne putea extinde internaţional.

- Cred că va dura cam un an, un an şi ceva până vom acumula nu numai numărul de pacienţi dar vom putea depune şi documentaţia pentru ca aplicaţia noastră să fie validată. şi asta este o etapă care din păcate durează câteva luni la nivel internaţional.

- Mai există un element de monetizare - producătorii de ecografe precum Siemens sau General Electric care sunt interesaţi în general de aplicaţii care pot fi incluse în aparatul de ecografie şi ceea ce facem noi de fapt poate fi destul de uşor implementat în echipamentul ecografic care este, de fapt, un calculator. De aceea există o altă posibilitate de a vinde aceste aplicaţii către producătorii respectivi şi de aici există deja un interes de a urmări în această etapă proiectele noastre pentru că în situaţia respectivă.

- Ne-am gândit la două variante de utilizare a aplicaţiei. Una este analiza per caz, adică un medic din altă ţară doreşte rapid un răspuns dacă leziunea este suspectă sau nu, şi asta ar însemna un cost pe procedură de 50-100 de euro pentru analiza cazului respectiv; în situaţia în care discutăm de o instituţie medicală, un spital sau o clinică privată sau chiar un centru de diagnostic pentru că sunt mai multe posibilităţi, universităţile care au spitale, pot cumpăra aplicaţia care să funcţioneze de sine stătător, la un cost de 5.000 - 10.000 de euro pe an, pentru că ea permite un număr de sute de mii de cazuri analizate.

- Sunt două componente - partea medicală pe care în bună măsură am condus-o şi am realizat-o subsemnatul pentru că am o experienţă considerabilă de ecografie toracică, probabil una dintre cele mai importante din România şi am creat acei algoritmi clinci, imagistici, care împreună cu partenerii de la Universitatea Tehnică, o echipă condusă de doamna Conf.Dr. Ing. Roxana Rusu-Both împreună cu încă patru colegi mai tineri, au transferat în modele matematice acele modele imagistice pe care le-am gândit pentru a crea complexul diagnostic. După ce am creat acei algoritmi matematici, s-a implementat reţeaua neuronală tot de către ei, informaţiile pentru a fi antrenată reţeaua gestionată tot de Universitatea Tehnică din Cluj.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR