ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Boost. Ana-Maria Creţu, coordonatoarea departamentului de Social Banking BCR şi cofondatoare InnovX-BCR, şi Diana Dumitrescu, CEO, InnovX-BCR: În trei ani, din cele 110 companii care au trecut prin acceleratorul InnovX-BCR, jumătate au ridicat investiţii de 22,6 mil. euro de la fonduri de capital de risc

1 feb 2022 Autor: Adrian Seceleanu

InnovX-BCR are în plan să adauge pe lista de beneficii acordate start-up-urilor acceptate şi un bootcamp de două săptămâni care să aibă loc în SUA, pe baza parteneriatelor strânse existente cu Microsoft şi UiPath.

Din cele 110 de com­panii care au trecut în trei ani prin pro­gra­mul de acce­lerare a afa­cerilor din tehno­logie InnovX-BCR o jumătate au atras investiţii de la fonduri de capital de risc, cu o valoare totală de peste  20 de milioane de euro.

„În ultimii trei ani de zile, din 110 com­panii accelerate în portofoliu aproape jumătate sunt cele care au ridicat investiţii locale şi internaţio­nale de la fonduri de capital de risc de 22,6 milioane de euro. O jumătate din cele 110 companii sunt cele care au făcut 95 de POC-uri, acele testări ale unui produs tech cu o anumită corporaţie înainte să te angajezi pe termen lung într-un astfel de proces. De asemenea, jumătate din cele 110 companii au semnat parteneriate cu 51 de sute companii mari şi cu parteneri care furnizează servicii globale de tehnologie şi o jumătate din acele companii au semnat parteneriate cu alumni din comunitatea InnovX, fie că vorbim de companii internaţionale pe care le-au găsit acolo, fie că  vorbim de companii locale”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Ana-Maria Creţu, coordonatoarea departamentului de Social Banking BCR şi cofon­datoare InnovX-BCR.

Acceleratorul a anunţat recent şi că a selectat care sunt cele şapte companii din grupa Scaleups care au intrat în faza de postaccelerare, în care au acces la investitori şi executivi de top. Ei au participat la Elevator Pitch, un eveniment susţinut în faţa echipei de management BCR, şi urmează să participe şi la un eveniment Demo Day, pitch în faţa unor potenţiali investitori. Din cele 7 companii 4 sunt din România (ICS International Cooling Systems, OLSTRAL, Headlight Solutions, Fibercon), una din Republica Moldova (Fagura), una din Spania (Coinscrap Finance) şi una din Slovacia (STEMI).

Companiile internaţionale au mai multe motive pentru care au ales să aplice la un accelerator din România, a explicat Diana Dumitrescu, CEO al InnovX-BCR. „De ce au aplicat la noi companii internaţionale? Primul motiv ar fi acela că îşi doresc să intre pe piaţa din România, iar noi încercăm să le facilităm acest aspect o dată prin ajutorul pe servicii de deschidere a companiei lor în România a punctului de lucru respectiv prin partenerul nostru de comunitate Mindspace, apoi bineînţeles prin acest program de accelerare prin care îi punem în contact cu corporaţii pentru că noi în programul de accelerare aducem membri din boardul corporaţiilor din România. Ne dorim bineînţeles să atragem cât mai multe corporaţii plecând de la maparea produselor lor pe industrii şi şi corporaţiile aferente. Deja sunt două motive. Bineînţeles un motiv este reprezentat şi de experienţa şi practic comunitatea InnovX-BCR care le aduce plus-valoare, ei integrându-se în această comunitate, discutând cu companiile noastre româneşti deseori s-a întâmplat să se integreze şi nu numai atât să lucreze împreună şi să vândă produsele către aceiaşi clienţi. Deci iată că sunt mai multe motive care determină aceste companii să se uite şi către un accelerator din România şi le mulţumim şi suntem super încântaţi că fac acest lucru”.

Evenimentul Demo Day va avea loc la jumătatea acestei luni, a completat Ana Maria Creţu. „Demo Day este evenimentul de referinţă pentru accelerator, care este un program foarte competitiv, iar start-up-urile trebuie să depăşească mai multe etape ca să ajungă să deblocheze beneficiile pe care platforma InnovX-BCR le oferă“.

După Elevator Pitch, avem acest Demo Day, care este scena principală a acceleratorului, unde ajung chiar cei mai buni, iar evenimentul va avea loc undeva la jumătatea lunii februarie. Probabil o să fie tot într-o formulă hibridă, dar cu o foarte mare audienţă care să fie dedicată pe nevoia lor şi pe ceea ce ne-au cerut ei în cadrul acceleratorului. Noi ne-am notat şi acum pur şi simplu ceea ce facem este să alegem din beneficiile platformei InnovX-BCR ceea ce ei ne-au cerut şi ceea ce ei au nevoie pentru faza următoare de dezvoltare şi să le punem pe toate ambalate în acest eveniment care cumva şi finalizează şi pune în lumină pe cei mai buni dintr-o anumită cohortă. Bineînţeles ulterior Demo Day ei vor intra în comunitatea de alumni ai acceleratorului şi cei mai buni vor merge cel mai probabil la o conferinţă internaţională pe care InnovX-BCR o oferă. În ultimii trei ani de zile a fost vorba fie de o conferinţă în Europa fie de celebra conferinţă din Statele Unite ale Americii.”

Ana Maria Creţu a dezvăluit în cadrul emisiunii că acceleratorul are în plan să ofere şi un bootcamp de două săptămâni în SUA pentru start-up-uri în pachetul dedicat start-up-urilor. „Probabil - pentru acest an şi pentru anul viitor - ceea ce am vrea să mai adăugăm la această conferinţă internaţională - şi nu am mai vorbit de asta până acum şi poate este un moment bun - am vrea să mai adăugăm şi o zonă de bootcamp efectiv, adică pe lângă conferinţa internaţională unde cele mai bune companii din accelerator au stand au întâlniri one-on-one cu investitori internaţionali şi cu potenţiali clienţi dar şi cu companii similare cu care cu care pot face parteneriate, ceea ce am vrea să facem în anul acesta şi în anii următori este să pilotăm şi o zonă de US bootcamp îi spunem noi, capitalizând relaţia foarte bună de colaborare cu partenerii noştri de tehnologie - respectiv Microsoft, UiPath - care au birouri inclusiv în Statele Unite ale Americii şi pe coasta de est şi pe coasta de vest, şi să intrăm într-o formulă şi mai concretă de a sta două săptămâni în Statele Unite ale Americii şi în funcţie de tot ce am învăţat împreună să aducem aceste beneficii capitalizând la maxim toate resursele pe care fiecare partener, fiecare om, fiecare companie le pune în acceleratorul InnovX-BCR de ceva vreme.”

InnovX-BCR a început şi înscrierile pentru prima grupă din 2022, denumită Start-ups, pentru firmele de tehnologie. Ce criterii trebuie să îndeplinească o firmă pentru a se înscrie? „Anul acesta am început cu grupa de Startups, este noul nume al fostei grupe de Grinders. Asta înseamnă că anul acesta prin grupa de Startups cu care şi începem căutăm să selectăm maxim 20 de companii care au un produs tech care poate fi scalat internaţional, nu neapărat din România ci şi din afara României, dar să aibă acest potenţial de scalare. Avem criteriul cantitativ pe care l-am avut încă de la început şi care ne ajută foarte mult la instrumentele pe care le oferim î nbootcamp, pentru că le oferim în funcţie de gradul de dezvoltare pentru fiecare companie. În cadrul grupei de Startups cifra de afaceri sau investiţia trebuie să depăşească 50.000 de euro. Am început din ianuarie, iar înscrierile se termină pe 14 februarie sau undeva la jumătatea lunii februarie, pentru că tot timpul ne mai luăm o săptămână pentru pentru a ne asigura că start-up-urile care intră în fast track day sunt cele care au cele mai multe şanse. Noi mergem pe procesul de aplicare pe mai multe pe mai multe ancore - este ancora InnovX, este platforma F6S şi este şi ancora Băncii Comerciale Române. Cred că avem vreo 20 de aplicaţii via BCR”, a explicat Ana Maria Creţu.

Ce caută InnovX-BCR la aceste start-up-uri? În primul rând să fie ambiţioase, a punctat Diana Dumitrescu, dar nu numai atât. „E foarte important să aibă nişte obiective foarte clare, determinate măcar pe o perioadă de trei ani de zile, să aibă o echipă complementară. Noi din 2020 am accelerat companii care au minim trei roluri în echipă, este obligatoriu, este foarte important. De ce este important? Pentru că avem programe definite pe pe roluri diferite. Dacă vorbim de tehnologie clar îi avem pe partenerii nostri de tehnologie Microsoft, UiPath şi o să mai anunţăm şi alţi parteneri în curând. Parteneri care vor avea un bootcamp separat pe acest topic. Apoi avem bootcampul pe finanţe şi business. Deci trebuie să aibă un CFO, un CTO, chiar şi un om de inovare. Şi ne mai uităm într-adevăr să aibă un produs inovator - nu contează industria, nu suntem un accelerator care primeşte doar companii inovator pe o industrie specifică, deci accelerăm fie că e din cyber, edutech, greentech, agritech şi aşa mai departe şi iată că deja avem aplicaţii şi pe segmentul de agribusiness şi de cyber. Avem deja aplicaţii din străinătate.”

 

Ce a mai declarat Ana Maria Creţu în cadrul emisiunii:

► Cred că anul 2021 a fost un an de consolidare şi de creştere cel puţin pentru pentru sectorul IT, pentru sectorul tehnologic. Am văzut din ce în ce mai multă mai multă preocupare în a folosi cât mai multe instrumente şi cât mai multe instrumente de educaţie şi de scalare din partea acestei categorii de antreprenori, şi asta cred că poate fi coroborat şi cu piaţa, cu contextul, cu tot ce se întâmplă în jurul nostru, care pur şi simplu te îndeamnă să visezi. Ai exemple că lucrurile acestea se pot întâmpla - acum nu mai vorbim de lucruri pe care doar oamenii de la New York Stock Exchange le visează. Avem exemple în sensul acesta - mă îndeamnă şi pe mine să visez şi nu m-am gândit vreodată că pot să devin antreprenor de tehnologie iar cei care deja se ocupă cu acest lucru sau care deja au început în urmă cu ceva ani - exemplele acestea te ajută şi te îndeamnă să munceşti, să îţi stabileşti nişte obiective şi să apelezi la cine trebuie şi cine are rezultate pe zona asta. Iar referitor la raportul pe care pe care partenerii noştri de la How to Web l-au publicat şi pe care l-am citit şi mi se pare că acesta este încă un motiv de optimism şi să arătăm că se poate. Cel puţin piaţa de investiţii de capital de risc a crescut foarte mult de la 30 de milioane de euro cât era în 2020 la 116 milioane de euro cât a fost anul trecut. Bineînţeles că aici trebuie să menţionăm tranzacţia de tip Serie B a Fintech OS, de 51 de milioane de euro, dar chiar şi aşa, dacă eliminăm această extremă tot putem să spunem că piaţa de investiţii de venture capital s-a dublat în România. Iar dacă ne uităm pe o analiză şi mai în spate în 2017 această piaţă era de 8 milioane de euro. Deci să ajungem de la 8 milioane de euro în 2017 la 116 milioane de euro în 2021, cred că spune foarte multe.

► Cred că poziţionăm din ce în ce mai mult România ca hub de inovaţie şi investiţii de capital de risc din Europa Centrală şi de Est. Noi şi prin prisma conferinţelor internaţionale la care mergem în fiecare an cu cele mai bune companii din accelerator, vedem că se vorbeşte despre România, Start-up-urile pe care le ducem acolo deja sunt mai mult sau mai puţin cunoscute şi lucrurile acestea ne ajută, ca să nu mai povestesc despre de fonduri de capital de risc care continuă să explodeze şi să le dea curaj şi încredere că putem şi că există pârghii de salt. ş198.5sţ

► Mai sunt şi fondurile din Planul naţional de şi redresare şi rezilienţă (PNRR), plan care prevede  explicit, pe lângă toate investiţiile în tehnologie în retehnologizare / retehnologizare, sume care vor fi dedicate înfiinţării de fonduri de capital de risc în România, şi vorbim de 400 de milioane de euro.

► Depinde doar de noi, de companii, de echipe de management competitive, de programe de educaţie, să fim capabili să absorbim cât mai bine aceste aceste fonduri şi probabil în cinci ani de aici încolo să vedem înfiinţate 20 de noi fonduri de investiţii de capital de risc, care să facă investiţii în 100 de companii de tehnologie - de exemplu. Sperăm noi o parte să fie şi din acceleratorul InnovX-BCR. Deci optimism, creştere şi un ecosistem care contribuie şi lucrează mână în mână ca acest lucru să se întâmple - de la companii până la corporaţii, incubatoare, acceleratoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) - care aşa cum foarte bine ştim a lansat deja o lege privind reglementarea, înregistrarea şi autorizarea la Autoritatea de Supraveghere Financiară a unor astfel de fonduri de investiţii. Eu cred că veştile sunt foarte bune şi foarte promiţătoare şi ne îndeamnă să muncim şi mai mult ca să capitalizăm tot ceea ce am făcut până acum şi să mergem mai departe.

 

Ce fac cele 7 companii din grupa Scalepus a InnovX-BCR, care au intrat în faza de post-accelerare

► ICS International Cooling Systems (România) - companie specializată în proiectarea şi execuţia de instalaţii de răcire, filtrare şi tratare a apei

► Fagura (Moldova) - un fintech ce a creat o platformă P2P lending (investiţii alternative în împrumuturi), înregistrată în Estonia şi lansată în R. Moldova, cu ambiţia de a devenit o bancă digitală

► Coinscrap Finance (Spania) - o companie Fintech/Insurtech care oferă micro-servicii de planificare financiară pentru bănci şi companii de asigurări

► OLSTRAL (România) - producător de piese pentru aviaţie, apărare şi spaţiu, ce are divizii specializate în vânzarea de echipamente avansate de fabricaţie CNC şi soluţii IoT pentru aplicaţii industrial, precum şi echipamente medicale (implanturi ortopedice)

► Headlight Solutions (România) - compania de IT care furnizează produse şi soluţii tehnologice B2B, care oferă computere ecranate, computere All-in-One, terminale self-service, sisteme de conferinţă sau software elaborat

► Fibercon (România) - producător de cabluri pentru fibră optică

► STEMI (Slovacia) - companie care creează instrumente pentru paramedici şi medici profesionişti care gestionează pacienţii în cele mai sensibile cazuri de atac de cord, accident vascular cerebral şi traumatisme

Ana-Maria Creţu, coordonatoare departamentului de Social Banking BCR şi cofondatoarea InnovX-BCR: Depinde doar de noi, de companii, de echipe de management competitive, de programe de educaţie, să fim capabili să absorbim cât mai bine aceste aceste fonduri şi probabil în cinci ani de aici încolo să vedem înfiinţate 20 de noi fonduri de investiţii de capital de risc, care să facă investiţii în 100 de companii de tehnologie

 

Diana Dumitrescu, CEO, InnovX-BCR: De ce au aplicat la noi companii internaţionale? Primul motiv ar fi acela că îşi doresc să intre pe piaţa din România, iar noi încercăm să le facilităm acest aspect o dată prin ajutorul pe servicii de deschidere a companiei lor în România, apoi bineînţeles prin acest program de accelerare prin care îi punem în contact cu corporaţii

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR