ZF News

Cum a schimbat pandemia piaţa muncii: Durata medie a zilei de lucru s-a redus cu 37 de minute în ultimul an şi tot mai puţini oameni fac ore suplimentare

Cum a schimbat pandemia piaţa muncii: Durata medie a...

Autor: Daniel Belu

06.08.2023, 12:30 155

Durata medie a zilei de lucru s-a redus cu 37 de minute în ultimul an şi mai puţini oameni fac ore suplimentare, ceea ce ar putea indica faptul că managerii sunt din ce în ce mai atenţi la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată în era post Covid, conform Bloomberg.

Timpul petrecut la locul de muncă a scăzut la 10 ore, de la peste 10 ore şi jumătate la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2022, potrivit unui studiu realizat de firma de analiză a forţei de muncă ActivTrak Inc. Dar chiar dacă angajaţii înregistrează ore mai scurte, productivitatea nu a scăzut, a constatat compania într-un studiu publicat marţi. Cercetarea a analizat 38 de milioane de ore lucrate de peste 134.000 de angajaţi la nivel global, din industrii precum serviciile financiare, sănătatea, asigurările şi serviciile profesionale.

"Ceea ce vedem aici este cu adevărat un câştig de eficienţă", a declarat Gabriela Mauch, vicepreşedinte al ActivTrak Productivity Lab. Studiul a constatat, de asemenea, o scădere a numărului de angajaţi suprasolicitaţi, sau a celor care lucrează frecvent în afara programului normal de lucru, la 28% de la 32% cu un an înainte. Această schimbare poate fi de bun augur pentru sănătatea mentală, fizică şi financiară a angajaţilor.

Zilele de lucru mai scurte pot însemna că firmele ascultă "strigătul de ajutor al lucrătorilor în ceea ce priveşte epuizarea", a declarat Mauch. Cu toate acestea, aproape o treime dintre angajaţi continuă să înregistreze zile în care depăşesc peste 10 ore la locul de muncă, potrivit studiului.