ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Adrian Ispas, fondator şi CEO Vatis Tech, tehnologie pentru recunoaştere vocală: În Europa e nevoie ca fondurile de investiţii să-şi asume mai multe riscuri; nu putem concura cu SUA dacă nu avem acces la capital

29 iun 2023 Autor: Adrian Seceleanu

ChatGPT a apărut şi pentru că firma din spate a primit peste un miliard de dolari finanţare fără să genereze venituri, spune fondatorul start-up-ului local deep tech Vatis Tech Compania are în plan o nouă rundă de finanţare anul viitor.

Europa are nevoie de fonduri de investiţii care să-şi asume mai multe riscuri şi să parieze în companii care dezvoltă noi tehnologii, pentru că doar astfel sunt şanse să se dezvolte şi aici start-up-uri care să ajungă la evoluţii explozive precum cele ale Open AI - firma din spatele ChatGPT, spune Adrian Ispas, care conduce un start-up local deep tech, care dezvoltă o tehnologie de recunoaştere vocală.

Întrebat de ce ar avea nevoie cel mai mult start-up-ul său pentru a ajunge unul dintre unicornii euro­peni, liderul Vatis Tech a răspuns că este vorba de bani. „Răspunsul e foarte simplu aici - de capital. Şi ca fondurile de investiţii să fie mult mai deschise să investească în start-up-uri şi să asume ceva mai multe riscuri. Adică să luăm exemplu OpenAI. OpenAI a primit la prima finanţare aproximativ 300 milioane, la a doua fi­nanţare undeva la un miliard de la Microsoft şi ei au primit finanţarea asta pre-revenue. Adică ei doar voiau să dezvolte tehnologie. Şi evident când ai un miliard şi ceva în bancă poţi să faci o astfel de tehnologie. Şi apoi poţi să te gândeşti şi la vânzări“.

În Europa în schimb investitorii te întreabă din primul moment de trac­ţiunea comercială, spune Adrian Ispas. „Un lucru pe care l-am văzut foarte mult la zona de VC din Europa e că se concentrează foarte mult ca start-up-urile să arate acea tracţiune comercială cât mai devreme posibil. Ar trebui să încercăm să ne uităm şi pu­ţin la partea de tehnologie, pentru că dacă vrei să construieşti o tehno­logie, cum e şi cazul nostru, nouă ne-a luat aproximativ un an şi jumătate să ajungem în punctul ăsta şi să con­struim tehnologia asta de la zero. Nu poţi construi peste noapte şi dacă vrei să faci o tehnologie cu un adevărat impact la nivel global, cum au reuşit cei de la Open AI şi ChatGPT, ai nevoie de foarte mult capital, pentru că ai nevoie de oameni foarte buni şi pregătiţi tehnic care poţi să-ţi dezvolte astfel de tehnologii. Deci, răspunsul scurt la întrebarea de ce am avea nevoie ca să creştem este capital“.

Start-up-ul a luat până în prezent finanţări de 850.000 de euro, la o evaluare de 4 milioane de euro, o nouă rundă fiind planificată pentru 2023. „Cel mai important pentru noi este să fim foarte aproape de break-even, ca să arătăm că nu doar putem să construim o tehnologie super bună, ci putem să construim şi un business sustenabil. Asta este ţinta până la final de ani. Şi apoi, pe la începutul anului viitor, vrem să deschidem o altă rundă de finanţare, să atragem nou capital, în special cu focusul de a ataca mai tare pieţele europene. În momentul de faţă începem să le tatonăm, începem să experimentăm pe ele, să vedem care răspund cel mai bine Iar până la final de an ar trebui să ştim care sunt cele una, două pieţe în care vrem să mergem foarte, foarte tare. Şi automat vom avea nevoie de extra capital ca să ne extindem acolo“.

Fondatorii Vatis Tech sunt Adrian Ispas, Alexandru Nicolae Topală şi Emanuel-Ioan Nazare. Echipei i s-a alăturat şi Gabriel Mureşanu, care a venit în martie 2022 de la un alt start-up, Benefito Mobile.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR