ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Start-up Pitch. Ion Mocanu, cofondator şi CEO al CardioMedive - dispozitiv pentru diagnosticarea şi monitorizarea bolilor cardiovasculare: Am deschis acum o rundă de finanţare. Avem nevoie de circa 500.000 - 800.000 euro pentru a extinde echipa şi dezvolta în continuare produsul

26 oct 2022 Autor: Ioana Nita

♦ Dispozitivul dezvoltat de CardioMedive a fost testat până acum pe 22 de pacienţi, iar start-up-ul aşteaptă obţinerea patentului internaţional ♦ Din echipa de doctori cu care colaborează start-up-ul face parte şi medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, fost preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.

CardioMedive, un start-up local ce lucrează la dezvolta­rea unui dispozitiv medical ino­vativ ce va putea fi folo­sit în multiple scenarii pen­tru depistarea şi moni­to­rizarea bolilor cardio­vas­cu­lare, se află în prezent în căutarea unei investiţii cuprinse între 500.000 euro şi 800.000 euro pentru a putea extin­de echipa şi a continua dezvoltarea produsului într-un ritm mai accelerat. Proiectul a început în urmă cu circa patru ani, timp în care echipa CardioMedive a lucrat intens la capi­to­lul cercetare şi dezvoltare, reuşind ca anul acesta să testeze prototipul pe pacienţi reali. În prezent, start-up-ul aşteaptă obţinerea patentului inter­na­ţional, planul fiind ca produsul să înceapă să fie comercializat pe piaţă începând cu 2024.

„Noi am construit produsul prin forţele proprii, în ultimii patru ani echi­pa s-a autofinanţat, şi ne-am propus să îl aducem într-un stadiu de prototip funcţional. Intrând în contact cu inves­titori, aceştia ne-au spus că îşi doresc ca produsul să fie un prototip funcţional şi protejat, obiectiv bifat în anul curent prin aplicarea la un patent internaţio­nal. De asemenea, am început testele clinice pe pacienţi reali în mediul lor natural sau în mediu necontrolat - cel de acasă. Până în prezent avem 22 de pacienţi care au purtat aparatul cu re­zultate foarte promiţătoare“, a decla­rat în cadrul emisiunii ZF IT Genera­tion Ion Mocanu, cofondator şi CEO al CardioMedive.

El a adăugat că studiul preclinic, de validare, este de fapt un studiu comparativ cu dispozitivele medicale certificate şi recunoscute pe piaţă.

„Pacientul practic poartă simultan atât un dispozitiv existent în piaţă şi certificat, care poate fi considerat ca o referinţă, cât şi dispozitivul nostru. Scopul este să demonstrăm printr-un studiu comparativ absenţa sau inexistenţa unei boli. De exemplu, dacă pacientul poartă un Holter şi plasturele nostru, dacă apare într-un anumit moment de timp o aritmie sau o anormalitate aceea trebuie să fie evidenţiată în ambele aparate. Aceasta este prima fază de validare a unui dispozitiv medical şi desigur al acurateţii senzorilor. În cazul nostru, dispozitivul în configuraţia de exemplu de plasture, când este pus pe piept, poate măsura peste 12 semne vitale cum ar fi electrocardiograma, saturaţia de oxigen, tensiunea arterială, cadenţa respiratorie, pulsul şi inclusiv poate realiza o ascultare a inimii sau a plămânilor şi identifica o postură sau nivelul de activitate al pacientului.“

Ce face însă mai exact dispozitivul medical creat de CardioMedive? Produsul se poate folosi în mai multe scenarii, în funcţie de obiectivul propus – fie că este vorba de depistarea unei boli cardiovasculare, monitorizare în timp real sau realibilitare.

“Soluţia este grupată în mai multe kituri. Kit-ul de diagnostic este compus dintr-un plasture şi un Holter ECG ce poate fi trimis la cerere pacientului acasă după teleconsultarea cu medicul. Un alt kitul este cel de bază care constă într-un modul numit <<doctor in your pocket>>, ceva foarte micuţ care poate fi purtat oriunde şi noi ne imaginăm că acest dispozitiv va deveni un dispozitiv <<mandatory>> pentru orice familie, fie că pleacă în vacanţă, fie că are un bolnav cronic în familie sau chiar sau pot fi folosit în acele episoade sezoniere de gripă de exemplu al oricărui membru din familie. Un alt kit este cel acut care constă într-un plasture cu posibilitatea de transmitere în timp real a datelor şi flow-ul este urmatorul: pacientul, după ce a fost diagnosticat, se monitorizează zilnic cu kit-ul de bază, iar în cazul în care primim o alertă că urmează să se decompenseze, pacientul montează acest kit acut şi în următoarele 14 zile va fi monitorizat zi de zi până îl stabilizăm, evitând astfel mai multe internări în spital”, a explicat Ion Mocanu, adăugând că mai există încă două kit-uri ale produsului CardioMedive.

“Mai avem kit-ul de teleconsultaţie care este de foarte mare ajutor în special teleconsultaţiile periodice cu doctorul de caz. Acest kit îi permite doctorului să efectueze o consultaţie de la distanţă, captând anumiţi parametri pe care i-ar analiza şi într-o consultaţie în cabinet. De asemenea, mai avem şi kitul de wellbeing şi telereabilitare pentru pacienţii care vor să îşi menţină sănătatea prin activitaţi sportive, dar cu un efort fizic monitorizat şi dozat de către un medic, sau pentru pacienţii care din nefericire au avut un episod acut şi se ştie că reabilitarea este de lungă durată, constă în multe şedinţe care trebuie ajustate în funcţie de nevoia şi progresul specific al pacientului. Noi am digitalizat tot acest flow longitudinal al protocolului medical cardiovascular.”

Echipa CardioMedive este o echipă multidisciplinară formată din ingineri electronişti, ingineri mecanici şi specialişti pe zona software – mobile, cloud, etc., plus medici precum medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chiţoiu, fost preşedinte al Societăşii Române de Cardiologie şi fondator al CardioMed. Echipa CardioMedive a creat tot dispozitivul de la zero, cu tot ceea ce înseamnă partea hardware, de electronică, senzori ş.a.m.d., plus software-ul aferent.

“Am reuşit să atragem mai mulţi parteneri strategici alături de noi cu ajutorul cărora o să derulăm alte proiecte pilot pentru definirea soluţiei, pentru <<product market fit>>, şi lansarea produselor pe piaţă. Având un ecosistem complex, desigur că dezvoltarea se va face secvenţial şi vom lansa rând pe rând funcţionalităţile vizate. Ne propunem să începem cu partea cea mai dureroasă astăzi, cea de prevenţie şi care se face prin diagnostic timpuriu, deci primul kit va fi cel de diagnostic şi cel de bază. Intenţionăm ca în doi ani să avem produsul finalizat şi certificat medical.”

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR