ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Andrei Brodeţchi, fondator OptiCare – aplicaţie mobilă pentru examinare oftalmologică: În maximum 2 luni lansăm prima versiune a soluţiei. Odată validată, începem şi discuţiile cu investitorii

18 aug 2021 Autor: Ioana Nita

Aplicaţia va fi testată începând cu luna octombrie în clinicile Optissima.

OptiCare, un start-up local care a intrat în programul de accelerare Innovation Labs de anul acesta, va lansa la începutul lunii octombrie prima versiune a unei aplicaţii mobile care le permite medicilor oftalmologi să testeze şi să diagnosticheze problemele de vedere de la distanţă, prin intermediul smartphone-ului. Aplicaţia va fi testată pentru început în lanţul de clinici Optissima deţinut de dr. Sînziana Istrate, care este şi partener în proiect.

„La începutul anului 2020 am început o colaborare cu Sînziana Istrate, partenera mea care este medic oftalmolog în Bucureşti, şi în februarie, tot anul trecut, am început colaborarea şi cu Tudor Gecui, care este responsabil de partea operaţională. Împreună, în ultimul an am construit tot designul pentru aplicaţie în care în momentul de faţă avem şapte teste specializate pentru şapte boli diferite la ochi. Şi sperăm ca până la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, să avem o primă versiune pe care să o putem scala apoi“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Pitch, Andrei Brodeţchi, fondator al OptiCare. El a adăugat că recent s-a alăturat proiectului şi un nou membru - Bogdan Zalău, care se va ocupa în continuarea de partea de dezvoltare.

Aplicaţia mobilă OptiCare facilitează detecţia timpurie a unor probleme oculare, cum ar fi spre exemplu degenerescenţa maculară sau micro­strabismul. Pentru detectarea diferitelor afecţiuni oftalmologice, utilizatorii OptiCare trebuie să efectueze testele integrate în aplicaţie. Rezultatele sunt analizate de medici oftalmologi care vor pune diagnosticul pacientului, iar ulterior acesta se va putea programa pentru o consultaţie fizică la una din clinicile partenere.

„Avem trei tipuri de teste. Primele sunt teste input based, aşa le numim noi, care presupun că noi afişam un anumit lucru pacientului iar acesta ne răspunde. Aici aş putea da spre exemplu testul de color blindness în care noi să afişăm acele imagini din diverse puncte construite în diferite culori care au numere în spate. Acesta ar fi un exemplu de teste input based unde avem nevoie ca pacientul să scrie exact ce vede pe ecran. Al doilea tip de teste ar fi teste care se bazează pe înregistrări filmate cu camera frontală a telefonului mobil şi care se bazează pe anumiţi stimuli pe care îi facem. Aici aş putea să zic că avem un test de microstrabism - strabismul este boala în care ochii tăi nu au o anumită aliniere care în general se poate detecta cu privirea liberă, însă la microstrabism deviaţia ochiului nu este foarte clară. Ochiul are tendinţa să fugă dacă suferă de microbstrabism, iar noi, cu ajutorul stimulilor pe care îi dăm ochilor, încercăm să detectăm practic din aceste înregistrări acea mişcare. Atunci putem să ridicăm un semnal de alarmă în cazul în care persoana respectivă suferă de microstrabism“, a explicat fondatorul OptiCare.  

„În a treia etapă, noi ne asigurăm practic ca utilizatorul a efectuat testele după standardele impuse de noi şi mai mult de atât, cu ajutorul Sînzianei, o să îi şi adresăm utilizatorului nişte întrebări personalizate pentru fiecare boală din care să putem extrage informaţii adiţionale“, a completat el.

În prima fază, odată cu lansarea primei versiuni a aplicaţiei OptiCare, start-up-ul va începe testarea soluţiei şi validarea acesteia în clinicile Optissima, însă ulterior va încheia parteneriate şi cu alte clinici oftalmologice.

„Este important ca noi să colectăm cât mai mult feedback din partea pacienţilor noştri şi este important ca noi să facem procesul foarte temeinic, adică să ne uităm cum se fac testările în momentul de faţă pentru fiecare boală şi să ne asigurăm că şi noi urmărim aceiaşi paşi. Iar pentru acest lucru o să fie nevoie de o validare. Ne-am gândit ca într-o primă fază să fie amplasate şi nişte telefoane mobile în clinică pe care pacientul să poată efectua testele care sunt disponibile înainte de consultaţie, iar la finalul consultaţii doctorul să spună dacă suferă sau nu de boala respectivă. Astfel vom putea clasifica datele cât mai bine cu putinţă“, a precizat Andrei Brodeţchi.

În viitor, start-up-ul vrea să adauge şi alte funcţionalităţi în aplicaţie, cum ar fi citirea dioptriilor direct de pe smartphone, fără a mai fi nevoie deplasarea la un cabinet oftalmologic sau magazin de optică. Totodată, utilizatorii vor putea comanda direct din aplicaţie ochelarii cu livrare la domiciliu.

Până în prezent, start-up-ul a investit foarte multă muncă şi timp în dezvoltarea proiectului, investiţiile financiare fiind reduse momentan în condiţiile în care totul a făcut din resurse proprii momentan.

„Este vorba de o investiţie de câteva mii de euro pe care le am investit în infrastructură diverse deplasări pentru diverse competiţii. Acum suntem în discuţii şi cu cineva de la un birou de patente din Haga care doreşte să ne ajute să patentam această tehnologie de citire a dioptriilor remote“, a menţionat el.

Momentan, echipa OptiCare nu a dorit să acceseze o finanţare externă, însă odată ce proiectul va fi validat în piaţă, start-up-ul va începe şi discuţiile cu investitorii.

„Vom începe procesul de validare anul acesta prin octombrie, cel târziu noiembrie. În momentul acela vom începe probabil şi discuţiile cu investitorii. Au mai fost investitori care au arătat interes vizavi de noi, însă momentan nu am vrut să mergem să discutăm cu investitorii deoarece considerăm că putem să aducem proiectul la nivelul următor prin investiţii proprii, astfel încât să putem primi o finanţare mai mare ulterior după ce deja avem date de la pacienţi.“

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR