ZF izolati, dar impreuna

#izolatidarimpreuna. Alin Popescu, medic medicină sportivă în cadrul MedLife: Mişcarea ne ajută şi fizic, şi psihic. Nu vom avea un tonus psihic bun dacă stăm 23 de ore pe canapea

09.04.2020, 00:07

„Trebuie să facem mişcare zilnic în această perioadă, să ne folosim de ce avem la dispoziţie în casă pentru a practica 40 de minute de exerciţii fizice zilnic.“

În această perioadă, în care deplasările cetăţenilor sunt constrânse în vederea limitării contactelor fizice şi, mai ales, a răspândirii coronavirusului, sedentarismul se poate strecura în „agenda“ zilnică, iar mişcarea, fie ea chiar şi minimă înainte de carantină, poate fi dată de tot uitării.

Astfel, pentru a ne menţine condiţia fizică, dar şi psihică, măcar la nivelul la care erau înainte de perioada carantinei, sunt recomandate practicarea unor exerciţii fizice, timp de 45 de minute pe zi, a spus Alin Popescu, medic medicină sportivă în cadrul MedLife, în cadrul emisiunii ZF Medici Live.

„Pot sugera să nu reducem foarte mult aceste activităţi pe care le făceam înainte - mergeam la muncă cu metroul, ieşeam pentru masa de prânz alături de colegi. Dacă avem un stepper, o bicicletă statică, orice avem la dispoziţie acasă putem să folosim zilnic pentru a ne menţine cât mai aproape de activitatea pe care o aveam înaintea lunii martie“, a spus Alin Popescu.

De asemenea, doctorul în medicină sportivă Alin Popescu sugerează ca în momentele în care cetăţenii ies pentru a face diverse cumpărături să se deplaseze pe jos până la magazinul din proximitate şi înapoi.

„Una dintre puţinele motivaţii pentru care putem părăsi domiciliul este procurarea de alimente. Haideţi să o facem mergând pe jos. Să nu luăm maşina, să nu folosim transportul în comun pentru o staţie, două, trei. Oricum ne ducem la magazinele din proximitate. Astfel, putem parcurge 2-3 km pe jos zilnic, chiar şi în aceste condiţii, respectând legea. Este de aplicat şi dacă facem aprovizionarea la două zile, la trei zile, măcar atunci să mergem pe jos până la magazin şi înapoi.“

La capitolul mişcare zilnică se poate adăuga şi plimbarea animalului de companie, a adăugat Alin Popescu. „Dacă înainte stăteam afară cu câinele 7-8 minute, pentru că aveam drumuri de făcut, aveam treabă, acum putem să ne plimbăm cu animalul de companie 20 de minute în proximitatea locuinţei.“

Mişcarea şi exerciţiile fizice au impact şi asupra musculaturii, dar şi asupra psihicului, spune Alin Popescu. Astfel, el consideră că activităţile fizice au trei roluri diferite.

„În primul rând, activitatea fizică arde caloriile. Menţine tonusul fizic, muscular. Muşchii, articulaţiile noastre au nevoie de mişcare aşa cum au nevoie de apă. În al treilea rând, ne ajută la păstrarea unui tonus psihic bun. Niciodată un om nu va avea un tonus psihic bun dacă stă 23 de ore pe zi în pat. Este evident că în momentul în care ne mişcăm fie şi până la magazinul de pâine, sau cu un căţel în jurul locuinţei, lucrurile sunt extraordinare.“

Alin Popescu spune că este de preferat ca exerciţiile fizice să fie făcute de dimineaţă, în jurul orei 10.00 – 10.30 pentru cei care nu au activitate în această perioadă, iar pentru cei care lucrează de acasă este indicată ora 8, înainte ca aceştia să îşi înceapă activitatea de angajat.

„Putem la 7-8 dimineaţa să facem exerciţii, de înviorare, 20-30 de minute de mişcare înainte de a începe treaba în online. Eventual mai facem o rundă similară după ce terminăm programul. Adunând 45 de minute de mişcare pe zi.“

De asemenea, cursurile online sunt utile în această perioadă, deoarece oamenii care în mod normal nu fac mişcare la sala de sport, au nevoie de îndrumare pentru a nu executa greşit exerciţiile.

„Cursurile online de sport elimină anumite greşeli neintenţionate făcute în orele de mişcare dsfăşurate fără îndrumare de specialitate. Pe de altă parte, este important ca la curs să nu fie foarte mulţi participanţi, astfel încât cel care supervizează cursul să aibă posibilitatea de a corecta participanţii la curs. Dacă am 30 de oameni la o oră de sport online, ei mă văd pe mine, eu îi văd pe ei, dar nu observ pe fiecare foarte bine şi nu îi mai corectez pe fiecare aşa cum ar trebui şi cum ar fi de preferat“, a adăugat Alin Popescu.

 

Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolaţi, dar împreună, realizat alături de Ziarul Financiar. Susţinut de medici şi specialişti, demersul este menit să informeze corect şi să ofere suport medical şi emoţional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbeşte despre solidaritate şi despre cum putem acţiona responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă şi prin dedicare, cu empatie şi căldură, putem depăşi acest impas.

Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiţii să fie mai uşoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili şi rezilienţi în faţa provocării cu care ne confruntăm. Învăţăm să fim uniţi, prezenţi unii pentru ceilalţi, chiar dacă o facem de la distanţă, să ne protejăm pe noi, dar şi pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade şi pentru că fiecare dintre noi poate face diferenţa. Dacă crezi că acest articol poate să fie şi altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.

Citiţi AICI ediţia ZF E-paper de JOI

 

Un Demers Ziarul Financiar cu susținerea ZF izolati, dar impreuna