ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Start-up Boost: Cosmin Pîrvu, Techstars Start-up Weekend România: Anul acesta vrem să organizăm cinci evenimente în mai multe oraşe din ţară. Ne axăm mai mult pe oraşele mai mici în care nu sunt astfel de evenimente pentru start-up-uri

24 feb 2023 Autor: Ioana Nita

♦ În cadrul evenimentelor Start-up Weekend se votează 10 idei de business, se formează echipe pentru fiecare idee în parte şi se lucrează apoi la dezvoltarea unei prime versiuni a produsului.

Techstars Start-up Weekend România, parte din reţeaua de evenimente organizate la nivel global sub umbrela Techstars în care cei care vor să devină antreprenori pot veni să îşi prezinte ideea de business şi să o transforme în 54 de ore într-un start-up, şi-a propus să organizeze anul acesta cinci astfel de evenimente în mai multe oraşe din ţară, în special în oraşele în care există foarte puţine iniţiative similare sau în care nu există deloc astfel de oportunităţi pentru crearea de start-up-uri. Primele două evenimente Start-up Weekend România urmează să fie organi­zate în luna martie în Oradea şi Bucureşti. 

„Anul acesta ne propunem să avem cinci evenimente organizate de noi, de Start-up Weekend România, însă bineînţeles vom include sub umbrela noastră şi alte eveni­mente care sunt organizate local de către alte organizaţii. Personal, scopul meu sau visul meu este să ajungem cu acest eveniment în oraşele mai puţin notorii din România, unde nu există poate niciun fel de de astfel de iniţiativă sau foarte puţine. Şi sunt convins că în fiecare oraş din România există astfel de oameni care sunt pasionaţi sau interesaţi de zona de antreprenoriat şi vrem să venim în ajutorul lor ca să înceapă acest drum. În afară de Bucureşti, unde bineînţeles că vom continua să organizăm evenimente, ne vom axa pe oraşele mai mici, precum Piteşti sau Târgu Jiu sau alte oraşe unde există nevoia de astfel de evenimente“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Cosmin Pîrvu, iniţiatorul Techstars Start-up Weekend în România.

El a preluat organizarea evenimentelor Techstars Start-up Weekend în România după ce s-a întors în ţară după o perioadă de opt ani în care a locuit în Danemarca, unde a luat prima dată contact cu Techstars şi cu astfel de evenimente pentru start-up-uri tech.

“Prima incursiune cu Start-up Weekend am avut-o acum circa opt ani. La momentul respectiv studiam un master în Danemarca şi am ajuns să particip la un eveniment Start-up Weekend. Am fost acolo ca participant, iar apoi am preluat alte roluri. Am condus o organizaţie nonguvernamentală care organiza astfel de evenimente pentru antreprenori şi aşa am ajuns să organizez şase ediţii în Danemarca. Asta a fost începutul”, a povestit Cosmin Pîrvu, adăugând că pe parcurs a devenit şi facilitator global Start-up Weekend. “Am ajuns aşa să facilitez şapte evenimente Start-up Weekend, majoritatea în Europa, în Germania, Anglia, Danemarca, Macedonia, dar am ajuns chiar şi în Jakarta, în Indonezia, să facilitez o ediţie Start-up Weekend.”

Ce se întâmplă mai exact la un eveniment Start-up Weekend? Persoanele care au o idee de business sau sunt foarte la început cu un start-up pot veni să îşi prezinte ideea, să o testeze şi apoi să o dezvolte. Dar la fel de bine pot participa şi persoane care nu au o idee de business, dar vor să facă parte dintr-un start-up, fiindcă după ce se prezintă ideile de business, se votează 10 de către participanţi şi apoi se formează echipe pentru fiecare dintre ele. Ideal este ca fiecare echipă să aibă o persoană specializată pe business, o persoană specializată pe partea tehnică şi o persoană specializată în marketing. Evenimentul începe vineri seara şi se termină duminică seara, participanţii lucrând în regim de hackathon.

“Vom avea şi trei workshop-uri pe parcursul weekend-ului, aşa că este un mix între a a-şi testa ideea, a lucra şi a dezvolta ideea de afaceri, dar şi de a învăţa şi a primi feedback de la mentorii din cadrul workshop-urilor, urmând ca duminică seara să fie prezentările finale. Atunci echipele vor prezenta ce au ce au lucrat în weekend şi bineînţeles vom alege şi câştigătorii care vor fi aleşi de către un juriu specialist”, a punctat el.

Primul eveniment sub umbrela Techstars Start-up Weekend România va fi organizat în perioada 10-12 martie la Oradea, unde colaborează cu Make IT in Oradea, iar al doilea va fi în Bucureşti în weekend-ul următor, 17-19 martie. Cel de-al treilea va fi organziat în Târgu Jiu cel mai probabil în luna aprilie.

“Evenimentul din Bucureşti este organizat de noi, de echipa Start-up Weekend Romania, formată din cinci persoane în momentul acesta. În termen de parteneri, îi avem pe cei de la InnovX-BCR, ei fiind de altfel şi sponsorul principal al evenimentului din Bucureşti. Acesta se va numi Techstars Start-up Weekend Bucureşti, powered by InnoX-BCR. În plus, mai avem şi mulţi alţi parteneri, precum Start-up Wise Guys.”

Mai multe detalii despre Techstars Start-up Weekend România se regăsesc în interviul video de mai sus.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR