ZF Power Summit

ZF Power Summit 2022. Ionuţ Sorin-Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului: Preţul certificatului de carbon a crescut. De la un preţ de 25 de euro, la început de 2019, ajungem în luna ianuarie la preţuri de 80-90 de euro

ZF Power Summit 2022. Ionuţ Sorin-Banciu, secretar de...

Autor: Alexandra Matei

22.02.2022, 19:39 112

Preţul certificatului de carbon a crescut vizibil, după cum menţionează Ionuţ Sorin-Banciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, astfel că de la un preţ de 25 de euro, la început de 2019, s-a ajuns la preţuri de 80-90 de euro.

Acesta detaliază, în cadrul ZF Power Summit 2022, că unul dintre considerentele care au dus la această creştere ar putea fi aplicarea schemei de rezervă a pieţei,  care îşi propune să regleze preţul certificatului de carbon prin eliberarea sau retragerea din piaţă a unui număr mare de certificate.

„Preţul certificatului de carbon a crescut, probabil, din mai multe considerente. În 2019 a fost aplicată această schemă de rezervă a pieţei. Acest mecanism îşi propune să regleze preţul certificatului de carbon prin eliberarea în piaţă sau retragerea din piaţă a unui număr mare de certificate. De la un preţ de 25 de euro, la început de 2019, ajungem în luna ianuarie la preţuri de 80-90 de euro, cu fluctuaţii destul de mari. Dacă este să comparăm impactul preţului carbonului asupra creşterii preţului la energie, analizele ne spun că preţul gazului are un impact de 8 ori mai mare decât preţul certificatului de carbon. În momentul în care preţul certificatelor de carbon este foarte mic, industria energetic intensivă nu are niciun motiv să investească în retehnologizare pentru că le cumpără la un nivel mic. Acesta este motivul pentru care atunci când preţul este mic, se retrag prin acest mecanism certificatele de pe piaţă. Ele au devenit un instrument financiar, există fonduri de investiţii, brokeri care le urmăresc evoluţia”, a declarat el.

 Alte declaraţii:

Un alt fenomen a fost că noua perioadă de aplicare a schemei de tranzacţionare a emisiilor pentru 2021-2030 vine cu un factor liniar de reducere a numărului de certificate. Vom avea mai puţine certificate pentru alocare gratuită în piaţă şi asta înseamnă că unii operatori vor vrea să le cumpere mai repede. Asta generează o cerere mai mare şi implicit, un preţ mai mare.

De preţul carbonului depind şi sumele pe care le avem la dispoziţie în fondul de inovare, în fondul de modernizare. Dacă reuşim să folosim acest surplus de venituri, pentru a le întoarce  în economie, nu cred că impactul per total este atât de mare.

O parte din aceste certificate se alocă gratuit, iar o parte din ele se tranzacţionează în piaţa liberă.

Fondul de Modernizare este aproximativ 14 mld. euro. Avantajul este că este un fond dedicat ţărilor ca România şi este alocat doar pentru 10 ţări membre.

Numărul de certificate disponibile pe piaţă se va reduce treptat. Comisia a propus un factor liniar de reducere a numărului de certificate de 2,2% pe an, comparativ cu 1,74%, cum era până acum.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO