ZF Supliment Medical&Pharma

Producţia românească, în prim-plan în pandemie

19 iul 2021 Autor: Georgiana Mihalache

Când graniţele ţărilor s-au închis şi produse precum medicamentele au fost interzise la export o perioadă, în starea de urgenţă, industria producătoare şi-a dovedit încă o dată importanţa ♦ Cum au trecut companiile farma prin criză?

De la medicamente la materiale de protecţie – măşti –, combinezoane, dezinfectanţi, industria producătoare din România a lucrat cu motoarele turate în pandemie pentru a răspunde cererii din piaţă. Iar în funcţie de cererile pacienţilor, companiile producătoare de medicamente de exemplu au pus accentul pe fabricarea produselor solicitate de piaţă. Cum arată situaţia în piaţă acum?

„Din comenzile venite, statele îşi fac stocuri. Am avut comenzi pe care nu am putut să le livrăm de circa 20 mil. euro din cauza lipsei de capacitate de producţie. Am lucrat la maximum. Am văzut cerere mare pentru medicamentele injectabile, anestezice, antihemoragice. Ne uităm la o nouă fabrică, nu ştim dacă se va putea sau nu”, a explicat Dragoş Damian, CEO al fabricii de medicamente Terapia Cluj.

Materiile prime, care la începutul pandemiei au lipsit din piaţă – cei mai mari producători (China, India) fiind şi cei mai loviţi iniţial de criza sanitară –, au fost o provocare pentru producătorii locali.

„Lecţia anului 2020 este că societatea în ansamblu poate fi slăbită de o criză sanitară, iar categoriile vulnerabile sunt cele mai afectate. Efectele reducerii accesului la tratamente şi la serviciile de sănătate pentru pacienţii cronici sunt vizibile în creşterea îngrijorătoare a deceselor, iar aceste efecte vor continua să se manifeste şi în perioada următoare. Considerăm că este nevoie de pregătire şi de gândire strategică pentru a fi cu toţii capabili să trecem mai bine prin situaţii critice”, potrivit Simonei Cocoş, directorul general al Zentiva România, un grup care are două fabrici în România şi este cel mai mare jucător după cifra de afaceri în 2020.

Reprezentanta Zentiva vorbeşte despre o responsabilitate din două direcţii -  prima, dinspre industria producătoare de medicamente pentru a se adapta rapid, iar a doua din partea autorităţilor care trebuie să planifice din timp producţia necesară în cazuri de criză sanitară, dar şi să încurajeze producţia locală de medicamente.

Principalele schimbări din piaţa muncii pentru Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, au vizat trecerea în mediul online pentru recrutare, pregătirea salariaţilor pentru a se adapta noilor tehnologii mai rapid. Numărul de salariaţi ai companiei este de 1.415.

România s-a bazat pe puţini producători de materiale de protecţie care să susţină cererea venită în prima fază dinspre spitale, acolo unde se ducea „bătălia“ cu COVID-19. Unul dintre producătorii importanţi de produse de dezinfectat, grupul Grande Gloria din Galaţi, spune că asigurarea cu materie primă a fost cea mai mare provocare din anul anterior. „După un 2020 atipic, trăim un 2021 la fel de atipic în ceea ce priveşte obiceiul de consum. Dacă în 2020 pandemia a obligat consumatorul la achiziţii emoţionale în ceea ce priveşte categoria dezinfectanţilor, în 2021 avem o piaţă suprasaturată de produse de import şi stocuri blocate la raft pentru această categorie. Dat fiind faptul că bussinesul Grande Gloria Production nu presupune doar un tip de activitate, ci suntem un grup cu activităţi de producţie în zona FMCG food şi non food, estimăm să menţinem cifra de afaceri la nivelul anului 2019”, a spus Georgiana Mocanu, director executiv al Grande Gloria. Grupul Grande Gloria a încheiat anul 2020 cu o creştere a cifrei de afaceri cu 80% faţă de anul anterior, până la 63 mil. euro, potrivit datelor oferite de reprezentanţii companiei.

Românii au cumpărat medicamente în valoare de 18 mld. lei în 2020, în uşoară creştere cu 1,3% faţă de 2019, arată raportul companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

Dragoş  Damian, CEO al fabricii de medicamente Terapia Cluj: Am lucrat la maximum. Am văzut cerere mare pentru medicamentele injectabile, anestezice, antihemoragice. Ne uităm la o nouă fabrică, nu ştim dacă se va putea sau nu

Simona Cocoş, directorul general al Zentiva România: Lecţia anului 2020 este că societatea în ansamblu poate fi slăbită de o criză sanitară, iar categoriile vulnerabile sunt cele mai afectate

 

Parteneri: