ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul privat de sănătate. Distribuţia spitalelor private în ţară: Cluj, Iaşi, Constanţa sau Braşov, poli ai investiţiilor în spitale private, după Bucureşti. Peste 10 centre cu spitalizare continuă sunt active în aceste judeţe

24 apr 2023 Autor: Mirabela Tiron

♦ Cele mai multe spitale private au fost deschise în ultimii ani în oraşe mari. Numărul total de paturi din spitalele private şi centrele cu spitalizare continuă a ajuns la 9.875 de paturi în 2021, faţă de 9.518 de paturi în anul anterior, arată insse.ro.

Capitala dar şi judeţele Cluj, Braşov, Iaşi, Constanţa sau Dolj sunt destinaţiile în care s-au dezvoltat cele mai multe spitale private în ultimii ani, controlând jumătate din numărul total de unităţi spitaliceşti din ţară, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În toată ţara funcţionau 168 spitale private şi centre cu spitalizare continuă în 2021, faţă de 159 unităţi în 2020, arată aceeaşi sursă.

Dacă în Bucureşti funcţionau 26 de spitale private sau centre  cu paturi pentru internare continuă, în Cluj şi Constanţa şi Dolj numărul unităţilor spitaliceşti private a depăşit 10 unităţi pe fiecare judeţ. Există însă o polarizare puternică a spitalelor în România, în oraşele mari s-a dezvoltat şi infrastructura privată de sănătate, în timp ce în oraşele mici nu s-au făcut investiţii, iar accesul pacienţilor la servicii medicale este deficitar.

„Am militat de cel puţin 7 ani pentru că privatul să deschidă spitale mari, să apară spitale noi. Spitale private apar, dar de mici dimensiuni, 7.000-20.000 metri pătraţi, toate canalizate pe chirurgie şi majoritatea în Bucureşti, în zona de nord a Capita­lei. Sunt 6 spitale care se vor deschide numai aici”, a spus Wargha Enayati, fondatorul şi preşedintele executiv al Enayati Medical City. Oraşul medical a implicat investiţii de 65 de mil. euro, cea mai mare investiţie realizată de la zero în ultimii ani în sectorul privat de sănătate. Obiectivele sunt dezvoltarea  primului centru  dedicat îngrijirii vârstnicilor şi recuperare cu focus pe recuperare ortopedică, neurologică şi post-AVC (accident vascular cerebral).

 

Campionii din afara Capitalei

Cluj-Napoca s-a conturat ca un pol al investiţiilor în ceea ce priveşte serviciile medicale private. Recent, Medisprof Cancer Center, o companie fondată de medicul Carolina Udrea, ce deţine un spital în Cluj-Napoca, anunţa că va începe anul viitor construcţia celui de-al doilea spital oncologic. Noul centru de diagnostic şi tratament se va întinde pe 7.000 mp, o suprafaţă dublă faţă de cea a actualului spital al Medisprof Cancer Center (MCC).

Costurile de construcţie sunt evaluate la 12 milioane de euro, iar investiţia în aparatura de ultimă generaţie va fi de 10 milioane de euro. Construcţia va demara în 2024 iar durata de execuţie este de 24 luni, potrivit oficialilor. Spitalul va oferi servicii pe chimioterapie, radioterapie adaptivă, imagistică, laborator, spitalizare continuă (20 de paturi), chirurgie oncologică (4 săli modulare) şi medicină nucleară (PET-CT, scintigrafie).

De altfel, chiar în Cluj Napoca, reţeaua de sănătate Regina Maria, a deschis în 2018 primul spital privat generalist din oraş, cu 148 de paturi,  o investiţie de 18 milioane de euro.  Pe un business în sănătate in Cluj a pariat din familia Socea, care a deschis în 2015 spitalul Polaris, o investiţie de 10 milioane de euro. În ianuarie anul trecut, Medicover a preluat spitalul Polaris Medical de lângă Cluj Napoca.

 

Investiţii ţintite

Tot mai mulţi pacienţi se îndreaptă către sistemul privat de sănătate în condiţiile în care la stat nu găsesc echipamente moderne  şi nici condiţii ca la privat.

Şi Constanţa a devenit un pol pentru investiţii în servicii medicale private. Proprietarii Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, deschis în 2014, au ajuns la final cu investiţia de 28 de milioane de euro în al doilea spital din Constanţa, care aduce şi servicii medicale pe oncologie şi chirurgie cardiovasculară.

În Constanţa în ultimii ani s-au dezvoltat mai multe spitale private, inclusiv cu maternităţi, precum spitalul Euromaterna, o investiţie de 7 milioane de euro, făcută de medici din Constanţa, dar şi spitalul privat Isis şi un spital pe chirurgie precum Ovidius Clinical Hospital. Tot aici a fost deschis Heka Hospital, primul spital privat din zona Dobrogei cu structură multidisciplinară, proiectul obţinând finanţare de 11 milioane lei de la Garanti Bank.

 

Iaşi şi Braşov vin din urmă

În Iaşi, un alt judeţ în care s-au deschis centre cu spitalizare, una din cele mai mari investiţii a fost inaugurată anul trecut de antreprenorul Dan Fiterman, care a deschis un spital de recuperare medicală la Iaşi. Investiţia totală în acest spital a depăşit  15 milioane de euro, după cum declara recent antreprenorul pentru ZF.

La Braşov a investit în acest sector şi Mihai Miron (Ropharma), ce controlează indirect spitalul Sf. Constantin din Braşov, deschis în 2011 şi care se întinde pe o suprafaţă de 3.500 mp.

 

Efervescenţa din privat

Datele de la Statistică arată că în ultimii zece ani, numărul spitalelor priva¬¨te a crescut constant, în 2018 erau 147 de spitale private în ţară şi în fiecare an au apărut unităţi noi. Numărul total de paturi din spita¬¨lele private a ajuns la  9.875 de paturi în 2021, faţă de 9.518 de paturi în anul anterior, potrivit datelor de la Statistică. 

Puţine din spitalele private au compartiment de primiri urgenţe, pacienţii cu urgenţe ajungând la stat de regulă, în condiţiile în care la privat intervenţiile se fac cu programare, la fel ca şi consultaţiile, deşi privaţii beneficiază de echipamente moderne cu care ar putea stabili rapid diagnosticul pacientului.

Pe piaţa serviciilor medicale private activau 402 de firme în domeniul spitalicesc (pe cod CAEN 8610-activităţi spitaliceşti) în 2021, ce au cumulat afaceri totale de 1,9 miliarde de lei şi aveau 6.960 de angajaţi, potrivit ONRC.

 

 

Parteneri: