ZF Meeting Office

ZF Meeting Office, un proiect ZF/Mobexpert. Ce-i lipseşte sistemului privat de sănătate? „Provocarea este să găsim acei operatori care să manevreze echipamente de RMN şi CT“

07.07.2023, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ „Nu există şcoli pentru aceşti operatori, noi luăm un asistent de radiologie şi îl transformăm în operator de echipament de imagistică.“

Cererea pentru serviciile medicale private este în creştere de la un an la altul, însă alături de atragerea medicilor una din provocări o reprezintă găsirea operatorilor care să manevreze echipamentele medicale de imagistică de RMN şi CT, ce presupun investiţii semnificative.

„În domeniul nostru cea mai mare problemă nu sunt medicii, dar acel operator care trebuie să manevreze echipamentele de RMN, CT, nu există şcoli de aşa ceva, nu există o formare, dar există o problemă cro­nică. Noi luăm un asistent de radiologie şi îl transformăm în operator de astfel de echi­pamente“, a spus Vlad Ardeleanu, CEO al Medima Health, în cadrul ZF Meeting Office, un proiect realizat de ZF cu Mobexpert. Reţeaua de clinici de imagistică Medima Health, cu afaceri de 6,2 milioane de euro anul trecut, operează nouă unităţi pe piaţa locală şi are în plan să deschidă cinci noi clinici în provincie. Businessul Medima a fost înfiinţat în 2017 iar în 2020 a fost preluat de fondul de investiţii Mor­pho­sis Capital. După preluare, în acţionariatul Medima au intrat medicul Gheorghe Iana şi Vlad Ardeleanu, fiecare cu 11,8%, potrivit ultimelor date.

„Avem 4 clinici în Bucureşti, în total 9 operaţionale şi încă 5 în construcţie, ţin­tim oraşele mari şi mici. Deschidem la Foc­şani, construim la Giurgiu, Ialomiţa, Târgu Jiu“. El spune că scopul îl reprezintă dez­vol­tarea acestui tip de infrastructură în ora­şele în care nu există astfel de centre şi că a­mor­tizarea echipamentelor se face în 9 ani. Com­pania are acces la finanţare, dar pro­ble­ma cea mai mare este creşterea dobân­zilor şi a inflaţiei, în condiţiile în care costu­rile mai mari nu pot fi transferate în preţu­rile serviciilor. Compania lucrează în relaţie cu Casa de Sănătate, care are tarife stan­dard pentru fiecare serviciu medical. „A­vem cre­dite, leasinguri, nu avem pro­bleme de finan­ţare, avem o problemă de costuri că au cres­cut dobânzile, problema noastră este aceas­tă limită a preţurilor, nu putem trans­forma costurile în preţuri pe zona de decon­tare cu statul. Putem miza doar pe eficienţă“.

Pe de altă parte, Wargha Enayati, fon­da­torul oraşului medical Enayati Medical din Capitală, spune că principala problemă a sistemului medical este că nu deschide graniţele şi pentru medici din afara ţării.

„Cu ce ne luptăm? Sunt medici care se întorc în ţară, dar pe plan sistemic vedem în continuare că medicii şi asistentele pleacă în vest şi nu avem de unde să luăm personal medical. Cei din vest îşi iau medicii din fostul bloc de est dar şi din Orient, noi nu lăsăm să intre altă culoare de medici în ţară şi ne mirăm de ce avem lipsă de medici. Aici este o problemă a sistemului medical“.

România are 53.681 de medici la nivel naţional pe toate specializările. În ultimii zece ani aproape 22.000 de medici au avut intenţia de-a pleca din ţară şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente emise de Colegiul Medicilor din România (CMR), potrivit datelor de anul trecut. Nu există date concrete cu privire la numărul de medici români care lucrează în afara ţării, certificatele profesionale fiind doar unul din paşii spre a lucra în străinătate.

Enayati Medical City, unul din cele mai mari proiecte greenfield de pe piaţa medicală privată, fondat în urmă cu doi ani de medicul Wargha Enayati, a finalizat anul trecut cu afaceri de 35 de milioane de euro, faţă de nivelul de 16,5 mil. euro anul anterior iar pentru acest an estimează o creştere cu 50%. Oraşul medical a ajuns la 500 de angajaţi şi la 2.000 de pacienţi zilnic.

„Avem un sistem integrat de servicii medicale, de la pediatrie la neurochirurgie şi paliaţie, am avut primul an complet ocupat, cu 16 milioane euro cifră de afaceri. Fiind un serviciu care lipseşte, adică medicina pentru cronici şi spitalul de oncologie, cel mai mare din estul Europei şi toată partea de geriatrie, acestea sunt lucruri de care oamenii au nevoie, cerinţa creşte, s-a dovedit că merge acest nou concept“.

Oraşul medical a implicat investiţii de 65 de mil. de euro, cea mai mare investiţie realizată de la zero în ultimii ani în sectorul privat de sănătate. Construcţia proiectului a început la jumătatea lui 2018, alături de italienii de la Monza pentru partea de spital de oncologie. Enayati Medical City şi-a început activitatea în plină pandemie în ianuarie 2021.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Mobexpert