ZF Private health

ZF Private Health. Medicul ortoped Andrei Bogdan, Centrokinetic din Bucureşti: Am deschis a treia clinică medicală, cu 1,2 mil. euro, iar anul viitor ne gândim la a patra clinică, în zona Unirii

14.10.2022, 00:05 Autor: Mirabela Tiron

♦ Am lucrat foarte bine cu băncile, ne-au susţinut şi în perioada pandemiei, când am deschis al doilea centru, şi în continuare lucrăm doar prin proiecte bancare banii ♦ Banii pe care îi plăteşte lunar pacientul la sănătate ca şi contribuţie ar trebui să poată să fie folosiţi oriunde, acum nu este o concurenţă loială ♦ Pacientul plăteşte în două părţi, la stat ceea ce este obligatoriu ca şi contribuţie, iar la privat plăteşte să îşi rezolve problemele pe care le are.

Centrokinetic din Bucu­reşti, fon­dat de medicul ortoped An­drei Bogdan, a deschis a treia cli­nică medi­ca­lă specializată în afecţiuni osteo-ar­ticulare, în urma unei investiţii de 1,2 mi­lioane de euro, iar până la fina­lul anului viitor are în plan să deschidă a patra clinică. 

„Am început în 2016 cu un centru iar acum avem 3 clinici me­dicale în Bucureşti. Noi am plecat pe un con­cept nou, am adus în acelaşi loc investi­ga­ţii şi tratamente pentru afec­ţi­uni os­teo-articulare, cu excepţia tra­ta­mentelor chirurgicale, am adus or­to­pe­die, medicină de recuperare, ne­u­rologie, psi­hologie. Am încercat prin investigaţiile necesare să îi creăm un drum rapid pacientului de la simp­to­mele pe care le are până la un diag­nos­tic rapid şi tratamentul necesar“, a de­clarat medicul ortoped Andrei Bog­dan, cofondatorul şi acţionarul ma­joritar la Centrokinetic din Bucureşti.

Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 16,5 milioane de lei iar pentru acest an estimează afaceri de 20-21 milioane de lei fără aportul celui de-al treilea centru.

„Investiţiile totale s-au ridicat la aproape 5 milioane de euro. Am ridicat primul centru cu 1,2 milioane de euro, al doilea cu 2 milioane de euro iar cel de-al treilea, pe care îl deschidem acum, cu 1,2 milioane de euro“.

El a mai spus că toate proiectele au fost finanţate de bănci. „Am deschis al doilea centru în plină pandemie şi a fost bine iar acum deshidem al treilea centru. Am lucrat foarte bine cu băncile, ne-au susţinut şi în perioada pandemiei, în continuare lucrăm doar prin proiecte bancare. (…) La finalul anul viitor vrem să deschidem  al patrulea centru în zona Unirii, acesta ar fi următorul pas“. Centrele sunt dotate cu echipamente RMN  pentru afecţiuni osteo-articulare, investiţia într-un astfel de aparat se ridică la 700.000 de euro.

„Ne identificăm ca un centru dedicat afecţiunilor osteo-articulare, din 400 de pacienţi pe zi doar 70-80 pacienţi fac recuperare medicală. Ne-am propus să consolidăm ceea ce avem, nu trăim nişte vremuri tocmai relaxante, noi ne dorim să continuăm această expansiune, să ne ducem în toate cartierele Bucureştiului, oamenii nu mai au timp să stea două ore în maşină“. Centrokinetic are  35 de medici colaboratori şi 70 de terapeuţi, pe lângă personalul auxiliar.

Niciunul din centre nu are contracte cu Casa de Sănătate pentru că decontările sunt foarte mici, potrivit lui.

„Nu am putea să avem un standard ridicat, am fi limitaţi, putem să discutăm de aceste contractări şi nu sunt rentabile absolut deloc pe specialităţile pe care le avem. Sistemul este neproductiv şi nu putem să lucrăm cu el, suma decontată este infimă, te obligă să iei aparatură slabă, să nu antrenezi personalul“

Medicul mai spune că banii pe care îi plăteşte lunar pacientul la sănătate ca şi contribuţie ar trebui să poată să fie folosinţi oriunde. „Acum nu este o concurenţă loială, toţi banii  pe care pacienţii  îi plătesc se duc în sistemul medical de stat, dar pacientul plăteşte în două părţi, la stat ceea ce este obligatoriu ca şi contribuţie iar la privat plăteşte să îşi rezolve problemele pe care le are, multe din acestea se rezolvă în privat. De exemplu, dacă ne uităm la recuperare, statul îţi decontează doar două săptămăni, dar la o hernie de disc după două săptămâni nici măcar nu te dai jos din pat. Conform legii, procesul   de recuperare al pacientului ar trebui să se oprească, pacientul deci nu poate să fie integrat, el devine neproductiv, este o gândire complet în defavoara pacientului“.

Medicul mai spune că pentru formarea specialiştilor se investesc foarte mulţi bani.

„Îi trimitem la traininguri în străinătate, la două luni 2-3 specialişti pleacă în străinătate la cursuri, organizăm cursuri pentru terapeuţi, aducem alţI traineri din afara ţării, sunt cheltuieli fantastice. Supraspecializarea oferă performanţă, am încercat să ne ducem pe o singură nişă, să fim etici în faţa pacientului. Avem un coleg care a făcut 1800 de RMN-uri la genunchi anul trecut“

El mai spune că a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea unui centru în provincie, în Târgovişte iar dacă proiectul va fi plauzibil şi va putea accesa aceşti bani compania va dezvolta un centru la Târgovişte,

Piaţa medicală privată în România se va dezvolta în continuare, pentru că sistemul de stat este un sistem neperformant, a adăugat el.

„La privat  contează performanţa dar la stat  nici oamenii de sus nu se uită la ce se întâmplă. Sistemul privat se va dezvolta, va fi o revoltă în domeniul medical, oamenii vor înţelege că banii lor trebuie să se ducă la privat pentru că la stat nu îşi vor mai rezolva problemele, cred ca zona de privat este viitorul. Dacă marile grupurile medicale vor dezvolta în provincie acest sistem, statul nu mai are nicio şansă. În oraşele mari deja sistemul privat a câştigat bătălia, dar sunt oamenii din provincie care nu au acces la servicii medicale private şi nici resurse mari. Atâta timp  cât nu există un sistem de management performant în spitalele de stat din provincie nu se poate dezvolta acest sistem. Este nevoie de management şi de organizare.“

 

Ce a mai spus fondatorul Centrokinetic

Trebuie să fim puţin precauţi, cu cât business-ul se măreşte cu atât impactul evenimentelor socio-economice este mai mare

► Am învăţat în ultimii ani să nu ne mai facem scenarii, nu am anticipat pandemia şi impactul războiului, facem o adaptare trimestrială la ce se înt-mplă, dacă condiţiile sunt favorabile şi nu escaladează vom deschide o nouă clinică anul viitor

► Provocările nu sunt de natură financiară, ci sunt date de contextul socio-economic, din punct de vedere al ratelor bancare, al impactului pe care aceste lucruri le au asupra pacientului

► Ne gândim ca la fiecare proiect recuperarea investiţiei să fie în şapte ani, nu putem să folosim echipamentele 20 de ani că se vor strica. 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria