ZF Private health

ZF Private Health. Care sunt planurile pentru noi spitale şi clinici sub umbrela operatorilor cu prezenţă de zeci de ani în piaţa medicală?

26.08.2022, 00:00 Autori: Georgiana Mihalache , Mirabela Tiron

♦ Investiţiile în domeniul medical, în aparatură sau în extindere, nu se opresc niciodată, spun jucătorii din această industrie efervescentă ♦ Bugetele de zeci de milioane de lei urmăresc dezvoltarea organică mai ales, cu noi clinici sau spitale.

Antreprenorii din domeniul medical trebuie să se adapteze permanent şi să inves­tească de la an la an, iar anul 2022 înseamnă pentru multe businessuri medicale încă un pas spre extindere, prin demararea proiectelor de noi spitale sau clinici. Care sunt principalele direcţii de investit anunţate de antreprenori în cadrul emisiunii ZF Private Health?

Spitalul Royal Hospital din Bucureşti, fondat de medicul ginecolog Ioan Stoian, a bugetat afaceri mai mari cu 15-20% anul acesta şi se va extinde cu încă două etaje anul viitor, potrivit reprezentantului companiei.

„Acum avem peste 3.500 de mp de suprafaţă a spitalului, ne gândim ca la anul să mai facem un etaj sau două şi să ajungem la peste 5.000 mp suprafaţă a spitalului. Vrem să mai facem încă două săli de operaţie, avem acum trei“, a spus Ioan Stoian, medic gine­colog şi fondatorul spitalului Royal Hospital.

Armonia Grup, ce deţine spitalul Heka şi maternitatea Armonia (fostul Isis) din Constanţa, are în plan să extindă cele două unităţi dar şi să ridice al treilea spital specializat pe îngrijiri paliative, o investiţie de câteva milioane de euro.

„Urmează să extindem cele două spitale. La spitalul Armonia vom investi 2-3 milioane de euro pentru supraetajare cu un nivel şi extinderea activităţii maternităţii. La Armonia Hospital îmbunătăţim şi condiţiile hoteliere iar la spitalul Heka vom deschide un centru de angiografie şi cardiologie intervenţională în parteneriat cu centrele Ares pe structura existentă. Cel mai măreţ proiect pe care îl avem este deschiderea celui mai mare spital de îngrijiri paliative din zonă, este nevoie de un astfel de spital, anul acesta va începe proiectul“, a spus Silvia Neagu, directorul executiv al Armonia Grup.

Compania Asclepios, controlată de medicul Dan Mugurel Raica, ce deţine complexul de recuperare medicală Vraja Mării din Eforie Sud, investeşte 6 milioane de euro în al doilea spital de recuperare, ce va opera 150 de paturi.

„Cererea este în creştere pentru serviciile de recuperare medicală, cu aât mai mult după pandemie, stilul de viaţă a fost afectat şi de aceşti doi ani. Din acest considerent volumele au fost în creştere, lucrăm pe bază de programare care se face cu câteva luni înainte“, a spus Oana Crângaşu, directorul general al complexului de recuperare medicală Vraja Mării.

Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, deschis în 2014, a demarat construcţia celui de-al doilea  spital pentru dublarea capacităţii şi va intra şi pe nişa chirurgiei cardiovasculare.

„Anul acesta am început construcţia OCH 2, un corp de clădire de peste 6.000 mp, pe cinci niveluri, pe care sperăm să îl terminăm şi să îl deschidem în prima jumătate a anului 2023. Investiţia se ridică la 19 milioane de euro, vom dubla capacitatea pe care o avem“, a declarat Bogdan Pană, director de cercetare şi dezvoltare la Ovidius Clinical Hospital.

Investiţia într-o singură clinică de imagistică medicală este de 1,5 mil. euro, dintre care cea mai mare parte merge în achiziţia echipamentelor de rezonanţă magnetică (RMN) şi a computerelor tomograf (CT), susţine Vlad Ardeleanu, CEO al Medima Health.

„Urmează să mai deschidem o clinică în Bucureşti, în zona de nord, şi una la Brăila. Mai avem un proiect de o anvergură la Târgu-Mureş, unde dezvoltăm un centru de investigaţii oncologice“, a mai precizat Ardeleanu.

Medisprof Cancer Center din Cluj investeşte 2 milioane de euro în acest centru oncologic la Piatra Neamţ, dar va demara şi construcţia celui de-al doilea spital la Cluj-Napoca. Noul spital din Cluj va avea o suprafaţă dublă faţă de cel existent, va asigura servicii complementare celor actuale prin chirurgie (4 săli modulare robotizate), medicină nucleară, imagistică şi radioterapie de top.

Investiţia în aparatură va fi de 10 milioane de euro, pe partea de construcţie evaluarea este la 12 milioane de euro, potrivit lui.

„Al doilea spital este în faza de autorizare a planului urbanistic, sperăm ca anul viitor să începem lucrările, estimăm la doi ani partea de lucrări şi apoi deschiderea efectivă.“, a spus Şerban Udrea, directorul de dezvoltare al Medisprof şi fiul fondatoarei spitalului.

În perioada 2009 - 2020, cifra de afaceri realizată de companiile din domeniul Sănătăţii private a crescut de cinci ori, de la 2,3 miliarde de lei în 2009, la 11 miliarde de lei în 2020.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria