Start-up-ul are deja o serie de clienţi, majoritatea fiind fabrici din domeniul auto, dar şi din domeniul prelucrării metalelor, acvacultură, piscicultură sau agricultură.
Start-up-ul AI Automation Initiative din Arad, care a dezvoltat o platformă software cu componentă IoT dedicată unităţilor de producţie, vrea să atragă o finanţare de minim 200.000 euro pentru a accelera dezvoltarea platformei care este deja folosită de o serie de fabrici din ţară, în special din domeniul auto, dar şi din domeniul prelucrării metalelor, acvacultură, piscicultură sau agricultură.
„Am avea nevoie de minim 200.000 euro pentru a aduce experţii împreună pentru a dezvolta mai rapid decât o facem acum, pentru că dacă nu căutăm o finanţare, noi obţinem bani pentru dezvoltarea platformei doar pe măsură ce realizăm proiecte, O investiţie însă ne-ar ajuta să dezvoltăm platforma într-un ritm mult mai accelerat“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT GENERATION Sorin Igna, cofondator şi CEO al AI Automation Initiative. El a fondat compania împreună cu soţia sa în 2018, însă cei doi au început să pună bazele proiectului încă din 2016.
„Am pornit de la nevoia fabricilor din România de a culege date. Avem o grămadă de oameni care merg în fabrică şi culeg date, sunt culegători de date. Am plecat de la faptul că firmele au munţi de date, o grămadă de baze de date şi nu fac nimic cu aceste informaţii. Au echipamente care au deja o bază de date dar nu o folosesc”, a explicat el, adăugând că dezvoltarea soluţiei a pornit de la nevoie de a conecta mai multe puncta şi sisteme împreună.
„Am dezvoltat-o până la momentul în care am realizat că trebuie să o transformăm într-o platformă pentru că deja lucram cu mai multe sisteme, cu mai multe tipuri de roboţi.”
Platforma dezvoltată de AI Automation Initiative colectează în mod automat datele de la echipamente – aici intervine componenta IoT (hardware ataşat echipamentului), care se pot vizualiza, analiza şi folosi pentru automatizarea unor procese.
„Am ajuns într-un punct în care datele nici nu trebuie analizate prea mult fiindcă dau ele deja un semnal, o alertă din sistem, dacă există o problemă la un echipament”, a punctat Sorin Igna.
Cum funcţionează mai exact platforma creată de AI Automation Initiative? „Presupunem că avem un echipamente de sudură, o presă, etc.. Până acum modul de colectare a datelor era manual – se scriau pe foaie, iar apoi în cel mai bun caz ajungeau într-un fişier Excel. Ce facem noi? Preluăm aceste date, le punem într-o bază date, acestea putând fi afişate în formatul pe care îl doreşte clientul. De asemenea, ele pot fi şi exportate într-un Excel. Odată ce avem datele colectate, putem lucra cu ele în mod autonom – putem detecta spre exemplu dacă există o eroare sistematică la un echipament. În acest caz, echipamentul poate fi oprit în mod automat pentru a fi aruncat apoi tot ceea ce a produs în mod eronat.”
În prezent, platforma software creată de AI Automation Initiative se integrează cu peste 30 de categorii de echipamente, iar până la finalul acestui an fondatorii companiei au în plan să mai adauge încă 15 categorii de echipamente.
În momentul de faţă, businessul AI Automation Initiative se autosusţine.
„Nu mai trebuie să venim cu bani de acasă. Putem investi deja în hardware sau în orice alte echipamente şi servicii de care avem nevoie.”
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE