ZF News

Câţi bani trebuie să strângă marile bănci europene din România

Câţi bani trebuie să strângă marile bănci europene din România

Foto: Shutterstock

Autor: Alexandru Stefan Matei

09.12.2011, 14:02 1611

Băncile europene trebuie să strângă până la jumătatea anului viitor 114,7 mld. euro pentru a întruni noile cerinţe de capital de bază impuse în UE, de 9% din activele totale ponderate la risc.
Dintre băncile europene aflate în România, grupul italian UniCredit are nevoie de cei mai mulţi bani, 7,9 miliarde de euro. Erste, care deţine BCR, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, are nevoie de 743 de milioane de euro, în timp ce Raiffeisen trebuie să găsească 2,1 mld. euro, conform calculelor Autorităţii Bancare Europene.
Noile cerinţe de capital şi situaţia tensionată de pe pieţele financiare au iscat în ultimele luni temeri că marile grupuri occidentale, în goana după bani, îşi vor neglija subsidiarele din Est sau chiar vor părăsi regiunea. Un astfel de scenariu ar avea un impact extrem de negativ asupra economiilor din această regiune în condiţiile în care în majoritatea ţărilor sectorul bancar este dominat în proporţie de peste 80% de jucători străini.

Necesarul de capital al marilor bănci europene prezente în România

Erste (Austria) 743 mil. euro
Raiffeisen (Austria) 2,127 mld. euro
Volksbank (Austria) 1,053 mld. euro
Societe Generale (Franţa) 2,131 mld. euro
UniCredit (Italia) 7,974 mld. euro
Intesa SanPaolo (Italia) 0 mld. euro
ING (Olanda) 0 mld. euro
Millennium Bank (Portugalia) 2,130 mld. euro

Sursă: Autoritatea Bancară Europeană

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO