ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Theodor Diaconu, fondator Blueprint AI – soluţie AI pentru programare rapidă: Vrem să generăm peste 1.000 de proiecte anul acesta şi să ajungem la venituri de circa 100.000 euro

11 apr 2023 Autor: Ioana Nita

Utilizatorii ţintă pentru soluţia Blueprint AI sunt programatorii şi companiile de dezvoltare software.

Compania Cult of Coders din Iaşi, specializată în realizarea de aplicaţii web şi mobile, a dezvoltat în cadrul proiectului său BlueLibs o soluţie bazată pe tehnologia inteligenţei artificiale care ajută programatorii să creeze aplicaţii software mult mai rapid, în mod automat, scutindu-i astfel de multe ore de muncă. Soluţia, numită Blueprint AI se află acum în stadiul de MVP (minimum viable product) şi urmează să fie îmbu­nă­tă­ţită constant pe parcursul acestui an, odată cu utilizarea ei în rândul pro­gramatorilor. Compania estimează că anul acesta soluţia Blueprint AI va genera 1.000 de aplicaţii şi venituri de circa 100.000 de euro.

„Începem să luăm feedback de săptămâna viitoare ca să înţelegem mai bine nevoile pieţei şi nevoile programatorilor, dar tot din targetul nostru sunt şi agenţiile software care vor să facă pitch-uri rapide pentru clienţi şi în loc să se ducă cu o prezentare, se pot duce cu începutul unei aplicaţii aproape gata făcute. Vom începe să şi monetizăm în următoarele săptămâni şi ne-am propus să generăm circa 1.000 de aplicaţii anul acesta“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Genration, Theodor Diaconu, CEO al Cult of Coders şi fondator al Blueprint AI. El are o experienţă de peste 20 de ani în zona de programare, iar ideea din spatele soluţiei Blueprint AI a luat naştere în urmă cu aproximativ 5 ani.

„Ideea a apărut din dorinţa de a acelera procesul de web develop­ment pentru clienţii noştri fiindcă eu am început în mediul antre­prenoriatului printr-o agenţie de dezvoltare software. Astfel, fiind pus în contact cu mulţi clienţi, ajungi să vezi «patternuri», lucruri care se repetă de la aplicaţie la aplicaţie. Iar pentru a accelera acest proces am încercat să creăm unelte care să ne ajute să ne facem treaba mai repede.“

„S-au făcut multe încercări şi s-au făcut şi multe greşeli, iar în urmă cu un an am reuşit să avem primul prototip care îţi permite să defineşti un «data model» - care în traducere înseamnă să pui exact informaţiile despre client, afacerea lui ş.a.m.d. Şi din acel «data model» specificat, Blueprint AI poate să-ţi genereze aplicaţia cu un API şi o interfaţă de administrare prin care tu poţi să te uiţi la toate datele şi să le sortezi, să adaugi, să editezi ş.a.m.d.“, a explicat Theodor Diaconu.

Practic, soluţia Blueprint AI le oferă programatorilor posibilitatea de a avea gata o primă versiune a unei soluţii software de bază într-un timp extrem de scurt, soluţie pe care o pot îmbunătăţi şi modifica ulterior, câştigând astfel timp pentru dezvoltarea funcţionalităţilor complexe.

“Această soluţie AI nu doar că îţi detectează ce coleţii ai nevoie şi care sunt atributele, câmpurile, ci înţelege şi relaţiile dintre ele. Eu pot să-i dau informaţii chiar minimale, iar soluţia să le extindă, să le lege. Chiar dacă un arhitect software după ce vede rezultatul este posibil să-şi mai dorească modificări, acest kick-off, acest start, este foarte valoros”, a punctat el.

Generarea unui proiect prin intermediul Blueprint AI durează între 30 de secunde şi 3 minute în prezent, în funcţie de complexitatea acestuia.

Ca model de business, compania şi-a propus să perceapă un anumit tarif pentru descărcarea proiectului, calculat în funcţie de complexitatea lui, după ce utilizatorul vede exact ce aplicaţie a generat soluţia. Pentru o aplicaţie relativ simplă, care ar putea înlocui spre exemplu munca în Excel, tariful s-ar putea situa între 100-150 de euro. Totodată, compania are în plan să creeze şi un model de subscripţie pentru utilizatorii care vor dori să fie asistaţi de AI în vederea dezvoltării unei aplicaţii, mai exact, soluţia AI să implementeze “sarcina” creată de aceştia.

Până la finalul acestui an, echipa care lucrează la dezvoltarea Blueprint AI şi-a propus să adauge această nouă funcţionalitate soluţiei, împreună cu o serie de alte îmbunătăţiri.

“Noi plânuim să implementăm funcţionalitatea workflow-uri, funcţionalitatea de programare, partea vizuală şi acest <<AI assistant>> pentru task-uri, până la finalul acestui an. Practic, vom lucra la mecanismul care va permite unui project manager să definească un task, iar soluţia AI pregătească deja codul sursă pentru a fi revizuit de un programator”, a menţionat Diaconu.

Compania Cult of Coders are un business anual de circa un milion de euro şi lucrează aproape exclusiv pentru clienţi din străinătate, din diferite industrii precum ecommerce, juridic, automotive sau sănătate.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR