ZF Private health

ZF Private Health. Cristian Vintilescu, Centrul Medical Mediurg din Prahova: Există o fluctuaţie mare a medicilor dinspre privat spre public. Este imposibil să ne apropiem de nivelul de salarizare din sistemul public de sănătate

28.04.2023, 09:00 Autor: Mirabela Tiron

Este bine că sistemul public de sănătate a găsit resursele pentru a finanţa personalul medical dar pacienţii aşteaptă ca aceste servicii medicale publice să fie şi din ce în ce mai competitive Găsim greu medici specialişti iar disponibilitatea lor de a fi angajaţi a devenit mică, va trebui să luăm în calcul colaborarea cu medici pentru noul spital.

Provocarea cea mai mare o reprezintă fluctuaţia medicilor dinspre privat spre sistemul public de sănătate în condiţiile concurenţei făcute de sistemul public, unde salariile s-au majorat semnificativ. Medicul Cristian Anton Vintilescu, fondatorul Cen­trului Medical Mediurg din Prahova, care lucrează în relaţie cu Casa de Sănătate, spune că este imposibil să se apropie de nivelul de salariazare al medicilor de stat.

„Prioritatea principală este dezvoltarea calităţii resurselor umane, există o fluctuaţie mare a resursei umane dinspre privat spre public, paradoxul României.  Ne străduim ca această rată de fluctuaţie să nu fie mare, de regulă pleacă angajaţi cu performanţe bine aşezate, ne străduim să diminuăm rata de fluctuaţie dar este complicat având în vedere că dife­renţele salariale sunt de 1 la 2 sau 1 la 3 faţă de sistemul public“, a spus medicul Cristian Anton Vintilescu, fondatorul Centrului Medical Mediurg din judeţul Prahova, în cadrul ZF Private Health.

Centrul Medical Mediurg ope­rează un spital de recuperare medicală, medicină fizică şi balneologie în Păuleşti (judeţul Prahova) dar şi două policlinici şi serviciu de ambulanţă şi a finalizat anul trecut cu afaceri de 25 de milioane de lei, nivel similar cu cel de anul anterior.

„La actualul nivel de finanţare pe care îl avem din partea Casei Naţionale de Sănătate şi din partea pacienţilor noştri este imposibl să ne apropiem de nivelul de salarizare al medicilor de la nivel public. Este bine că sistemul public de sănătate a reuşit să găsească resursele pentru a finanţa personalul dar noi ca potenţiali pacienţi aşteptăm ca aceste servicii publice să fie din ce în ce mai competitive“, a spus el.

Centrul medical Mediurg a fost fondat în urmă cu 28 de ani, pe lângă policlinică a fost dezvoltat şi un serviciu de ambulanţă, o flotă de 60 de ambulanţe. „Avem în total 250 de angajaţi, procentul de fluctuaţie este de 10%. Preocupările sunt dezvoltarea performanţelor profesionale, partea de infrastructură pentru a corespunde solicitărilor pacienţilor noştri şi să atingem targeturile pentru că fără bani nu putem să visăm la nimic“.

Reţeaua Mediurg are  în plan dezvoltarea celui de-al doilea spital de recuperare medicală.

„Acum plănuim să dezoltăm al doilea spital în Păuleşti, o investiţie de 4-5 mil. euro, vrem să dezvoltăm al doilea spital pe recuperare medicală, care să aibă 100 de paturi. Solicitările pentru serviciile de recuperare medicală sunt în creştere, numărul de pacienţi care au nevoie de acest tip de servicii este tot mai mare şi datorită calităţii serviciilor spitalul nu am avut un procent mai mic de 95% ocupare de paturi, dar în ultimii doi ani este de 100%“.

Infrastructura de recuperare medicală la nivel naţional este de o calitate medie, este nevoie de mărirea numărului de paturi, mai ales că serviciile publice şi-au redus capacitatea de asigurare a acestui serviciu, dezvoltarea se face acum mai mult pe partea privată, mai spune el.

„Dezvoltarea acestui tip de spital va necesita un număr suplimentar de angajaţi, pentru partea medicală vom avea colaborare cu medici specialişti, găsim greu medici specialişti iar disponibilitatea lor de a fi angajaţi a devenit mciă, va trebui să luăm în calcul colaboarea cu medici“, a mai adăugat el.

Tot mai mulţi antreprenori locali de pe piaţa serviciilor medicale private au pariat pe centre sau spitale de recuperare medicală, cererea pentru astfel de servicii fiind în creştere în ultimii ani, potrivit antreprenorilor de pe această piaţă.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria