ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up pitch. Alexandru Vesa, fondator, AIminded: Dezvoltăm un sistem pentru diagnosticare automată a tumorilor pulmonare. Căutăm o finanţare de 100.000 de euro

6 aug 2021 Autor: Adrian Seceleanu

Start-up-ul AIMinded din Timi­şoara, care dezvoltă un sistem pentru diagnosticarea automată a tumorilor canceroase pulmonare, prin intermediul unui algoritm de inteligenţă artificială, caută o finanţare de 100.000 de euro care să le permită fondatorilor să se dedice 100% acestui proiect şi să accelereze dezvoltarea acestuia.

„Ca să accelerăm foarte mult dezvol­tarea avem nevoie de date şi de cât mai multă ghidare din punct de vedere me­dical. Dacă există cineva care poate este interesat de rezolvarea acestei probleme noi suntem dispuşi să discutăm şi să colaborăm. Avem nevoie şi de o finan­ţare, pe care o evaluăm la o sumă de undeva la 100.000 de euro“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Alexandru Vesa, fondator, AIminded. Unde intervine platforma în trata­mentul cancerului? „De obicei oamenii care sunt într-un stadiu mai avansat de cancer au nevoie de radioterapie şi atunci ei merg la clinicile specializate unde li se mai face un CT sau un RMN iar doctorul începe să le facă planul de tratament.“

„Cum se face acest lucru? Vorbim de radiaţii astfel că este foarte important ca radiaţia să nu ajungă pe ţesutul sănătos adică fiecare ţesut are un anumit procent cu care poţi să-l radiezi. Şi atunci medicul specialist trebuie să ia efectiv manuale, din CT sau RMN, să segmenteze organele respective . Procesul este unul destul de complicat, complex şi care ia foarte mult timp adică avem o medie undeva între două şi patru ore pentru fiecare pacient. Dar problema intervine atunci când nu ştiu să zicem avem o zonă un pic diferită sau ai volum foarte mare de pacienţi. Atunci noi la AIminded zicem aşa: putem să conturăm organele undeva la sub un minut astfel încât medicul specialist să se poată orienta către probleme mult mai grave sau către planul de tratament astfel încât să facă tratamentul cât mai eficient pentru pacientul respectiv”, a explicat Vesa. El a adăugat că platforma are şi alte funcţionalităţi. „AIminded nu îşi propune doar să contureze organele, noi facem şi un aşa zis screening precoce, adică noi oricum ne uităm în toată zona şi în timpul în care algoritmul se uită să realizeze conturarea el se uită să vadă dacă noduli foarte mici sau patternuri de noduli există ân CT-ul respectiv şi astfel noi putem să anunţăm medicul care se ocupă de CT-ul respectiv - vezi că s-ar putea ca pacientul să aibă o problemă în zona respectivă”.

 

Ce a mai declarat Alexandru Vesa în cadrul emisiunii:

► Eu lucrez în domeniul acesta de inteligenţă artificială de aproximativ 5 ani. Am început prin anul doi de facultate - deşi am terminat Facultatea de Electrotehnică - n-are nicio legătură cu domeniul meu de expertiză, dar am fost foarte pasionat în direcţia aceasta, am început să studiez foarte mult. M-am şi angajat la o companie automotive unde am dezvoltat mai multe prototipuri în direcţia aceasta şi la un moment dat în pandemie, anul trecut, mi-a venit ideea că aş vrea cumva ca toată partea asta de algoritmică să fie foarte de folos pentru oameni. Şi atunci am zis ce-aş putea să fac. Mi-a venit ideea să mă duc în partea de medicală şi am început să urmez câteva cursuri şi am zis - gata eu aici vreau să acţionez. 

► Am mers din uşă în uşă, am început efectiv să mergem de la spital la spital să vorbim. Am început să le scriu pe LinkedIn oamenilor, doctorilor, tuturor celor care are legătură cu spitalele. Şi astfel am ajuns la două clinici unde am purtat mai multe discuţii. După alte multe refuzuri de la spitale publice şi clinici private şi am reuşit să obţinem două parteneriate în care să primim să primim date reale. În continuare suntem în căutare de parteneriate mai ales pentru baze de date. Cu cât avem mai multe baze de date cu atât putem să avem un algoritm cât mai eficient.

► Începutul a fost greu. Am început singur fără niciun background în direcţia aceasta de business. Am citit foarte mult, m-am interesat foarte mult iar apoi după ce au venit cei doi cofondatori lângă mine lucrurile au fost un pic mai uşoare, ne-am înscris şi la Innovation Labs. După înscrierea la Innovation Labs drumurile au început cumva să ni se deschidă. Acolo am cunoscut oameni care la rândul lor ne-au integrat în alte grupuri, ecosisteme şi tot aşa.

Prin participarea la Innovation Labs urmărim să ne prezentăm ideea cât mai bine, să audă cât mai multă lume de ideea noastră şi să arătăm cât putem cu adevărat să ajutăm industria medicală şi efectiv atât doctorii cât şi pacienţii. Urmărim să ajungem în finala din octombrie de la Bucureşti.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR