ZF News

Gigantul german Deutsche Telekom cumpără operaţiunile RCS&RDS din Slovacia

Gigantul german Deutsche Telekom cumpără operaţiunile...

Autor: Adrian Seceleanu

20.05.2013, 23:56 4424

Slovak Telekom, o divizie a gigantului german Deutsche Telekom (DT) - proprietar indirect al Romtelecom şi Cosmote România, a ajuns la un acord cu compania românească RCS&RDS pentru preluarea operaţiunilor de cablu şi satelit TV ale firmei din Slovacia, potrivit unui anunţ al subsidiarei DT.

După mai multe luni de negocieri, am ajuns la un acord pentru preluarea Digi Slovacia, au anunţat reprezentanţii Slovak Telekom, fără a oferi detalii în legătură cu valoarea tranzacţiei, care are nevoie de acordul autorităţilor de concurenţă pentru a fi încheiată. Cele două părţi au ajuns la un acord pe 14 mai, iar Slovak Telekom va prelua 100% din acţiunile Digi Slovacia.

Achiziţia va întări poziţia Slovak Telecom pe piaţa de servicii TV. Compania românească  are circa 270.000 de clienţi pe piaţa de internet şi televiziune prin satelit şi cablu din Slovacia.

Slovak Telekom are circa 180.000 de clienţi pentru serviciile TV prin fire de cupru, fibră optică şi satelit, potrivit publicaţiei britanice Broadband TV News. Conform sursei citate, Digi Slovacia va deveni o subsidiară a Slovak Telekom.

ZF a scris în martie, citând surse de pe piaţă, că RCS&RDS  îşi negociază ieşirea de pe piaţa de cablu din Slovacia, pe care avea în urmă cu trei ani mai puţin de 50.000 de clienţi.

Acesta este al doilea exit al RCS&RDS din regiune, după vânzarea operaţiunilor de televiziune prin satelit din Croaţia, către Vipnet, un operator deţinut de grupul Telekom Austria.

RCS&RDS, care a intrat pe piaţa din Slovacia în anul 2006, ca parte a unui plan agresiv de expansiune regională, avea la începutul anului 2010, potrivit datelor comunicate oficial de operator, 45.000 de clienţi pentru serviciile de cablu. La aceeaşi dată, compania avea 260.000 de clienţi pe piaţa de servicii de televiziune prin satelit.

Firma românească a avut în anii precedenţi dispute cu autorităţile locale în legătură cu dezvoltarea infrastructurii aeriene de cablu, potrivit unor relatări din presa locală.

RCS&RDS, companie fondată de antreprenorul român din Oradea Zoltan Teszari, a anunţat la începutul lunii martie că şi-a vândut operaţiunile de televiziune prin satelit, cu câteva zeci de mii de clienţi, către Telekom Austria, grup controlat de statul austriac şi mexicanul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume. Acesta a fost primul exit de pe o piaţă din regiune al RCS&RDS. Digi TV avea operaţiuni în Croaţia din noiembrie 2006.

Pe lângă România, RCS&RDS mai era prezentă în cinci ţări europene, respectiv Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Italia şi Serbia. În Spania şi Italia firma românească oferă servicii de telefonie mobilă prin reţea­ua închiriată de la alţi jucători.

Compania a avut afaceri de 479 mil. euro doar în România în 2011, an la finele căruia nivelul total al datoriilor era de 860 mil. euro.

Acţionarul principal al RCS&RDS este omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea.