ZF Private health

ZF Private Health. Oana Crângaşu, spitalul de recuperare medicală Asclepios din Eforie Sud: Cererea pentru servicii medicale de recuperare este în creştere, acum facem programări pentru finalul anului. Investiţia în al doilea spital este estimată la 6 milioane de euro

02.06.2023, 00:06 Autor: Mirabela Tiron

Investiţia în al doilea spital este estimată la 6 milioane de euro.

Compania Asclepios din Eforie Sud, controlată de medicul Dan Mugurel Raica, va finaliza al doilea spital de recuperare medicală anul acesta, o investiţie ce va dubla capacitatea de tratament oferită prin cele 150 de paturi puse la dispoziţie pacienţilor.

„Cererea pentru servicii medicale de recu­perare a fost în creştere, adresabilitatea a fost mai mare pe fondul postpandemic. La spitalul din Eforie Sud vin pacienţi din toată ţara,  ţinând cont de posibilităţile de deplasare, de infra­struc­tură. Trenurile sunt mai mult sezoniere, sunt posibilităţi limitate în lunile de iarnă, dar pe pe măsură ce vremea se încălzeşte şi deplasarea este mai facilă“, a declarat Oana Crângaşu, directorul general al Asclepios, în cadrul emisiunii ZF Private Health, realizată de ZF cu Banca Transilvania şi Regina Maria.

Pe piaţa locală, centrele de recuperare medicală sunt noul pariu al operatorilor privaţi ce au sesizat nevoia pentru aceste servicii medicale în piaţă. Compania Asclepios a pus în 2010 bazele primului spital cu 137 de paturi. Anul trecut, spitalul Asclepios a finalizat cu o cifră de afaceri de 18 mil. lei  faţă de 16 mil. lei anul anterior.

„Am demarat al doilea spital, muncim de doi ani la acest proiect, investiţia este în derulare. În a doua parte a acestui an vom finaliza mare parte din investiţie astfel încât  unitatea nouă  să fie funcţională. Dublăm capacitatea, 150 de paturi vom pune la dispoziţie pentru a face faţă solicitărilor, suntem în situaţia de a face acum programări pentru  finalul anului. Când dublăm capacitatea vom răspunde operativ la solicitările pe care le avem“.

Nevoia de recuperare medicală este într-o continuă creştere din cauza stilului de viaţă: sedentarisumul, alimentaţia pe fugă, stresul, toate contribuie la apariţia unor boli mai devreme.

 „Media de vârstă a pacienţilor este undeva între 60 şi 70 de ani, dar am constantat în ultimul an postpandemic că  afecţiuni care debutau mai târziu acum debutează mai devreme.  Şi un impact semnificativ a avut şi perioada de pandemie în care lumea nu a avut acces la servicii medicale în momentul în care avea nevoie. Oamenii amână investigaţiile, partea de prevenţie a fost insuficient dezvoltată, pacienţii devin pacienţi abia când afecţiunea dă simptome, semne clare. Vin în baza biletului de trimitere ca să plătească suplimentar doar diferenţele, pacienţii neasiguraţi au acces la servicii contra cost“

Spitalul de recuperare din Eforie Sud are 100 de angajaţi iar acum compania recrutează pentru al doilea spital. Compania îşi va dubla numărul de angajaţi după deschiderea celui de-al doilea spital.

„Personalul trebuie să fie dimensionat şi pregătit corespunzător. Un spital implică echipamente medicale de ultimă generaţie, upgradăm resursele iar finanţarea vine de la bancă şi fonduri proprii. Avem în curs şi o parte de proiect pe fonduri europene care este mai anevoioasă, termenele din agendă programelor pe fonduri europene suportă modificări iar ca business ai nevoie de echipamente şi investiţii în termenul previzionat“. Spitalul atrage 3000-4000 de pacienţi anual pe  internare, pe lângă aceştia vin şi pacienţi în ambulatoriu şi pe spitalizare de zi. Recuperarea medicală este într- o continuă dezvoltare, o componentă pe care fiecare  ar trebui să o acceseze în partea de prevenţie ca să preîntâmpine situaţiile în care apar anumite afecţiuni, potrivit ei.

Medicul Dan Mugurel Raica, administratorul şi fondatorul  Asclepios, mai deţine  acţiuni la spitalul privat Euromaterna din Constanţa, specializat pe obstetrică-ginecologie

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria