ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Andrei Zawrak Popescu, fondator Ophset – tehnologie pentru captarea carbonului: Suntem în căutarea unei investiţii de minimum 50.000 euro pentru a dezvolta modulul hardware

14 iun 2023 Autor: Ioana Nita

♦ „Suntem în discuţii cu două fonduri de investiţii, unul de pe plan local şi unul internaţional.“

Start-up-ul local Ophset, de­marat anul acesta, se află în căutarea unei finanţări de minimum 50.000 euro, bani cu care să poată dezvolta modulul hardware al teh­nologiei pentru captarea carbonului la care lucrează în prezent. Până acum, echipa Ophset a reuşit să creeze un prototip la scară mică pe care l-a prezentat în cadrul finalei programului Innovation Labs, iar planul este ca anul viitor să aibă deja un proiect pilot cu o companie.

„Tehnologia în sine se numeşte fotobioreactor. Este de fapt un sistem de tubulatură prin care circulă o cul­tură de alge într-un mediu, respectiv apă cu diverse substanţe. În substan­ţele respectivă băgăm dioxid de car­bon - CO2, iar acel CO2 este absorbit de alge, aşadar oferim servicii de cap­turare a dioxidului de carbon. Iniţial, în ianuarie am pornit cu ideea de a construi un marketplace pentru certi­fi­cate de carbon bazate pe carbon capturat, deci practic acel transfer asupra dreptului de proprietate al dioxidului de carbon, dar în procesul de validare cu industria de ciment, în principiu, şi cu un fond de investiţii specializat în decarbonizare, am aflat că există un interes foarte mare pen­tru tehnologii de capturare carbon, şi nu pentru partea de marketplace“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Ge­neration, Andrei Zawrak Popescu, fondatorul Ophset.

În prezent, echipa Ophset se află în faza de testare a tehnologiei şi lu­crează la dezvoltarea unui prototip mai mare.

„Momentan, prototipul este un acvariu inteligent, cu diferiţi senzori care măsoară când ajunge cultura de alge la maturitate, măsoară concen­tra­ţia de CO2. Este un acvariu smart pentru alge. La scară largă vorbim însă de nişte reactoare modulare, deci practic nişte acvarii modulare. Deja nu ne mai imaginăm un acvariu propriu-zis sub formă de paraleli­pi­ped, ci este un sistem de tubulatură, tubulaturi care vor putea fi conectate între ele, bineînţeles, şi astfel va putea fi scalat sistemul în funcţie de capaci­tatea necesară a emisiilor directe de la sursă. Asta încercăm de altfel să rezolvăm - emisiile directe şi emisiile indirecte“, a precizat el, adăugând că în cazul emisiilor directe este vorba de companii care au emisii în urma proceselor industriale, precum producţia de ciment, de exemplu.. “Au o ţeavă, propriu-zis pe unde iese CO2-ul, în cazul în care au o instalaţie de separare a gazului. Noi venim şi instalăm aceste reactoare chiar on-site. Dacă vorbim de emisii indirecte, operăm noi aceste reactoare, folosind CO2 din atmosferă, deci le punem în aer liber. În urma CO2-ului capturat de noi, putem vinde certificate de carbon în vederea compensării emisiilor în companii care nu au emisii directe propriu-zis. Putem vorbi de emisii în urma transportului, până la lucru sau centre de date, etc.”

În prezent, echipa Ophset analizează cea mai bună variantă pentru abordarea pieţei cu tehnologia la care lucrează.

“Următorul pas principal ar fi să găsim un <<business case>> concret pe care îl putem aborda pentru că piaţa fiind atât de mare, putem aborda o grămadă de metode de a începe. Fie ne ducem către o corporaţie şi încercăm să lucrăm cu ei, să instalăm la ei un sistem, fie vorbim de un IMM, un business mai mic, un furnizor care are emisi de CO2 în urma producţiei, putem instala la ei un sistem mai mic, poate ne-ar fi mai uşor să facem acest lucru. Sau începem şi le operăm noi, construim unul care absorbe CO2 direct din atmosferă şi încercăm să vindem certificate de carbon către companiile care şi-au autoimpus să devină <<carbon neutral>> în următorii câţiva ani”, a menţionat Popescu.

în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiei în sine, pe partea hardware, start-up-ul urmează să construiască un fotobioreactor mai mare, practic o unitate modulară. “Ne vom construi aceste unităţi modulare, practic e un singur produs şi va putea fi scalat vertical. Am început deja să lucrăm la el, avem un design, urmează să vedem exact de unde am putea lua toate piesele. În următoarele câteva luni ar trebui să avem un plan concret de abordare.”

Pentru construcţia modulului hardware, echipa Ophset arenevoie de o finanţare şi se află deja în discuţii cu două fonduri de investiţii – unul local şi altul din străinătate.

“Dacă vorbim de o primă unitate pusă în funcţiune, eventual într-un program pilot cu industria de ciment, putem vorbi de începutul anului viitor, undeva până în martie ar trebui să fie ok. Dacă vorbim de scală ceva mai mare, mai multe astfel de module, deja vorbim de 2025 probabil”, a precizat fondatorul ophset în legătură cu orizontul de timp în care tehnologia Ophset va putea fi disponibilă pe piaţă.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR