ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Investiţii cu deadline strâns. Banii sunt la dispoziţia spitalelor de stat, însă lipsa de organizare întârzie proiectele

24 apr 2023 Autor: Georgiana Mihalache

♦ 27 de proiecte de investiţii mari în spitale noi sau modernizarea unor secţii întregi sunt pe lista proiectelor aprobate pentru finanţarea de 10 mld. lei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ♦ Cât de fezabilă este construcţia lor până în iunie 2026?

Cele 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro) din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru construcţia şi dotarea de spitale au venit ca o gură de oxigen pentru proiecte de investiţii în spitalele de stat vechi şi neadaptate, mai degrabă ocolite de pacienţi. Totuşi, termenul de iunie 2026 pentru finalizarea acestor proiecte este strâns pentru unităţile medicale.

„Investiţia este de 55 mil. euro cu TVA, cu cofinanţare 5% de la Consiliul Judeţean. Până în 30 iunie 2026 este termenul. Ne-am făcut un grafic, este cam strâns, dar trebuie să ne încadrăm, nu avem încotro. Probabil că tot ce va rămâne după această dată va fi suportat din venituri proprii, ce am început trebuie să terminăm”, a spus Simona Mârza, managerul Spitalului Judeţean Alba Iulia.

Investiţia presupune o clădire de spital cu 90 de paturi, cardiologie intervenţională, heliport, 25 de paturi de radioterapie şi alte 30 de paturi de oncologie. La acestea se adaugă încă 25 de paturi de îngrijiri paliative şi 10 paturi pentru hematologie.

„Am început în 2021 la începutul anului şi acum achiziţionăm proiectarea cu execuţia. Numărul pacienţilor pe care îi avem în evidenţă este în creştere de la un an la altul, locaţia în care ne desfăşurăm activitatea devine neîncăpătoare. În noua secţie suntem favorizaţi de suprafaţă şi de faptul că putem extinde numărul de paturi şi putem avea radioterapie, ceea ce nu avem acum, am închide cercul, am face totul pentru pacientul oncologic”, adaugă managerul unităţii din Alba Iulia.

În total, au fost 49 de propuneri de investiţii aprobate de Comisia Europeană, însă doar 27 au fost eligibile, după criteriile stabilite de Ministerul Sănătăţii. Pentru a primi bani din PNRR, Comisia Europeană a impus un număr minim de 25 de proiecte care să fie eligibile. Ministerul Sănătăţii a ierarhizat 27 de astfel de proiecte. Costurile pentru majoritatea proiectelor sunt de până la 150 milioane de euro fiecare, iar spitalele care au aplicat contribuie la investiţie cu circa 5% din valoarea totală a investiţiei.

 

Anul 2026, un termen nerealist

Adrian Wiener, medic, fost manager de spital în Arad, nu crede că proiectele de spitale noi prin PNRR vor fi încheiate până în iunie 2026, mai ales că, din informaţiile sale, unele dintre proiectele tehnice au erori care ar împiedica acreditarea acelor unităţi, chiar dacă ar fi construite.

„Sunt circuite, săli de operaţii care nu ies în ATI-uri, sunt lucruri importante. Nicidecum nu vor fi terminate multe dintre ele. De exemplu în Arad nu s-a pus nici prima cărămidă. Înţeleg că cei de la Ministerul Sănătăţii deja explorează în discuţii cu Comisia Europeană împingerea termenelor. Nu există în regulament o derograre, ci doar o corelare cu progresia reformelor, a finanţării. În regulament, deocamdată, nu există circumstanţe pentru împingerea termenelor”, a spus Adrian Wiener.

El a criticat timpul mare pe care autorităţile l-au pierdut pentru elaborarea criteriilor de eligibilitate pentru a selecta proiectele. Soluţia, crede medicul, este prelungirea termenului.

„Existau nişte paşi premergători care trebuia să fie făcuţi – optimizarea birocraţiei, optimizarea legii achiziţiilor publice, să nu întinzi la un an contestaţiile pentru un proiect. Va fi greu de motivat, în afară de incapacitatea administrative a unui stat care nu reuşeşte să-şi urmeze priorităţile. Sper să găsim înţelegere la Comisia Europeană”, a mai precizat Adrian Wiener.

Despre lipsa investiţiilor în Sănătate, în spitale noi, s-au plâns la unison pacienţii şi medicii, însă în ultimii 30 de ani nu s-a construit decât un spital mare, la Mioveni.

În cazul spitalelor, de zeci de ani s-a vorbit despre investiţii în spitale regionale, dar în afară de studii de fezabilitate, nu s-a pus nicio cărămidă la construcţia unui nou spital.

„În principal, nu a existat niciodată o prioritizare, un proiect de ţară de spitale pentru România. Au fost doar cârpeli, suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană ca finanţarea sistemului de sănătate. Trebuie o coloană bugetară dedicată - un fond de investiţii în sănătate, de 1% din PIB, de exemplu, care să fie populată an de an cu obiective şi să aibă sursă de finanţare proprie”, a mai precizat Adrian Wiener.

El a spus că, în afară de PNRR, sistemul medical de stat mai are încă 4 mld. euro prin Programul Operaţional Sănătate.

 

Parteneri: