ZF Supliment Medical&Pharma

Bucureşti,Ilfov, Cluj, Iaşi şi Mureş, polii producţiei de medicamente

30 mai 2022 Autor: Mirabela Tiron

Fabricile de medicamente de pe piaţa locală raportau afaceri totale de circa 3,2 miliarde de lei (660 mil. euro) în 2020, în creştere cu aproape 4% faţă de anul anterior, şi aveau 6.883 de angajaţi, arată datele oficiale de la Registrul Comerţului.

Cele mai multe fabrici de medicamente sunt prezente în Bucureşti şi au generat afaceri totale de  1,3 miliarde de lei (270 mil. euro) în 2020 din producţia de medicamente, adică 40% din totalul cifrei de afaceri de la nivel naţional, potrivit datelor ONRC şi calculelor ZF. Biofarm, Zentiva, Labormed, Actavis, Infomed Fluids, Sintofarm şi SlaviaPharma au unităţi de producţie în Capitală.

Producătorul român de medicamente Biofarm, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, are în plan dublarea cifrei de afaceri într-un orizont de 5-7 ani,  po­trivit declaraţiilor făcute în martie de Cătălin Vicol, directorul general al Biofarm.  Anul trecut compania a inau­gu­rat o nouă fabrică de medicamente, care a în­semnat cea mai mare investiţie greenfield din România în ultimii 30 de ani în in­dus­tria farmaceutică. Investiţia în această fabrică s-a ridicat la 35 mil. euro.

Bucureşti, Ilfov, Cluj, Iaşi şi Mureş au atras cele mai multe investiţii în fabrici de medicamente, aici s-au conturat practic poli în producţia de medicamente.

Puţin peste 6.880 de angajaţi aveau fabricile de medicamente de pe piaţa locală în 2020, mai arată ONRC.

Pe locul doi se află  Cluj-Napoca, unde activează fabrica Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa locală. Compania are un buget de investiţii de 5,5 mil. euro pentru anul financiar 2022-2023 şi are în plan să aducă 10 medicamente noi în portofoliu.

În Iaşi sunt prezente fabricile Anti­biotice Iaşi (de stat) şi Fitterman Pharma.

Antibiotice Iaşi, cel mai mare pro­du­că­tor local de medicamente cu capital ro­mâ­nesc, ţinteşte să ajungă la afaceri de un miliard de lei până în 2030 potrivit planului  multi­anual, jumătate din această sumă urmând să fie generată la export, potrivit declaraţiilor anterioare ale oficialilor companiei.

În prezent jumătate din afacerile fabricii din Iaşi sunt generate din vânzările la export, Antibiotice fiind una dintre companiile locale cu cea mai mare prezenţă la export.

Compania vinde medicamente în Vietnam, Republica Moldova, Serbia avem birouri proprii, în alte teritorii precum SUA, Canada, Brazilia, Chile, Germania, Elveţia, Olanda, India, China, Arabia Saudită.

Mureş s-a conturat de asemenea ca pol în producţia de medicamente, fiind prezente aici Gedeon Richter, Sandoz, Bioeel sau VIM Spectrum.

Primele cinci fabrici de medicamente de pe piaţa locală, respective Zentiva, Sun Pharma (Terapia), Antibiotice, Novartis (Sandoz) şi Biofarm au fabricat împreună 53 milioane de cutii de medicamente în primul trimestru din acest an, adică 30% din consumul total din perioada menţionată, arată Cegedim.

Piaţa locală de medicamente este reprezentată de medicamente din importuri cu precădere, doar 10% din consum (valoric) sunt medicamente produse în fabrici din România, arată ultimele date din piaţă.

Parteneri: